Home > Πρώτο Θέμα > Δυνατότητα εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών και στο Νοσοκομείο Δράμας► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος ιατρός και Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος

Δυνατότητα εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών και στο Νοσοκομείο Δράμας► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος ιατρός και Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος

Στο πλαίσιο του 9ου Αντικαρκινικού Συνεδρίου στη Δράμα

Δυνατότητα εγγραφής εθελοντών

δοτών μυελού των οστών

και στο Νοσοκομείο Δράμας

► Συνολικά 180 συμπολίτες μας έχουν δώσει δείγμα και ήδη έχουν παρασχεθεί και μοσχεύματα

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος ιατρός και Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πλέον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και εκλαϊκευμένα θέματα που παρουσιάστηκαν στο 9ο Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, ήταν αυτό του κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου με θέμα: «Τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων. Απλές προσφορές, μεγάλο όφελος».

Ο κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, είναι Αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Π.Ν. Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και είναι Δραμινός.

Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Σωτηρόπουλος αφορά στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα αλλά και στη Δράμα, για τη δημιουργία της αύξησης των δειγμάτων για μυελό των οστών και βλαστοκυττάρων. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Κυρίως επειδή είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν εύκολα συμβατοί δότες με έναν συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με κάποιες ασθένειες.

180 εθελοντές από τη Δράμα και παροχή μοσχευμάτων

Κατά την ιδιαίτερα σημαντική ομιλία του ο κ. Σωτηρόπουλος, αναφέρθηκε στην ύπαρξη δημόσιων τραπεζών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα, εκ των οποίων μία βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, μία στην Αθήνα και μία στην Πάτρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Νοσοκομείο Δράμας επισημαίνοντας: «Η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Δράμας, συνεργάζεται με το σύλλογο Όραμα Ελπίδας στην Αθήνα και από το 2016 καταγράφει εθελοντές δότες μυελού των οστών. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία για όλους, για να μπορέσουν όσοι έχουν τις προϋποθέσεις, να εγγραφούν. Καλό είναι να το πούμε σε όλους τους συμπολίτες μας στη Δράμα. Μέχρι τώρα στη Δράμα έχουν εγγραφεί συνολικά 180 εθελοντές δότες μυελού των οστών και η Αιμοδοσία στη Δράμα έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Πλέον έχουν ήδη αρχίσει και δίνονται μοσχεύματα και από τη Δράμα».

Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε και στα βλαστοκύτταρα του πλακούντα από τον ομφάλιο λώρο, διευκρινίζοντας ότι είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, ενώ έδωσε διευκρινίσεις σε επιστημονικό επίπεδο για το τι συμβαίνει με αυτά.

Το πλέον χαρακτηριστικό σ’ αυτό το θέμα, είναι ότι αυτά τα μοσχεύματα μπορούν να κρατηθούν σε δημόσια τράπεζα και εφόσον βρεθεί συμβατός δότης, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όποιος θέλει μπορεί να δίνει τα μοσχεύματα αυτά του παιδιού του στη δημόσια τράπεζα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλο το κοινωνικό σύνολο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σωτηρόπουλος για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων από πλακούντα, στις οποίες οι γονείς πληρώνουν συνδρομή για τη φύλαξή τους. Τα μοσχεύματα αυτά είναι καθαρά ιδιωτικά και κανένας άλλος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. «Στην ιδιωτική τράπεζα υπάρχει ιδιωτικό καθεστώς, κανείς άλλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μόσχευμα αυτό, ενώ στη δημόσια τράπεζα είναι για όλο το κοινωνικό σύνολο. Εννοείται ότι μετά από τόσα χρόνια που υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες, πλέον δεν μπαίνει ζήτημα για το αν πρέπει κανείς να δώσει μόσχευμα σε ιδιωτική τράπεζα, γιατί είναι πραγματικά εντελώς άχρηστα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα».

Εθελοντές μόνο από 18 έως 45 ετών

Με το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Σωτηρόπουλος δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», και ερωτώμενος για το ζήτημα της ηλικίας, γιατί πρέπει οι εθελοντές να είναι από 18 έως 45 ετών, διευκρίνισε: «Ο λόγος είναι ότι επειδή ο δότης, δεν δίνει αμέσως το μόσχευμα. Δηλώνεται ότι θα είναι δότης και μπορεί να βρεθεί συμβατός και να τον καλέσουμε να δώσει μετά από πέντε, επτά ή δέκα χρόνια. Εάν επομένως πούμε να γίνει δότης ένας άνθρωπος 55 ετών για παράδειγμα, μπορεί να έχει φτάσει σε μια ηλικία τέτοια που να μην μπορεί να δώσει. Γι’ αυτό, τα όρια που δίνουμε μέχρι 45 ετών, είναι όρια διεθνή».

Άχρηστα τα μοσχεύματα σε ιδιωτικές τράπεζες

Σε ερώτηση από τον «Π.Τ.» σχετικά με τα όσα είπε αναφορικά με τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα ότι σε η φύλαξή τους σε ιδιωτικές κλινικές και ως ιδιοκτησία δεν έχει κανένα νόημα, ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει:

«Θεωρητικά τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα, μπορούν να ζουν κατεψυγμένα μέχρι 20 χρόνια. Και απ’ όσο ξέρω έτσι λένε και τα συμβόλαια που υπογράφουν με τις ιδιωτικές τράπεζες. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι γονείς, είναι ότι όλα αυτά τα μοσχεύματα, κατάντησαν να είναι άχρηστα. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για μεταμοσχεύσεις,  επειδή ανήκει στο ίδιο το παιδί και επειδή δεν μπορεί να το πάρει κάποιος άλλος. Είναι ιδιοκτησία. Και δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί. Στους γονείς έλεγαν ότι, αν αρρωστήσει το παιδί σας από λευχαιμία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρά του. Αυτό όμως είναι λάθος. Γιατί όπως είπα και στην ομιλία μου, ψάχνουμε να βρούμε άλλο δότη. Δεν δίνει τα δικά του βλαστοκύτταρα. Άρα δεν χρησιμοποιούνται τα δικά του βλαστοκύτταρα για μεταμόσχευση. Δεν σώζεσαι από τα δικά σου βλαστοκύτταρα, σώζεσαι από άλλον άνθρωπο».

Στη διαπίστωση λοιπόν ότι δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων, ο κ. Σωτηρόπουλος απαντάει: «Κανένα απολύτως νόημα. Γι’ αυτό και 20 χρόνια τώρα που υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες, δεν έχει γίνει καμία μεταμόσχευση. Αντίθετα, στη δημόσια τράπεζα γίνονται μεταμοσχεύσεις. Εμείς σήμερα έχουμε πάνω από 6.000 μοσχεύματα στη δημόσια τράπεζα, ενώ κάποια στιγμή οι ιδιωτικές είχαν ξεπεράσει τα 100.000 μοσχεύματα. Κι όμως δεν δίνουν γιατί είναι ιδιωτικά του καθενός και δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κόστος ώστε κάποιος γονιός να παραχωρήσει βλαστοκύτταρα του πλακούντα του παιδιού του στη δημόσια τράπεζα, ο κ. Σωτηρόπουλος διευκρινίζει ότι «είναι εντελώς δωρεάν, όπως βέβαια και είναι δωρεάν όταν γίνεται η μεταμόσχευση. Με τη δωρεά, οι γονείς υπογράφουν και μια δήλωση ότι τα μοσχεύματα αυτά δεν τους ανήκουν».

Ροή ένταξης δοτών μυελού των οστών

Ερωτώμενος τέλος για τη ροή ένταξης δοτών μυελού των οστών και αν υπάρχει αυξητική τάση, ο κ. Σωτηρόπουλος σημειώνει ότι, «γενικά πηγαίνει πολύ καλά. Όπως καταλαβαίνουμε, όλα είναι θέμα προώθησης και διαφήμισης. Θα θυμάστε ίσως, όταν είχε βγει ο Σάκης Ρουβάς και διαφήμιζε τη δωρεά μυελού των οστών μέσω της Μαριάνας Βαρδινογιάννη, είχε γίνει ένας χαμός πραγματικά. Τότε, είχαμε πάρει κάπου 50.000 μέσα σε έξι μήνες. Μετά αυτό άρχισε να κάμπτεται και σήμερα υπάρχει μια σταθερή ροή δοτών. Προσωπική μου άποψη είναι πάντως, ότι αυτό θα πρέπει να διαφημίζεται και να μην τελειώνει ποτέ. Και κατά διαστήματα να γίνονται τέτοιες καμπάνιες, από την τηλεόραση και στα social media, ώστε να γράφονται περισσότεροι δότες μυελού του οστών».

Σε ειδική αναφορά που έκανε για το Νοσοκομείο της Δράμας, τονίζει ότι η «Αιμοδοσία  του Νοσοκομείου Δράμας, γράφει δότες εθελοντές μυελού των οστών. Μπορούν να πηγαίνουν από 18 έως 45 ετών και να δηλώνουν ότι  θέλουν να γίνουν δότες εθελοντές μυελού των οστών και να καταγράφονται επί τόπου. Σώζουμε ανθρώπους!»