Home > νέα > Δύο χωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Δράμα στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία

Δύο χωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Δράμα στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία

Δύο χωριστές απεργιακές

κινητοποιήσεις στη Δράμα

στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ ΧΩΡΙΣΤΕΣ απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου χθες στη Δράμα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Η μία έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου χαιρέτησαν εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων, Σωματείων Συνταξιούχων και κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η δεύτερη έγινε στην πλατεία Ελευθερία με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, όπου και εκεί χαιρέτησαν εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΓΣΣΕ ζητάει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, «να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά εργασίας γενικότερα». Όπως μάλιστα αναφέρουν, «κανονικότητα είναι να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις που έχουν παγώσει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό», σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ, ζητάει και αυτό την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με μείωση και κατάργηση άμεσων και έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι φόροι στην ενέργεια και τα καύσιμα, ο ΕΝΦΙΑ και άλλα που περιέχονται στη δέσμη προτάσεων του ΚΚΕ».

Χαρακτηριστικό πάντως των κινητοποιήσεων στη Δράμα, ήταν για άλλη μια φορά η ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας

Στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση δήλωσε την συμπαράστασή του και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, χωρίς ωστόσο να κλείσουν καταστήματα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητάει αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, κατάργηση του πρόσφατου νόμου για την φορολογία των επαγγελματιών και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης καθώς και άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

Επίσης, ζητάει την δραστική  μείωση του πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα.

Επιπλέον, ζητάει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά και άλλα.

Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου

Με το τέλος της συγκέντρωσης στο Εργατικό Κέντρο, παραδόθηκε ψήφισμα στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματα.

Στο ψήφισμα αυτό, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

[Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις. Θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις.

Διεκδικούμε μείωση ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

– Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων

– Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

– Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Απαιτούμε: Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super-market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.]