Home > νέα > Δύο προγράμματα για ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων και για καινοτομία και έρευνα στην ΠΑΜΘ Μιλάνε στον «Π.Τ.» τα στελέχη της Ατλαντίς Συμβουλευτική κ.κ. Παπαχρήστου και Τάτλης

Δύο προγράμματα για ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων και για καινοτομία και έρευνα στην ΠΑΜΘ Μιλάνε στον «Π.Τ.» τα στελέχη της Ατλαντίς Συμβουλευτική κ.κ. Παπαχρήστου και Τάτλης

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Δράμας

Δύο προγράμματα για ενίσχυση

υφιστάμενων επιχειρήσεων και

για καινοτομία και έρευνα στην ΠΑΜΘ

Μιλάνε στον «Π.Τ.» τα στελέχη της Ατλαντίς Συμβουλευτική κ.κ. Παπαχρήστου και Τάτλης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση για την ενίσχυση επιχειρήσεων στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Δράμας.

Ήταν μια ενημερωτική εκδήλωση με δυο ξεχωριστές δράσεις. Η πρώτη περιλάμβανε την «Ενίσχυση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων της Στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και η δεύτερη την «Ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για έρευνα και καινοτομία». Η ενημέρωση έγινε σε συνεργασία με την Ατλαντίς Συμβουλευτική.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τις δύο Δράσεις του ΠΕΠ ΑΜ-Θ RIS3, τους στόχους και τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τις δύο δράσεις, μίλησαν στον «Π.Τ.» στελέχη της Ατλαντίς Συμβουλευτικής.

Για την πρώτη δράση της ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων της Στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαχρήστου και για τη δεύτερη δράσης της ενίσχυσης επιχειρήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ για έρευνα και καινοτομία ο κ. Νίκος Τάτλης.

Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στη πρώτη δράση, «Ενίσχυση επιχειρήσεων τους Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για έρευνα και καινοτομία», ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει: «Μέσω του προγράμματος, γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων που να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρης κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, ώστε να ενισχύσουν τα προϊόντα τους, τις παραγωγικές τους διαδικασίες και να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Αφορά κυρίως τους περισσότερους ΚΑΔ, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τα καταλύματα».

Όπως εξηγεί, «αφορά κυρίως σε δαπάνες για κτιριακά, για μηχανολογικό εξοπλισμό, γενικά εξοπλισμό, δαπάνες προβολής, δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας, δαπάνες προσωπικού όταν επιλέξει η ίδια η επιχείρηση να πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα σε καθεστώς de minimis μέχρι 3 άτομα προσωπικό για συγκεκριμένο χρόνο με μια δαπάνη των 45.000 ευρώ».

Ερωτώμενος για το ποσοστό ενίσχυσης, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής ανέρχεται στο 50% «το υπόλοιπο είναι ιδιωτική ενίσχυση από την ίδια την επιχείρηση».

Το πρόγραμμα έχει ανοίξει στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει δύο μήνες μέχρι να κλείσει, ενώ η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαχρήστου, «το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ή επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και το επενδυτικό τους σχέδιο θα είναι μετέπειτα στην Αν. Μακεδονία – Θράκη. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, μπορεί να ανοίξει ένα υποκατάστημα στην ΑΜΘ και να υποβάλει αίτημα για αυτή την επένδυση».

Συμπλήρωσε τέλος ότι, «οι προϋπολογισμοί de minimis μπορούν να φτάσουν έως τις 600.000 ευρώ και εκεί είναι οι δαπάνες προσωπικού, προβολής και προώθησης. Αν η επιχείρηση πάει με απαλλακτικό καθεστώς, μπορεί οι προϋπολογισμοί να φτάσουν μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ, όμως εκεί δεν θα έχει δαπάνες προσωπικού, ούτε προβολής και προώθησης».

 

Ενίσχυση επιχειρήσεων για έρευνα και καινοτομία

Για το δεύτερο πρόγραμμα της ενίσχυσης επιχειρήσεων στην ΑΜΘ για έρευνα και καινοτομία, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Νίκος Τάτλης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό, «αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν νέα προϊόντα στο θέμα της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό που ενισχύει το πρόγραμμα, είναι οι δαπάνες για βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε προϋπολογισμό που κυμαίνεται από τις 80.000 έως 300.000 ευρώ. Η επιχορήγηση για τη βιομηχανική έρευνα είναι της τάξης του 60% και για τη βιομηχανική ανάπτυξη 35% και θα έχουν από 15% προσαύξηση και τα δύο, εφόσον υπάρχει διασπορά των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, μέσω συνεδρίων, μέσω λογισμικού με ανοικτό κώδικα και γενικότερα διασπορά της γνώσης».

Όπως εξηγεί ο κ. Τάτλης, «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αντικείμενο έρευνας στην περιοχή, για να χρηματοδοτηθούν με πραγματικά καλά ποσοστά και να μπορέσουν να αναπτύξουν την ερευνητική περαιτέρω δραστηριότητα και την καινοτομία τους για νέα προϊόντα ή νέες υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται, είναι κυρίως επιχειρήσεις της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και των υπολογιστών».

Το πρόγραμμα αυτό ανοίγει στις 24 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 10 Απριλίου. Οι δαπάνες που επιχορηγούνται είναι δαπάνες προσωπικού, μελέτες από άλλους οίκους ή ερευνητές, δαπάνες διασποράς και δαπάνες εξοπλισμού που έχει σχέση με την έρευνα και ανάπτυξη.