Δύσκολη και απαιτητική η χρονιά
για τα Δραμινά κρασιά λόγω
της κλιματικής αλλαγής
Εν αναμονή της μεγάλης γιορτής της «ΔραμΟινογνωσίας» τον Μάιο
Ο ΜΑΡΤΙΟΣ βρίσκεται πλέον στο τέλος του, ο Απρίλιος είναι ο μήνας του Πάσχα και ο Μάιος για τη Δράμα, είναι ο μήνας της «ΔραμΟινογνωσίας». Ένας μήνας, κατά τον οποίον όλη η περιοχή της Δράμας βρίσκεται υπό το κλίμα μιας από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για τα Δραμινά κρασιά, των οποίων η φήμη τους έχει φτάσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Αν κάποιος σήμερα πει να κάνει μια αποτίμηση, θα δει ότι το 2023 ήταν γενικά μια δύσκολη χρονιά για τα κρασιά, για την αμπελουργία και αυτό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που ταλανίζει πλέον τους πάντες. Κυρίως όμως, η κλιματική αλλαγή ταλανίζει τους αγρότες καλλιεργητές και φυσικά και τα αμπέλια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, το 2023 χαρακτηρίζεται ως μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, με εμφανείς τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήταν η χρονιά των «έμπειρων αμπελουργών» αφού απαιτήθηκε συνεχής και επίμονη παρουσία στο αμπέλι για την τήρηση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών τεχνικών και την ορθή φυτοπροστασία.
Αυτό που σημειώνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, είναι ότι ο χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν ήπιος, χωρίς ιδιαίτερες χιονοπτώσεις και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του πρώτου μήνα του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής και οι βροχοπτώσεις άφθονες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του βλαστικού κύκλου αλλά και την εμφάνιση περονόσπορου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην έναρξη της βλαστικής περιόδου οδήγησαν σε οψίμηση της παραγωγής κατά μέσο όρο 7 με 10 ημέρες ανάλογα με την περιοχή. Ο συνδυασμός των έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου με τις θερμές και ξηρές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του καλοκαιριού οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής μεταξύ 30-40% ενώ στα νησιά η μείωση ξεπέρασε το 50%.
Παρόλα αυτά, η παραγωγή που παρέμεινε στα φυτά έδωσε κρασιά υψηλής ποιότητας, με συμπυκνωμένο φρούτο και πολύ ικανοποιητική δομή.
Η κατάσταση των καλλιεργειών στη Δράμα
Στο παραπάνω πλαίσιο, γίνεται και αναφορά στο θέμα των καιρικών συνθηκών και στη Δράμα, για το χειμώνα 2022-2023, επισημαίνοντας ότι εξελίχθηκαν με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, ενώ την άνοιξη οι βροχές συνεχίστηκαν και οι θερμοκρασίες παρέμειναν χαμηλότερες από ότι συνήθως, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της ανθοφορίας κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όπως επισημαίνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος για την περιοχή της Δράμας, οι βροχές του Μαΐου (2023) δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες και δεν ευνόησαν την εμφάνιση ασθενειών, σε συνδυασμό όμως με τις χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε ένα χαμηλό φορτίο.
Ο Ιούνιος έφερε πολλές βροχές και προς το τέλος του άρχισε η άνοδος της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα η καρπόδεση και ο περκασμός να καθυστερήσουν κατά 7 με 13 ημέρες.
Όσον αφορά στον τρύγο, οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν αρκετά χαμηλές και κατά περίπτωση έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με το 2022.
Οι καιρικές συνθήκες στην αρχή της τρυγητικής περιόδου ήταν καλές και ο τρύγος για τις λευκές ποικιλίες διεξάχθηκε απρόσκοπτα. Η εμφάνιση βροχών στη συνέχεια είχε αποτέλεσμα την μικρή καθυστέρηση του τρύγου των ερυθρών ποικιλιών.
Οι δροσερές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα, τα λευκά σταφύλια και τα κόκκινα που τρυγήθηκαν για παραγωγή ροζέ κρασιών, να εμφανίζουν υψηλό αρωματικό δυναμικό, φρεσκάδα και φινέτσα. Ταυτόχρονα, λόγω των χαμηλών αποδόσεων, είχαν συμπύκνωση στο στόμα και υψηλές οξύτητες.
Τα κόκκινα σταφύλια είχαν παραπλήσια χαρακτηριστικά με κυρίαρχο το έντονο φρούτο και την πολύ καλή συμπύκνωση.
Οι φαινολικές ωριμότητες φαινόταν να καθυστερούν και χρειάστηκε υπομονή μέχρι τα σταφύλια να είναι έτοιμα για τον τρυγητό. Προορίζονται για τη δημιουργία γεμάτων στο στόμα κρασιών, που θα αναδείξουν ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο αρωματικό προφίλ, με κυρίαρχο στο στόμα το φρούτο. Αναμένεται να δώσουν κρασιά ικανά για μακρά παλαίωση.
Η «ΔραμΟινογνωσία» τον Μάιο
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει παραπάνω, η Δράμα ετοιμάζεται ήδη για τις εκδηλώσεις της «ΔραμΟινογνωσίας» τον ερχόμενο Μάιο, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος.
Ήδη από την περσινή χρονιά, η «ΔραμΟινογνωσία» άρχισε να «ανοίγεται» και εκτός Νομού, διοργανώνοντας μια μεγάλη εκδήλωση γνωριμίας στην Αθήνα, αλλά και στην Κύπρο, με στόχο να φέρει τη Δράμα στο προσκήνιο και να αναδείξει το όραμά της στον τουριστικό τομέα, να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή, αλλά και να δώσει έμφαση σε ένα προϊόν, το οποίο με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Εκδηλώσεις όπως η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» και η «Ονειρούπολη», αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι δεν είναι ανάγκη μια περιοχή να έχει απαραίτητα θάλασσα για να αναδείξει τις ομορφιές της.
Κατά τις ημέρες της μεγάλης γιορτής, διοργανώνονται εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας, με ημερίδες και συναυλίες, ενώ όλα τα Οινοποιεία της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες τους για να δεχθούν τους επισκέπτες τους, να δοκιμάσουν τα κρασιά, αλλά και να συμμετέχουν σε όμορφες δράσεις, δημιουργώντας έτσι ωραίες αναμνήσεις.
Η «ΔραμΟινογνωσία», είναι μια εκδήλωση που αφήνει στον επισκέπτη μια υπέροχη επίγευση, ώστε την επόμενη χρονιά να βρεθεί και πάλι στη Δράμα.