Άνοιξαν τα ξενοδοχεία και στη Δράμα αλλά χωρίς πελατεία
Δύσκολη η κατάσταση εκτιμούν
ιδιοκτήτες Δραμινών ξενοδοχείων
Εκπρόσωποι ξενοδοχείων της Δράμας μιλάνε στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΟΥΣ μεγάλους χαμένους με την κρίση του κορωνοϊού μεταξύ άλλων επαγγελματιών, είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Η κατάσταση που γενικά επικρατεί σε όλη τη χώρα, είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους.
Το lockdown της εποχής της καραντίνας, έκλεισε και όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, αφήνοντας ένα σε κάθε Νομό. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτά που υποτίθεται ότι ήταν ανοιχτά, επί της ουσίας ήταν άδεια. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ξενοδοχείων δεν είναι καθόλου καλή και δυστυχώς η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Τα έξοδα τρέχουν, οι υποχρεώσεις τρέχουν, παρ’ όλα αυτά έσοδα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, από πουθενά. Και δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο.
Όσον αφορά το Νόμο της Δράμας, τα ξενοδοχεία της περιοχής μας ναι μεν έχουν ανοίξει, δυστυχώς όμως πελατεία δεν υπάρχει. Ακόμα και εκείνοι οι σταθεροί εμπορικοί αντιπρόσωποι που συχνά βρισκόντουσαν στη Δράμα, απουσιάζουν. Και οι ελάχιστοι που έρχονται ακόμα, μοιράζονται στο σύνολο των ξενοδοχείων του Νομού και έτσι τα όποια έσοδα δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν καμιά χασούρα.
Ορισμένοι από τους ξενοδόχους της πόλης μας, δέχτηκαν να μιλήσουν στον «Πρωινό Τύπο», όμως περιγράφουν την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα. Σε ερώτηση μάλιστα αν το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορέσουν να αναπληρώσουν έστω ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς του lockdown και της καραντίνας, η απάντηση είναι αρνητική αλλά και ξεκάθαρη: η Δράμα δεν έχει τουρισμό!
Μπαϊρακτάρης: Μια αλυσίδα είμαστε…
Σε επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» χθες με τους ιδιοκτήτες του AYA Hotel, τους κ.κ. Τάσο Νικολαΐδη και Θάνο Μπαϊρακτάρη, ο δεύτερος δηλώνει ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και αυτό, αφενός γιατί δεν έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια ακόμα και δεν μπορεί να έχει μέλλον η Ελλάδα, πόσο μάλλον η Δράμα».
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «η δουλειά μας δεν εξαρτάται μόνο από τους ξένους που θα έρθουν να αγοράσουν μάρμαρα, κρασιά και άλλα προϊόντα, αλλά είναι μια αλυσίδα που θα κάνει τους περιφερειακούς αντιπροσώπους στην Ελλάδα, να έρθουν και στη Δράμα για να προωθήσουν και το δικό τους εμπόρευμα. Σ’ εμάς, αυτή την στιγμή, δεν έρχονται επίσης από εταιρείες για να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα. Γιατί οι μαρμαράδες δεν πουλάνε. Γιατί δεν μας έρχεται ο Κινέζος, ο Ιταλός, ο Τούρκος. Μια αλυσίδα είμαστε όλοι και είναι πολύ δύσκολα γιατί τα ξενοδοχεία είναι πολλά και η πίτα έχει μικρύνει».
Τζαμτζή: Δουλεύουμε χωρίς απολαβές
Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κυμαίνονται και οι απόψεις της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου ΚΟΥΡΟΣ, κας. Ελένης Τζαμτζή. Όπως μας εξηγεί η ίδια, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Έχουμε πολύ λίγες κρατήσεις, κυρίως από εμπορικούς αντιπροσώπους και τίποτα παραπάνω. Τουρισμός δεν υπάρχει στη Δράμα, αλλά ακόμα και στην περίοδο που ήμασταν ανοικτοί δουλεύαμε χωρίς κόσμο, χωρίς απολαβές».
Να σημειώσουμε ότι το ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ ήταν εκείνο που είχε μείνει ανοικτό στο Νομό Δράμας, όπως και το AYA, κατά την περίοδο του lockdown, αλλά όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η κα. Τζαμτζή, «η ζημιά είναι μεγάλη 100%. Και δεν θα μπορέσει αυτή να αναπληρωθεί ούτε στο επόμενο διάστημα του καλοκαιρού, γιατί η Δράμα δεν έχει τουρισμό».
Όπως επισημαίνει η ίδια, «εμείς είχαμε συνέδρια, σχολεία που είχαν προγραμματίσει να έρθουν εκδρομή και τελικά δεν ήρθαν, κάποια γκρουπ τα οποία ακύρωσαν τα πάντα. Τώρα που ανοίξαμε, ήταν που ήταν λίγος ο κόσμος και η όποια πελατεία μοιράστηκε και δουλεύουμε όλοι για να λέμε ότι δουλεύουμε και τελικά έχουμε ζημιά. Και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι είναι πολύ λίγοι και μοιράζονται σε όλα τα ξενοδοχεία».
Εσπέρια: Μετρημένοι στα δάχτυλα…
Από το ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ μίλησε στον «Π.Τ.» εκπρόσωπος του ξενοδοχείου, η οποία διαπιστώνει επίσης ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη για όλους: «Για την ώρα τα πάντα είναι νεκρά. Κάποιοι τηλεφωνούν να μάθουν αν έχουμε ανοίξει, αλλά δεν κλείνουν ακόμα δωμάτια. Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και ελάχιστοι πια έρχονται σ’ εμάς. Εμείς συνήθως έχουμε εταιρείες, που έρχονται επάνω για δουλειές σε διάφορα εργοστάσια εδώ στη Δράμα. Όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής, εμείς κάναμε τις απολυμάνσεις που προβλέπονται, τους καθαρισμούς των κλιματιστικών και λάβαμε όλα τα μέτρα».