Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας
Με δυσκολίες η αντιμετώπιση έκτακτων
καιρικών φαινομένων στο Νομό Δράμας
► Χωρίς χειριστές μηχανημάτων και απλήρωτοι ιδιώτες που ξενυχτούσαν για το αποχιονισμό!
► Τα πάντα οφείλονται στο φιλότιμο ιδιωτών και υπαλλήλων σε περίπτωση κακοκαιρίας!
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ)Δράμας. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ενώ παρόντες ήταν: ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Αναστασίου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαλεξίου, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λιάτσης, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Σιδηρόπουλος, η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Καρατζόγλου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου, ο διοικητής κ. Δαδούδης και ο υποδιοικητής κ. Αραμπατζής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Δυσκολίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων
Το ΣΟΠΠ της ΠΕ Δράμας συνεδρίασε προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι έτοιμες οι διάφορες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις πλημμυρών από έντονα καιρικά φαινόμενα, παγετό και έντονες χιονοπτώσεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν αφενός πολίτες, και αφετέρου να αντιμετωπιστούν γενικότερα προβλήματα που θα προκύψουν από τις καιρικές συνθήκες.
Αυτό που διαφάνηκε όμως, είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία μάλλον δεν αντιμετωπίζονται, καθώς η Πολιτεία δεν διαθέτει την ανάλογη ετοιμότητα. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα είναι αυτός της ευθύνης των επαρχιακών και εθνικών δικτύων. Δηλαδή, σε ποιους ανήκει η ευθύνη μέρους του οδικού εθνικού και επαρχιακού δικτύου, μέχρι πού είναι τα όρια του επαρχιακού δικτύου και όπως αναφέρθηκε, όλα αυτά δεν είναι διασαφηνισμένα από τις σχετικές εγκυκλίους.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης σχετικά με τα διάφορα εκχιονιστικά μηχανήματα ή τα διάφορα μηχανήματα τύπου JCB (φαγάνες, εκσκαφείς, γκρέιτερ, χωματουργικά). Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι του Νομού Δράμας, δεν διαθέτουν τέτοια μεγάλα μηχανήματα και αναγκαστικά πρέπει να γίνεται άμεση ανάθεση σε ιδιώτες, όταν έρχεται εκείνη η δύσκολη ώρα.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές δεν πληρώνονται τελικά, ενώ μάλιστα κάποιοι από αυτούς, δούλεψαν για ώρες ολόκληρες μέσα στα χιόνια προκειμένου να κρατήσουν δρόμους ανοικτούς και ασφαλείς και έχουν να πληρωθούν εδώ και δύο χρόνια. Και όπως σημείωσε και ο κ. Πατακάκης, ο Επίτροπος έκοψε ακόμα και τα τιμολόγια που είχαν εκδώσει.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε ο αντιδήμαρχος Νευροκοπίου και συμφώνησε μαζί και ο αντιδήμαρχος Παρανεστίου, είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα στους Δήμους τους, ότι αναγκάζονται να παρακαλάνε ιδιότητες οι οποίοι τελικά δεν πληρώνονται, αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν όλη νύχτα, δεν πληρώνονται ούτε γι’ αυτές τις υπηρεσίες!
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κα. Καρατζόγλου, η οποία τόνισε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων ότι, «κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών, διότι δεν είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο», επισημαίνοντας με τη σειρά της ότι «δεν μπορούμε να βρίσκουμε μηχανήματα» και ότι «είμαστε μόνιμα στην παράκληση».
Σε άλλο σημείο επεσήμανε επίσης, ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, ούτως ώστε όταν ρίχνουν το αλάτι στους δρόμους για τα χιόνια και τις παγωνιές, να μην το ρίχνουμε αλόγιστα επειδή υπάρχει. Όπως είπε, δημιουργούνται λακκούβες μετά το λιώσιμο του παγετού ή του χιονιού και δεν είναι εύκολα να κλείνουν άμεσα αυτές, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια!
Γενικότερα, θα έλεγε κανείς ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μάλλον όταν έρθει η κακοκαιρία και ο χιονιάς, δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς όλα επαφίενται περισσότερο στο φιλότιμο!
Πατακάκης: «Η Πολιτεία κωφεύει»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση προβλημάτων και σημείωσε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα από «κατολισθήσεις σε δασικούς κυρίως δρόμους και έχουμε πρόβλημα ιδιαίτερα για την ομαλή διακίνηση των φορτίων με τα ξύλα, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα».
Όπως τόνισε, «λόγω έλλειψης εδώ και 3 χρόνια, στέλνουμε επίσημα έγγραφα στην Αποκεντρωμένη και την Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο ότι θέλουμε στελέχη για να μπορούν να χειριστούν τα μηχανήματα, τα γκρέιτερ, τα αποχιονιστικά και η Πολιτεία κωφεύει. Είναι λάθη και παραλείψεις πολλών ετών, τα οποία μας δυσκολεύουν στο να εκτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο μας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες».
Σε άλλο σημείο, εξήγησε ότι «οι αποφάσεις του Υπουργείου είναι ελλιπείς και λανθασμένες» και ότι, «δεν είναι δυνατόν να επιστρατεύονται οι άνθρωποι αυτοί τα μεσάνυχτα και να είναι 7 και 8 ώρες μέσα στο δρόμο και να μην παίρνουν έστω και μια τυπική υπερωρία. Είναι λεπτομέρειες που αποτελούν την ουσία στο όλο πρόβλημα και υπάρχει αντίδραση και δυσανασχετούν πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί, γιατί ταλαιπωρούνται ώρες ατελείωτες και η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να υπάρχει μια δίκαιη και λογική αμοιβή για την προσπάθεια που κάνουν.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν να πληρωθούν δύο χρόνια, από την προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία και ο Οικονομικός Επίτροπος δεν έχει εγκρίνει την αμοιβή αυτών που έχουν κάνει ατελείωτες ώρες δουλειάς κι αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα».