Home > Πρώτο Θέμα > «Δυστυχώς το αρνάκι φέτος θα είναι ακριβό στο ράφι και στον κρεοπώλη»-Μιλάει στον «Π.Τ» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Κ. Ακριτίδης

«Δυστυχώς το αρνάκι φέτος θα είναι ακριβό στο ράφι και στον κρεοπώλη»-Μιλάει στον «Π.Τ» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Κ. Ακριτίδης

Μιλάει στον «Π.Τ» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Κ. Ακριτίδης

«Δυστυχώς το αρνάκι φέτος

θα είναι ακριβό στο ράφι

και στον κρεοπώλη»

► Στα 9-10 ευρώ το σφάγιο στα αμνοερίφια με ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή

► Ακριτίδης: «Μας παίρνουν 10 σε φόρους και μας δίνουν 2 και μας εμπαίζουν»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλα τα επίπεδα στη χώρα, με τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές κυρίως στον ενεργειακό τομέα, επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπου εδώ και μήνες επιμένει να ζητάει ειδικά μέτρα από την κυβέρνηση, τόσο για τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και για το αγροτικό πετρέλαιο. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό επιτελείο τι προτίθεται να κάνει επ’ αυτού και φυσικά ο καιρός περνάει.

Οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, οι σπόροι είναι στα ύψη και όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, το καλαμπόκι ως ζωοτροφή έχει φτάσει στα 33 λεπτά από 27 λεπτά και η σόγια από 47 λεπτά τα 70 λεπτά. Τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, η πρόσθετη αξία που έχουν κερδίσει από το συμβατικό και το βιολογικό πρόβιο γάλα, επί της ουσίας έχει ήδη εξανεμισθεί.

Ενέργεια και λιπάσματα

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν ήδη αυξηθεί πάρα πολύ, και οι συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν και καταφεύγουν στο να κάνουν ρυθμίσεις αναγκαστικά, ακόμα και σε μονάδες κτηνοτροφίας».

Όπως εξηγεί, «ακόμα είναι δύσκολο και αμφίβολο για το πώς θα σπείρουμε τα τριφύλλια μας αυτή τη σεζόν, γιατί είμαστε και αγρότες. Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στα λιπάσματα που δεν έχουν πέσει οι τιμές τους, είναι στα 42-43 ευρώ το σακί από 23-25 ευρώ που ήταν».

Ο κ. Ακριτίδης διευκρινίζει ότι ναι μεν το υπουργείο είπε ότι θα δοθεί κάποια μείωση στο αγροτικό πετρέλαιο, «την οποία όμως δεν αναλύουν  πώς ακριβώς θα γίνει. Και τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινώσει είναι πάρα πολύ λίγα. Έπρεπε να δώσουν τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, για να πούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να κρατήσουμε τους αγρότες στο χωράφι για να σπείρουν και να καλλιεργήσουν».

Προς χαμηλού κόστους καλλιέργειες

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επόμενης σποράς και των νέων καλλιεργειών, σημειώνει ότι «οι σπόροι είναι ήδη ακριβοί και πολλοί προσανατολίζονται να πάνε σε χαμηλού κόστους καλλιέργειες, κυρίως ηλιόσπορους. Το καλαμπόκι αποφεύγεται γιατί έχει πολλά ποτίσματα και πολλά ραντίσματα και πρέπει να μπεις πολλές φορές στο χωράφι  και ανεβαίνει το κόστος και φοβούνται ότι φέτος θα δυσκολευτούν να ποτίσουν. Συνάδελφοι λένε ότι ακόμα και στα τριφύλλια που αγοράζουν οι αγρότες, θα τα αφήσουν απότιστα και ό,τι δώσει από τη βροχή, γιατί δεν μπορούμε να ποτίσουμε, γιατί είναι πλέον απαγορευτικές οι τιμές στις γεωτρήσεις».

Μας παίρνουν 10 και δίνουν 2

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για το αγροτικό ρεύμα «ειλικρινά εμένα δεν μου εμπνέουν κάποια αισιοδοξία, γιατί δεν αναλύουν ακριβώς πόση θα είναι η μείωση και με ποιο τρόπο θα δοθούν αυτές. Δεν μπορώ εγώ να τα πληρώσω όλα και να έχω να παίρνω επιστροφή όταν θα έρθει η ώρα. Ήδη γνωρίζουμε ότι σε όλους τους τομείς, όλα τα επαγγέλματα ασφυκτιούν λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Περιμέναμε ο ειδικός φόρος να πέσει για όλα τα επαγγέλματα να κρατηθούν, όμως βλέπουμε ότι στην ουσία μας παίρνουν 10 σε φόρους και μας δίνουν 2 και άρα μας εμπαίζουν και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.  Μακάρι να κάνουμε λάθος και να έχουμε μια γενναία έκπτωση, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Γάλατα και μεταποίηση

Όπως λέει ο ίδιος, στον τομέα του γάλακτος, «ευτυχώς οι γαλατάδες ανταποκρίνονται και σε προκαταβολές και βοηθάνε όσο μπορούν για να βρουν γάλα κι αυτοί για να μπορέσουν να μεταποιήσουν το προϊόν, γιατί κι εκεί έχει μια αύξηση. Η φέτα έχει φτάσει 12 ευρώ λιανική στο ράφι και ήδη ξεφεύγει στα 14 ευρώ. Αν το κράτος μπορούσε να μειώσει γενναία το αγροτικό πετρέλαιο, τουλάχιστον θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές, με πολλά οφέλη προς το ράφι, ώστε να αντέξει ο κόσμος».

Στα ύψη το αρνί στο ράφι το Πάσχα

Μοιραία η συζήτηση με τον κ. Ακριτίδη, φτάνει και στα αμνοερίφια. Ο ίδιος είναι γενικά αισιόδοξος για τους κτηνοτρόφους, καθώς το αρνί ήδη στο σφάγιο πωλείται στα 6 ευρώ το κιλό και αναμένεται να φτάσει στα 9 και 10 ευρώ, όμως αυτό σημαίνει ότι στο ράφι και στον κρεοπώλη θα πάει στα ύψη!

Όπως τονίζει, «το αρνί πηγαίνει αρκετά καλά μέχρι στιγμής. Ήδη δίνουν αρνιά για πάχυνση, με 6 ευρώ το κιλό και η τιμή για αρχές Μαρτίου είναι πάρα πολύ καλή. Οι ίδιοι έμποροι ομολογούν ότι στο Καθολικό και στο Ορθόδοξο Πάσχα η τιμή θα πάει στα 8 ευρώ στον κτηνοτρόφο. Παρ’ όλα αυτά, ναι μεν εμείς χρειαζόμαστε μια καλή τιμή για να αντέξουμε οικονομικά, όμως το θέμα είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα μπορέσει να αγοράσει το προϊόν.

Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε μόνο μια καλή τιμή και ύστερα να φύγει όλο στην Ιταλία για παράδειγμα το αρνί και το κατσίκι και στην Ελλάδα οι καταναλωτές να τρώνε κοτόπουλο και χοιρινό το Πάσχα. Είμαστε παραγωγοί, εμείς θέλουμε να τρώει πρώτα ο Έλληνας, γιατί είναι καλό προϊόν, είναι του γάλακτος και μέχρι να πάνε στο σφαγείο τα αμνοερίφια είναι στις μάνες και βυζαίνουν».

Όπως επισημαίνει ιδιαίτερα, «δυστυχώς το αρνάκι φέτος θα είναι ακριβό στο ράφι  και στον κρεοπώλη και δεν βλέπουμε ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, ώστε να κρατηθούν οι τιμές και το Πάσχα να μπορέσει ο κόσμος να φάει έστω και 9 – 10 ευρώ αρνί και κατσίκι. Δυστυχώς θα ξεφύγει πολύ η τελική τιμή».

Σημειώνει ακόμα ότι, «δεν υπάρχει αφθονία στον παραγωγό, γιατί πολλοί συνάδελφοι λόγω της καλής τιμής του γάλακτος 1,25 και 1,28 ευρώ το κιλό στο πρόβιο, έσφαξαν τα Χριστούγεννα αρνιά με 6 ευρώ και τώρα έχουμε και μειωμένη παραγωγή και για το Καθολικό και για το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι έμποροι ήδη θα αρχίσουν να «χτυπάνε» δημοπρασίες σε κάθε μονάδα για το ποιος θα πάρει τα αρνιά».