Home > νέα > Εφαλτήριο για τα μελλοντικά σχέδια των μαθητών η διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στη Δράμα-Από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Ν. Δράμας

Εφαλτήριο για τα μελλοντικά σχέδια των μαθητών η διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στη Δράμα-Από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Ν. Δράμας

Από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Ν. Δράμας

Εφαλτήριο για τα μελλοντικά σχέδια

των μαθητών η διημερίδα

επαγγελματικού προσανατολισμού στη Δράμα

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με μεγάλη συμμετοχή από την Δραμινή μαθητική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η διημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, και την Κυριακή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, συμμετείχαν περίπου 230 μαθητές, και 32 φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής μας.

dimerida1

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ομιλητής ήταν ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, κ. Στράτος Στρατηγάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του ενημέρωσε τους μαθητές και τους γονείς, για τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές τελειώνοντας το Λύκειο, ποιες Σχολές μπορούν να επιλέξουν, τι μεταπτυχιακά μπορούν να κάνουν, καθώς και ότι καινούριο συμβαίνει στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Στρατηγάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευκαιρίες που έχει ένας πτυχιούχος σε σχέση με κάποιον ο οποίος είναι απόφοιτος λυκείου. «Ο πτυχιούχος μπορεί να κάνει δυο ειδών εργασίες. Μια εργασία που μπορεί να κάνει είναι αυτή με τις σπουδές του, με το πτυχίο του. Η άλλη εργασία που έχει να κάνει είναι να «κλέψει» τη δουλειά ενός αποφοίτου λυκείου. Π.χ. Έστω ότι είμαστε τραπεζίτες και θέλουμε να προσλάβουμε δέκα ταμίες στην τράπεζα μας. Βάζουμε μια αγγελία και αναζητούμε ταμίες, να είναι απόφοιτοι λυκείου, και να έχουν γνώσεις Αγγλικών και office. Κατόπιν συγκεντρώνουμε τα βιογραφικά. Θα λάβουμε 2.000 βιογραφικά αποφοίτων Λυκείου, και 1.000 αποφοίτων Πανεπιστημίου. Εσείς αν ήσασταν τραπεζίτες δεν θα αφήνατε στην άκρη τα βιογραφικά των αποφοίτων Λυκείου και θα διαλέγατε από τους αποφοίτους Πανεπιστημίου; Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ο απόφοιτος Πανεπιστημίου έχει «κλέψει» τη δουλειά ενός αποφοίτου Λυκείου. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και μεγάλη ανεργία. Όχι γιατί υπάρχουν πολλές θέσεις για πτυχιούχους, αλλά γιατί παίρνουν τις θέσεις των αποφοίτων Λυκείων, και οι απόφοιτοι Λυκείου δεν βρίσκουν δουλειά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, κ. Γιάννης Γαζάνης, υποστήριξε ότι η ανάγκη δημιουργίας της εκδήλωσης, είναι ουσιαστικά να ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς, για τις διεξόδους, οι οποίες υπάρχουν μετά την ολοκλήρωση φοίτησης στο Λύκειο.

«Έχει τύχει σε όλους μας να συναντήσουμε μαθητές της Γ’ Λυκείου, και να τους ρωτήσουμε τι θέλουν να σπουδάσουν. Οι περισσότεροι, αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν.  Και είναι λογικό να μην ξέρουν, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας αναφέρουν συγκεκριμένες Σχολές.

Είναι σίγουρο όμως ότι επειδή ξέρουν τι Σχολή θα επιλέξουν, αν θα γίνει αυτό στην πραγματικότητά; Πρέπει να τους δίνουμε και άλλες εναλλακτικές επιλογές».

Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, βρέθηκαν 30 επαγγελματίες της Δράμας, όπου σε αίθουσες και ανά μισή ώρα, ενημέρωναν τους μαθητές για το επάγγελμα του δικηγόρου, γιατρού, φαρμακοποιού, αστυνομικού, πυροσβέστη, στρατιωτικού, καθηγητή, δάσκαλου ξένων γλωσσών, νοσηλευτή, επαγγελματία τουριστικών επαγγελμάτων, μηχανικού, καθηγητή πληροφορικής, φιλόλογου, μαθηματικού, βιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, γυμναστή, χημικού, οικονομολόγου/λογιστή, αρχιτέκτονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού κλπ.

Οι μαθητές από την πλευρά τους, ενθουσιάστηκαν από την πρακτική προσέγγιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των επαγγελμάτων.