Ευχάριστα νέα καθώς κλείνει μία κλινική Covid-19
Επανέρχεται η Παθολογική
Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας
Ανάσα αισιοδοξίας μετά από ένα καταστροφικό κύμα τα πανδημίας!
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ είναι τα νέα από το μέτωπο του Νοσοκομείου της Δράμας, καθώς πλέον από χθες έκλεισε η μία από τις τρεις κλινικές Covid-19, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά, τόσο οι νοσηλευόμενοι, όσο και οι εισαγωγές νέων ασθενών.
Όπως δήλωσαν μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου κα. Κιόρτεβε, όπως και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Παπαδόπουλος, η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση στην οποία ήταν και αυτό σημαίνει μια μεγάλη ανάσα για όλους.
Από σήμερα, η Κλινική της Παθολογίας επανέρχεται πλέον στην πρo Covid-19 εποχή και από σήμερα θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Ανοικτές παραμένουν προς το παρόν οι δύο πρώτες μονάδες Covid-19, στις οποίες χθες νοσηλεύονταν περίπου 50 άτομα, ενώ έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας 60 ατόμων.
Να σημειώσουμε ότι σε πλήρη ανάπτυξη, οι τρεις κλινικές Covid-19, είχαν δεχθεί μέχρι και 140 ασθενείς, ενώ υπήρχαν σκέψεις να δημιουργηθεί και μια τέταρτη κλινική. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, από τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, τη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής κα. Σακαλέρου και την ομάδα των εθελοντών του «Ερρίκος Ντυνάν», η κα. Σακαλέρου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση ήταν ακόμα δύσκολη και ότι επί της ουσίας εργάζονταν «αποδεκατισμένοι».
Η μικρή στιγμή αισιοδοξίας από τη μείωση των κρουσμάτων, μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανάσα στο Νοσοκομείο Δράμας, τόσο στη λειτουργία του, όσο και στους ίδιους τους γιατρούς, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό.
Η κατάσταση που πέρασε η Δράμα το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αρκετά δύσκολη. Η Δράμα, θρήνησε τουλάχιστον 140 νεκρούς από το δεύτερο και σκληρό κύμα της πανδημίας, με πάνω από 120 θανάτους στο Νοσοκομείο της Δράμας και περίπου άλλους 20 σε ΜΕΘ άλλων Νοσοκομείων (Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης).
Το ιδιαίτερο πρόβλημα της Δράμας, είχε ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν αιφνιδιαστικά ξεκίνησε ένα τσουνάμι από ανθρώπους που ήταν θετικοί στον Covid-19, και η διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να ανοίξει την πρώτη κλινική Covid-19 λίγο πριν. Τα κρούσματα ήταν επιβεβαιωμένα πολλά, αν και ο πραγματικός αριθμός δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιωθεί, καθώς δεν μετριούνταν ακόμα τα θετικά κρούσματα από τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Οι συμπολίτες μας άρχισαν να επισκέπτονται το Νοσοκομείο καθώς παρουσίαζαν τα σχετικά συμπτώματα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Παρασκευή η κα. Καρατζόγλου, από 20 Οκτωβρίου μέχρι και 10 Δεκεμβρίου, νοσηλεύτηκαν 783 άτομα σε απλές κλίνες. 31 ασθενείς στη ΜΕΘ Covid από την ημερομηνία που ξεκίνησε. Οι διακομιδές σε άλλες ΜΕΘ Covid στο σύνολο πριν ξεκινήσει της Δράμας, 17 μαζί με τις 3 αεροδιακομιδές. Διακομιδές σε απλές κλίνες άλλων Νοσοκομείων 154. Αυτό που σοκάρει είναι οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ Covid. Από 20/10 μέχρι χθες 2.728 προσήλθαν και 2.153 περιστατικά απλά εκτός Covid.
Αναφερόμενη στους θανάτους στο σύνολό τους μέχρι το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου ήταν 121 στο Νοσοκομείο Δράμας. Επίσης, περίπου άλλοι 15 Δραμινοί «κατέληξαν» σε ΜΕΘ άλλων Νοσοκομείων.
Το έντονο πρόβλημα της Δράμας, αν και ήταν γνωστό σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, έγινε γνωστό από τις 3 πρώτες αεροδιακομιδές που έγιναν για πρώτη φορά επί χερσαίου εδάφους στη χώρα. Αυτό και μόνο το γεγονός, ανάγκασε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη να βρεθεί στη Δράμα και να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς ελέγχου της κατάστασης, από τη Αστυνομία, τους υγειονομικούς φορείς και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ενώ το Νοσοκομείο είχε επισκεφθεί ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Επίσης, τη Δράμα επισκέφθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής το διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας καθώς και το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το Διοικητή του ΕΚΑΒ και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
Σήμερα -μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, και καθώς η Δράμα έχασε αρκετούς από τους ανθρώπους, αρκετοί γνωστοί, φίλοι, συγγενείς, και πρόσωπα της Δράμας έφυγαν για πάντα – θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
Από εδώ και πέρα, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19, να μην συνωστιζόμαστε, να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε τις μάσκες μας.
Το εμβόλιο
Ακόμα, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, το εμβόλιο αναμένεται σύντομα να έρθει στην Ελλάδα και φυσικά και στη Δράμα. Όπως είναι γνωστό, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο τη υγείας. Για το λόγο αυτό, είναι ήδη έτοιμα δύο εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν εντός του Νοσοκομείου Δράμας, για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι του χώρου.
Όπως έχει ήδη προαναγγείλει η διοικήτρια κα. Καρατζόγλου, τα δύο εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα τις πρωινές ώρες μέχρις ότου εμβολιαστούν όλοι.
Όσον αφορά για τον υπόλοιπο πληθυσμό, προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα οι χώροι που θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας (Δράμας, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου).
Προς το παρόν, ο Ιατρικός Σύλλογος της Δράμας εκφράζει την αρνητική του διάθεση να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία ως χώροι εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς η πλειοψηφία τους δεν διαθέτει και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις απαραίτητες υποδομές. Ενώ, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ζητείται να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα σε εξωτερικούς χώρους, όπως το κλειστό Γυμναστήριο της Δράμας, το «Κραχτίδη» και άλλοι χώροι.