Home > νέα > Εγκαινιάστηκε ο θόλος με το ηλιακό τηλεσκόπιο δωρεά της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας στο Γυμνάσιο Νικηφόρου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Αυγολούπης

Εγκαινιάστηκε ο θόλος με το ηλιακό τηλεσκόπιο δωρεά της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας στο Γυμνάσιο Νικηφόρου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Αυγολούπης

Από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας

Εγκαινιάστηκε ο θόλος με το ηλιακό

τηλεσκόπιο δωρεά της ΕΛΜΕ

Ν. Δράμας στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Αυγολούπης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση που έγινε στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «ΠΗΓΑΣΟΣ», εγκαινίασε το νέο θόλο, ο οποίος στεγάζει το ηλιακό του τηλεσκόπιο. Πρόκειται για μια δωρεά της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας και πλέον θα προσδώσει μια νέα διάσταση στις έρευνες του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσης, εντός του σχολείου, είχε τοποθετηθεί και ένα μικρό φορητό πλανητάριο, στο οποίο οι επισκέπτες μπόρεσαν να απολαύσουν μια ταινία από τον βραδινό ουρανό και γενικότερα το σύμπαν. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δογραματζίδης, ξενάγησε τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες στο πάρκο ηλιακών ρολογιών και πειραμάτων.

Τέλος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νικηφόρου δίπλα στο Δημοτικό σχολείο, με θέμα: «Μερικά αποσπάσματα από το “Περί Ουρανού” έργο του Αριστοτέλη με τη ματιά της σύγχρονης Αστρονομίας», μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Σταύρος Αυγολούπης.

Για το θέμα της ομιλίας του, ο κ. Αυγολούπης δέχτηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», ευχαριστώντας αρχικά «τον άριστο φοιτητή» του κ. Δογραματζίδη, ο οποίος «διδάσκει σε όλους τους συναδέλφους του, για το πώς θα έπρεπε να είναι η εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι μια διαδικασία, που νομίζω ότι εμπνέει τους μαθητές και μένει. Διότι, όπως λέει ο Αριστοτέλης, η Παιδεία μπορεί να είναι μια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία, αλλά είναι η μοναδική πορεία για το μέλλον ενός λαού».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ομιλίας του ο κ. Αυγλούπης ανάπτυξε τέσσερις ενότητες για το έργο του Αριστοτέλη: «Η μία ενότητα είναι για το αριστοτελικό, γεωκεντρικό – ανθρωποκεντρικό κοσμολογικό σύστημα του Αριστοτέλη, μέχρι τη σύγχρονη ανθρωπική αρχή.  Όλα τα στάδια τα οποία πέρασε η ανθρωποκεντρική θεώρηση του σύμπαντος. Ακόμα, θα δούμε πώς ο Αριστοτέλης απέδειξε την σφαιρικότητα της Γης με αστρονομικές παρατηρήσεις και όχι με τις γνωστές για το πλοίο που φεύγει από ένα σημείο κτλ.».

Όπως εξήγησε ο κ. Αυγολούπης, «τρίτη ενότητα είναι η αρετή της μεσότητας μέσα στο χώρο της Αστρονομίας. Η Γη μας δεν είναι ούτε ο πιο μικρός, ούτε ο πιο μεγάλος πλανήτης, ούτε πιο κοντινός, ούτε πιο μακρινός. Εκπληρεί τη μεσότητα ως προς τη θέση και το μέγεθος. Το ίδιο και ο ήλιος μας. Και τώρα τέτοιους πλανήτες αναζητούμε και σε άλλους αστέρες, για την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής».

Τέλος, «η τέταρτη ενότητα αφορά στην πεμπτουσία του Αριστοτέλη, πώς αυτή συνδέεται με την σκοτεινή ενέργεια, ως πέμπτη θεμελιώδη δύναμη που κυβερνά το σύμπαν».

Στη διαπίστωση ότι σήμερα η Αστρονόμοι αναζητούν την σκοτεινή ύλη, ο κ. Αυγολούπης σημείωσε ότι «δόθηκε βραβείο Νόμπελ στους Πελμούντο Σμιθ και Ράις, γιατί ανακάλυψαν αυτοί, παρατηρώντας σούπερ νόβα, ότι το σύμπαν διαστέλλεται όπως αναμενόταν, αφού η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έγινε πλήρως αποδεκτή, όχι όμως επιταχυνόμενα όπως εμφανίστηκε. Επομένως αναζητήσαμε μια πέμπτη δύναμη, εκτός από τις γνωστές: τη βαρύτητα, τις ηλεκτρομαγνητικές, την πυρηνική και την ασθενή. Αυτή την πέμπτη δύναμη, την ονομάσαμε σκοτεινή ενέργεια. Πριν την ονομάσουμε σκοτεινή ενέργεια, ανατρέξαμε μήπως μπορέσουμε να την ονομάσουμε πεμπτουσία, γιατί ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που μίλησε για μια πέμπτη ουσία στο σύμπαν».

Όπως σημειώνει ο κ. Αυγολούπης, «βλέπουμε ότι το έργο του Αριστοτέλη συνεχίζει να εμπνέει, ενέπνευσε και θα εμπνέει. Είναι αξεπέραστο σε ποσότητα και σε ποιότητα. Και μην ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης, σε ένα μεγάλο διαγωνισμό που κράτησε πέντε χρόνια στο ΜΙΤ στις ΗΠΑ, θεωρήθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που γέννησε ο πλανήτης μας και στην ουσία έθεσε τις βάσεις για όλες τις επιστήμες».

Ερωτώμενος για τα όσα έχει κάνει στο Νικηφόρο ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας,  ο κ. Αυγολούπης σημειώνει: «Θεωρώ ότι εδώ υπάρχει μια πρωτοπορία. Και μακάρι να βρίσκαμε τέτοιους ανθρώπους σε κάθε νομό. Αυτό είναι στολίδι εδώ. Τους θαυμάζω, τους συγχαίρω και μακάρι να μπορούσαμε να τους κλωνοποιήσουμε. Μετά την βράβευσή μου από την Ακαδημία Αθηνών το 2023, με καλούν πολλά σχολεία και πηγαίνω. Τέτοια ομορφιά και τη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους και αυτά τα επιτεύγματα, χρειάζονται πολλή δουλειά».