Home > νέα > Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην ΑΜΘ

Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην ΑΜΘ

Σε κεντρική εκδήλωση της ΔΕΔΑ στην Ξάνθη

Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής

δικτύων φυσικού αερίου στην ΑΜΘ

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

ΣΤΗΝ πόλη της Ξάνθης κατέληξε η σύντομη περιοδεία του πρωθυπουργού στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Μετά από την επίσκεψή του στη Δράμα, με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της Δράμας, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Ξάνθη.

Εκεί, σε μια ειδική εκδήλωση της ΔΕΔΑ για τα έργα επέκτασης της διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη νέα εποχή στην ενέργεια σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, «από σήμερα, ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανη. Γιατί από εδώ ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει τελικά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις».

«Σε πρώτη φάση έξι πόλεις -όπως είχαμε δεσμευτεί- Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, αλλά και Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χιλιομέτρων -496 για την ακρίβεια. Και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή. Γιατί τελικά, με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Τονίζοντας την γεωπολιτική σημασία του έργου, που συμπληρώνει έναν ευρύτερο χάρτη υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Προφανώς η ολοκλήρωση του TAP αλλά και του IGB καθιστούν -όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες- την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πέρασμα, ενεργειακό κόμβο πια, με ιδιαίτερα αυξημένη γεωπολιτική σημασία. Καθίσταται η περιοχή σας ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας».

metios

Η ταυτότητα της επένδυσης, με πρώτο βήμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η εκδήλωση στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου για την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλες και πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Σε πρώτη φάση τα έργα θα εστιάσουν στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην πόλη της Ορεστιάδας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 496 χιλιόμετρα και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, στην παροχή φυσικού αερίου.

Το φθινόπωρο τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Πέρα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η τροφοδοσία με φυσικό αέριο θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, η ΔΕΔΑ υπολογίζει ότι, στο ελάχιστο, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

 

Μέτιος για φυσικό αέριο

Στην ομιλία του για την έναρξη των εργασιών της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, χαρακτήρισε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, το οποίο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί κατά τα ήμισυ με πόρους του ΕΣΠΑ, ως «το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή οικονομία στην εξοικονόμηση πόρων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι «κάναμε ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με το έργο αυτό θα κατασκευαστούν περίπου 500 χιλιόμετρα νέου δικτύου σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά.

Πρώτα από όλα, το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά.

Δεύτερον, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Και τρίτον, το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και η χρήση της θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, το φυσικό αέριο είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».