Home > Πρώτο Θέμα > Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η εκπόνηση μελετών για το «Ανδρικάκη» με δαπάνες της Raycap Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη Τι προβλέπουν οι μελέτες και ποιο είναι το έργο που θα υλοποιηθεί

Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η εκπόνηση μελετών για το «Ανδρικάκη» με δαπάνες της Raycap Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη Τι προβλέπουν οι μελέτες και ποιο είναι το έργο που θα υλοποιηθεί

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη

Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η εκπόνηση

μελετών για το «Ανδρικάκη»

με δαπάνες της Raycap

Τι προβλέπουν οι μελέτες και ποιο είναι το έργο που θα υλοποιηθεί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ βέβαια τα πράγματα είναι ακόμα στην αρχή τους, εντούτοις μέχρι τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αναφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας του οπτικοακουστικού κόμβου Δράμας, στο ακίνητο πρώην στρατόπεδο «Ανδρικάκη».

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», το ακίνητο έχει ήδη παραχωρηθεί με ενοίκιο (2.000 ευρώ μηνιαίως) από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προς το Δήμο Δράμας και τα 20 χρόνια. Υποχρέωση του Δήμου Δράμας είναι να αναλάβει την αποκατάσταση και διαμόρφωση του χώρου με χρηματοδότηση από το Δήμο, αλλά και εθνικά και κοινοτικά κονδύλια και ιδιωτικές επενδύσεις.

Μετά την αποκατάστασή του, το μίσθιο θα φιλοξενεί εγκαταστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παράρτημα της υπό σύστασης Κρατικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων, καθώς και επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα.

Ο Δήμος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει, εντός προθεσμίας επτά (7) ετών από την παράδοση του μισθίου, τις εργασίες αποκατάστασης και ανάπτυξης του μισθίου, όπως αυτές περιγράφονται στην μελέτη της RAYCAP.

Η έγκριση της μελέτης

Όπως είναι γνωστό, τις μελέτες διενεργεί ιδιωτικό γραφείο, με πλήρη έξοδα της εταιρείας Raycap του αείμνηστου Δραμινού επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη και οι οποίες με την ολοκλήρωσή τους θα παραχωρηθούν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σ’ αυτό το επόμενο βήμα λοιπόν, πριν από μερικές ημέρες, η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη, υπέγραψε την έγκριση των μελετών αυτών, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση τεσσάρων κτιρίων εντός του πρώην στρατοπέδου «Ανδρικάκη».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, «εγκρίνεται η εκπόνηση Μελέτης για την αποκατάσταση τεσσάρων κτηρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, με αποκλειστική δαπάνη της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ”, προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ουδεμίας οικονομικής συμμετοχής, ανταλλάγματος ή επιβάρυνσης αυτού».

Όπως αναφέρεται επίσης στην ίδια απόφαση, «στο αντικείμενο της Μελέτης περιλαμβάνονται οι κάτωθι μελέτες, που θα παραδοθούν σε επίπεδο Οριστικής Μελέτης και θα συνοδεύονται από Τεύχη Δημοπράτησης:

– Αρχιτεκτονική Μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας, Ακουστικής και Προσβασιμότητας, Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Φύτευσης,

– Στατική Μελέτη – Ενισχύσεις,

– Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις,

– Μελέτη Η/Μ των Κτιρίων και του Περιβάλλοντος Χώρου,

– Μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων και

– Μελέτη Υδραυλικών Έργων».

Επίσης, όπως αναφέρεται παρακάτω στην ίδια απόφαση έγκρισης της κας Μενδώνη, «τα ανωτέρω θα εκπονηθούν σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της εφαρμοστέας νομοθεσίας για κάθε κατηγορία μελετών και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου απαιτηθεί».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω όπως και οι εργασίες, θα γίνουν υπό τον έλεγχο, την έγκριση, καθώς και η παραλαβή της Μελέτης, από τη Διεύθυνση Προστασία και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Με επίκεντρο το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει στη Δράμα μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει σήμερα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών τεχνών, καθιστώντας την περιοχή ως ένα μεγάλο κόμβο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Φυσικά, κέντρο του μοναδικού αυτού Οπτικοακουστικού Κέντρου για τις Τέχνες, αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας εγχείρημα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Κεντρικός στόχος η αξιοποίηση της άυλης κληρονομιάς του Φεστιβάλ Δράμας για τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης του οπτικοακουστικού τομέα και διασύνδεσής του με την κοινωνία και οικονομία, όπως και την ανάπτυξη δημιουργικών συσπειρώσεων (creative clusters) και κόμβων (creative hubs) στον ευρύτερο τομέα της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με έμφαση στις οπτικοακουστικές τέχνες.

Το πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη, έχει έκταση 150 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα, απομεινάρι της χρήσης του χώρου ως στρατοπέδου, ενώ επίσης βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός κόμβος ανάμεσα στο αστικό κέντρο της πόλης και το αγροτικό – φυσικό τοπίο στην περιφέρεια της πόλης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι το ΥΠΠΟ, ο Δήμος Δράμας, το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας και ασφαλώς η Raycap ως χορηγός της μελέτης, και αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα μιας ολοκληρωμένης και οραματικής προσέγγισης που θα συμβάλει: στο πολυδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης ενός κόμβου καινοτομίας στο πεδίο των οπτικο-ακουστικών τεχνών με διεθνή χαρακτήρα, στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων σε μια περιοχή με εντονότατο δημογραφικό πρόβλημα, όπως και στην ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτιστικών προορισμών στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας.

Στόχος της παρούσας μελέτης είναι ο προτεινόμενος φυσικός σχεδιασμός να έχει συνοχή και ταυτότητα, ποικιλία και συμπληρωματικότητα χρήσεων, να δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία στο χώρο, έναν τόπο αναφοράς, να προωθήσει ένα Ολοκληρωμένο και Οραματικό Σχέδιο Παρέμβασης – από πλευράς λειτουργικής, ήτοι πολεοδομικά και κοινωνικά, από πλευράς περιβαλλοντικής και αισθητικής, ήτοι τοπιακά, και από πλευράς επιχειρηματικής και αναπτυξιακής, ήτοι εξωστρεφές, βιώσιμο και μακροπρόθεσμα ανταποδοτικό.

Να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο του πληθυσμού της Δράμας και των όμορων περιοχών, όσο και της Αν. Μακεδονίας Θράκης, δημιουργώντας έναν πόλο εύκολα προσβάσιμο για όλους, ενισχύοντας τη διαπερατότητα και συνδεσιμότητα με τις όμορες οικιστικές περιοχές και τους προορισμούς αναψυχής και άθλησης της πόλης, καλλιεργώντας συνέργειες και αμοιβαία οφέλη. Τέλος να κτίσει πάνω σε μια σημαντική άυλη κληρονομιά του τόπου για την ανάπτυξη μιας Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με διεθνή αναγνώριση στη Δράμα.