Μια ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Εγκρίθηκε η εκκαθάριση του παλιού
Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας και ο Δήμος
αποδέχεται τα χρέη της επιχείρησης
► Μια υπόθεση 15 χρόνων και πάνω φτάνει στο τέλος της
► Οι τόκοι των χρεών του παλιού Φεστιβάλ ξεπερνούν πλέον το αρχικό κεφάλαιο
► Χαρακτηριστικό ότι χρέος 45.000 ευρώ προς ένα μόνο επαγγελματία σήμερα έφτασε στις 125.000 ευρώ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης και ώρα 18.00, ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, για να ολοκληρωθεί πέντε ώρες αργότερα. Από την αρχή της συνεδρίασης, όλες οι δημοτικές παρατάξεις δέχθηκαν να μην υπάρξει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και προτάθηκε να συζητηθεί άμεσα το τρίτο τακτικό θέμα, το οποίο αφορούσε στα χρέη της παλιάς δημοτικής επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει επανειλημμένα, η παλαιά Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας», έχει κλείσει και έχει τεθεί σε εκκαθάριση από το 2004. Η εκκαθάριση αυτή μέχρι και προχθές ακόμα, επίσημα δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε αποδεχτεί την οριστική της έγκριση.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ακούστηκαν πολλές απόψεις γύρω από το ζήτημα αυτό, κυρίως όμως εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει μια επικαιροποιημένη λίστα των οφειλών του παλιού Φεστιβάλ.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν η νομική σύμβουλος του Δήμου Δράμας κα. Μπανά, καθώς και η κα. Καρασαββίδου, εκπρόσωπος της επιχειρήσης του ξενοδοχείου «ΜΑΡΙΑΝΝΑ», καταθέτοντας τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό.
Να σημειώσουμε αρχικά ότι, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει να λαμβάνει οφειλές με αρχικό κεφάλαιο 45.000 ευρώ, ενώ σήμερα με τις προσαυξήσεις και τους τόκους αυτά έχουν αγγίζει τις 125.000 ευρώ. Η επιχείρηση είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη και η απόφαση έχει τελεσιδικίσει μαζί με άλλες επιχειρήσεις. Συνολικά στη δικαιοσύνη προσέφυγαν πάνω από 20 επιχειρήσεις που είχαν να λαμβάνουν χρήματα από το παλιό Φεστιβάλ. Οι 12 απ’ αυτές τις υποθέσεις έχουν δικαιωθεί οριστικά και αναμένονται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες.
Σύμφωνα με την έκθεση των εκκαθαριστών, τα συνολικά χρέη του Φεστιβάλ μέχρι και το 2018 που είχε γίνει η εκκαθάριση, ανέρχονται στις 517.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι μόνο το αρχικό κεφάλαιο, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Και κάθε μέρα που περνάει, τα ποσά αυτά αυξάνονται.
Τα βραβεία που δεν πληρώθηκαν
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι και η αποπληρωμή 46 βραβείων της εποχής εκείνης προς δημιουργούς ταινιών, τα οποία επίσης δεν έχουν πληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι βραβευθέντες δεν κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα τα χρέη αυτά να έχουν παραγραφεί μετά από πενταετία, όπως και άλλα βέβαια στην ίδια λογική.
Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, η παράταξη «Πόλη+Ζωή» πρότεινε ο Δήμος Δράμας, να μπορέσει να εξετάσει το ζήτημα της ψήφισης μιας νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση, ώστε να επανέλθει το χρέος των βραβείων αυτών για να πληρωθούν επειδή έχουν ήδη παραγραφεί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε δεκτή την πρόταση αυτή, να ζητήσει από το κράτος μια νομοθετική ρύθμιση, για το ζήτημα της παραγραφής στο κομμάτι των βραβείων. Γιατί η παραγραφή των βραβείων, ήταν ένα κομμάτι το οποίο πλήγωσε τη φήμη του Φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τη σημερινή διοίκηση του Φεστιβάλ, ώστε αυτή η φήμη να αποκατασταθεί σιγά – σιγά.
Ιστορική απόφαση
Τελικά, μετά από διεξοδική απόφαση, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την έκθεση εκκαθάρισης των ορκωτών λογιστών, αποδεχόμενο έτσι τα χρέη του Δήμου προς τους Δραμινούς επαγγελματίες.
Με την αποδοχή της έκθεσης εκκαθάρισης, σημαίνει ότι αυτόματα πλέον ο Δήμος Δράμας γίνεται αποδέκτης των χρεών αυτών. Μιλάμε πάντα για τα χρέη προς επιχειρηματίες που έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί. Τα χρέη όσων δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά από παρέλευση της πενταετίας έχουν πλέον οριστικά διαγραφεί και θεωρούνται ως μη γενόμενα.
Αυτό που ειπώθηκε εν μέσω άλλων, είναι ότι θα ήταν καλύτερο για τη συνολική εικόνα, να υπάρχει μια σημερινή ανάλυση των χρεών, αυτό όμως ουσιαστικά δεν επιφέρει κάποιες αλλαγές, εφόσον δεν αμφισβητείται το είδος των απαιτήσεων και ποιες ακριβώς είναι οι απαιτήσεις ονομαστικά. Απαιτείται όμως μια καλύτερη εικόνα, γιατί αλλάζει η τοκοφορία. Η αποτύπωση αυτή θα ήταν μόνο της στιγμής, γιατί κάθε μέρα που περνάει, οι τόκοι ούτως ή άλλως αυξάνονται.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, θεωρείται ιστορική, καθώς με την απόφαση να αποδεχθεί την εκκαθάριση, ο Δήμος Δράμας καθίσταται «καθολικός διάδοχος» των υποχρεώσεων της παλιάς Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας. Έτσι, ο Δήμος Δράμας, θα πληρώσει τις νόμιμες οφειλές σε βάρος του Φεστιβάλ, αυτές δηλαδή οι οποίες περιγράφονται σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Τάσσου: Να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «ήταν μια σημαντική στιγμή, η οποία έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας που ξεκίνησε με την απόφαση για τη λύση και εκκαθάριση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με την προηγούμενη νομική του μορφή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι βρεθήκαμε μπροστά από μια μεγάλη ευθύνη, η οποία είχε δύο σκέλη. Το ένα ήταν να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και το άλλο να προασπίσουμε συμφέροντα ανθρώπων που από λανθασμένες επιλογές επί χρόνια, βρέθηκαν να είναι εγκλωβισμένοι.
Υπήρχε το βάρος, υπήρχε η αμέριστη συμπαράσταση του γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Δαλακάκη, ο οποίος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά πήραμε μια απόφαση η οποία έρχεται να δώσει λύση, να μπει σε μια σειρά η αποπληρωμή των χρεών του Φεστιβάλ προς Δραμινούς πολίτες. Και ακόμα, να έχει δικαίωμα ο Δήμος – και αυτό θα το κυνηγήσουμε με κάθε τρόπο – να χρηματοδοτηθεί από το κράτος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, γιατί μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει δεκτή την έκθεση των ορκωτών λογιστών και να αναλάβει τα χρέη, δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει χρηματοδότηση. Ανοίγει τώρα ο δρόμος ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση για ληξιπρόθεσμα χρέη».
Μλεκάνης:
Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι, «το σημαντικό για εμάς, είναι ότι αυτό που υποστηρίζαμε, ότι μπορούν να πληρωθούν οι οφειλές ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης επιβεβαιώθηκε και έγινε αποδεκτή από όλους και η τόσες φορές γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου ότι είναι αδύνατη η πληρωμένη πριν τη λήξη της εκκαθάρισης, μαζεύτηκε. Η οποία και στην εισήγηση του θέματος, έχει γνωμοδότηση ότι είναι αδύνατη η πληρωμή πριν την εκκαθάριση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, και έχει συνεχώς σαν αποτέλεσμα όσο καθυστερούμε να πληρώσουμε τις οφειλές, να μπαίνουν επιπλέον τόκοι και προσαυξήσεις. Που σημαίνει ότι οι οφειλές μεγαλώνουν όσο αργούμε να πληρώσουμε. Και οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται και εμείς κάθε φορά ζημιώναμε ως Δήμος».
Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι, «στο Δημοτικό Συμβούλιο αναπτύχθηκε τελικά μια επιχειρηματολογία να μην κλείσει το θέμα, επειδή δεν ήταν απόλυτα συγκεκριμένες οι οφειλές ως προς το ύψος τους. Γιατί η εκκαθάριση έγινε στο τέλος του 2017 και από εκεί και σήμερα αν κάτι έχει αλλάξει ή δεν έχει αλλάξει και δεν ξέρουμε τι θα πληρώσουμε. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση, γιατί και σήμερα αν ξέραμε πόσες είναι οι οφειλές, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Από εκεί και πέρα, ότι είναι να πληρώσουμε, θα είναι με δικαστικές αποφάσεις. Γιατί, για όποιον δεν έχει κάνει προσφυγή, οι οφειλές αυτές έχουν παραγραφεί. Επομένως ό,τι είναι να πληρώσουμε θα είναι με δικαστικές αποφάσεις και θα περιλαμβάνουν και τους τόκους και τα πάντα. Και όσο καθυστερούμε τόσο ανεβάζουμε το ποσό. Προς το συμφέρον του Δήμου είναι να τελειώσει αυτό. Εφόσον αποδεχόμαστε την εκκαθάριση, υποχρεωτικά γινόμαστε ανάδοχος των οφειλών. Διαφορετικά, μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση, μπορούμε να πληρώσουμε αν το αποφασίσουμε όποια οφειλή θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουμε».