Είναι αυτός ο τάφος της Κλεοπάτρας;
Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακή σήραγγα
κάτω από αρχαίο τάφο στην Αλεξάνδρεια
Μια σήραγγα λαξευμένη μέσα σε στρώματα βράχων ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου, η οποία μπορεί να οδηγεί στον χαμένο από καιρό τάφο της Κλεοπάτρας.
Η σήραγγα, η οποία χαιρετίζεται ως «γεωμετρικό θαύμα», εκτείνεται για σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο, έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και λέγεται ότι μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου στη Σάμο – που τιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.
Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος αναπαύθηκαν μέσα στο ναό και είναι σίγουρη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτή την ανακάλυψη.
Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Αλεξάνδρεια.
Η Martinez δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και αν είναι, η εύρεση των λειψάνων του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».
Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, ακολουθώντας τον μύθο.
Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο». «Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει τον μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι παρέχει αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, ώστε να έχουν αιώνια ζωή μαζί».
Η Martinez μπορεί τώρα να βρίσκεται στο σωστό δρόμο μετά την αποκάλυψη της σήραγγας που είναι λαξευμένη στο βράχο και βρίσκεται περίπου 43 πόδια κάτω από το ναό.
Οι ομάδες που εργάζονταν στην περιοχή βρήκαν ένα τμήμα της σήραγγας που ήταν βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο, μεγάλος αριθμός κεραμικών αγγείων και κεραμικών ελκυστήρων βρέθηκαν κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ ασβεστόλιθου.
Πολλαπλοί σεισμοί βύθισαν εδώ και αιώνες τον τάφο
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από το νερό λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ του 320 μ.Χ. και του 1303 μ.Χ..
Η Martinez αποκάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που φέρουν τις εικόνες και τα ονόματα τόσο της βασίλισσας Κλεοπάτρας, όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έναν αριθμό αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.
Η Κλεοπάτρα, συχνά γνωστή ως η πρώτη διασημότητα του κόσμου, ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου – που κατάγονταν από τον Έλληνα στρατηγό Μέγα Αλέξανδρο.
Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. – μέχρι την ημέρα που πέθανε.
Η Κλεοπάτρα έγινε Κλεοπάτρα Ζ΄, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΧΙΙΙ, και ο αδελφός της έγινε βασιλιάς Πτολεμαίος ΧΙΙΙ την ίδια εποχή. Τα αδέλφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου και της συζύγου.
O έρωτας με τον Αντώνιο και ο θάνατος
Για να κερδίσει την υποστήριξη του αρχαίου αιγυπτιακού λαού, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρa, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου. Στη συνέχεια η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ιουλίου Καίσαρα. Ωστόσο, ο Αντώνιος παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα, την Οκταβία, για να διορθώσει την τεταμένη συμμαχία με τον αδελφό της, τον ηγεμόνα Οκταβιανό.
Όμως ο Αντώνιος εγκατέλειψε τη νέα του σύζυγο για την Κλεοπάτρα, σύμφωνα με το History Channel, και οι εραστές παντρεύτηκαν στη συνέχεια, κάτι που παραβίαζε έναν ρωμαϊκό νόμο που περιόριζε τους Ρωμαίους να παντρεύονται ξένους.
Ο Οκταβιανός κήρυξε τότε πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο. Η Κλεοπάτρα στη συνέχεια κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της και η εξαφάνισή της οδήγησε στην πεποίθηση ότι αυτοκτόνησε. Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας, αφού μαχαιρώθηκε θανάσιμα επειδή νόμιζε ότι η βασίλισσά του είχε αυτοκτονήσει.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως Κλεοπάτρα
Ωστόσο, η Κλεοπάτρα πράγματι αυτοκτόνησε λίγο αφότου ο εραστής της υπέκυψε στα τραύματά του και το έκανε αφήνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.
Ο Οκταβιανός επέστρεψε στην Ιταλία, όπου έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος θάφτηκαν στην Αίγυπτο – και οι τάφοι τους θα μπορούσαν να βρίσκονται κάπου μέσα από τη νεοανακαλυφθείσα σήραγγα.
Αρχαίες αναφορές μιλούν για ένα φίδι που ήταν κρυμμένο μέσα σε ένα καλάθι με σύκα που έφεραν από την ύπαιθρο και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα για να αυτοκτονήσει στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ., καθώς και για να σκοτώσει δύο από τους υπηρέτες της.
Αλλά οι ακαδημαϊκοί έχουν απορρίψει τη δημοφιλή άποψη, λέγοντας ότι τα δηλητηριώδη φίδια στην Αίγυπτο, όπως οι κόμπρες και οι οχιές, θα ήταν πολύ μεγάλα για να τρυπώσουν απαρατήρητα στο παλάτι.
Πηγή:www.iefimerida.gr”