Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Είσοδος ιδιωτών ιατρών
στα Νοσοκομεία αλλά και δικαίωμα
νοσοκομειακών να ιδιωτεύσουν
Βασιλείου: «Θα προτείνουμε να ενταχθούν ιδιώτες Ογκολόγοι γιατροί στο Ογκολογικό του Νοσοκομείου Δράμας»
Κιόρτεβε: «Δεν θέλουμε ιδιώτες στα Νοσοκομεία ούτε και να ιδιωτεύσουμε»
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην Υγεία και κυρίως όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και το ζήτημα της υποστελέχωσης. Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας, φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη ιατρικού κυρίως προσωπικού, με πολλές ειδικότητες να απουσιάζουν από τα δημόσια Νοσοκομεία.
Χαρακτηριστική περίπτωση, το Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε ειδικότητες όπως Πνευμονολόγων, Παθολόγων αλλά και Αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων.
Με ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά τη Δημόσια Υγεία και τη λειτουργία του ΕΣΥ γενικότερα, αλλά κυρίως τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει δομικές αλλαγές, κυρίως στο ζήτημα της εισόδου ιδιωτών ιατρών στα Νοσοκομεία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει σε συζήτηση στη Βουλή εντός του Μαρτίου, με ένα από τα κυρίαρχα και σπουδαιότερα θέματα, να είναι είναι η κατάργηση του σημερινού μοντέλου των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των γιατρών, αλλά κυρίως η εργασία ιδιωτών ιατρών στα Νοσοκομεία, παράλληλα με την ιδιώτευσή τους.
Όπως ισχυρίζεται το Υπ. Υγείας, μ’ αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν αρκετά κενά που υπάρχουν, ενώ παράλληλα σημαντικό είναι το ζήτημα ότι προβλέπεται και η ταυτόχρονη ιδιώτευση ιατρών του ΕΣΥ, με τη δυνατότητα να ανοίξουν δικά τους ιατρεία.
Όπως είναι λογικό, όλο αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους ιατρικούς κύκλους και όχι μόνο, κυρίως όμως στους εργαζόμενους ιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι αντιδρούν έντονα, ενώ την επιφυλακτικότητά τους εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Για το θέμα αυτό μάλιστα αναμένεται να έχουν μια πανελλήνια συνάντηση οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων σήμερα Σάββατο στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα.
Βασιλείου: Να καλυφθεί το Νοσοκομείο μας με Ογκολόγους
Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία σημειώνει αρχικά ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου.
Όπως σημειώνει η ίδια, «αυτό που διαφαίνεται είναι ότι πρόκειται να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με αφορμή την πανδημία, ζητείται από τους ιδιώτες αναισθησιολόγους, πλέον να εργάζονται και στο δημόσιο. Και η επόμενη μέρα είναι αυτό να ζητηθεί και από άλλους ιδιώτες γιατρούς, ανάλογα με τις ειδικότητες και ανάλογα με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».
Η κα. Βασιλείου, τονίζει ότι «η βασική πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, είναι αρχικά αν μπορούμε να καλύψουμε το Νοσοκομείο μας με Ογκολόγους ιδιώτες, οι οποίοι θα κάνουν μια σύμβαση με το δημόσιο για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού».
Όπως διευκρινίζει, «από τη στιγμή που υπάρχει μια συνεργασία, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει στα πλαίσια των απογευματινών ιατρείων – δηλαδή θα επιλέξουν οι ιδιώτες κάποιες μέρες που θα ανεβαίνουν στο Νοσοκομείο και θα παρέχουν υπηρεσίες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μπορεί να γίνει κάλλιστα όσον αφορά ένα Ογκολογικό Ιατρείο όπου ο ασθενής θα ελέγχεται από την ιδιώτη γιατρό και η θεραπεία θα γίνεται στον ίδιο χώρο».
Αυτό που ξεκαθαρίζει η ίδια, είναι ότι αυτό θα κατατεθεί και εγγράφως από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας ως επίσημη πρόταση.
Αποδοχές και αντιδράσεις
Η ίδια επισημαίνει ότι, «το αγκάθι σ’ όλη αυτή την υπόθεση, είναι τι αποδοχές θα έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς θα γίνει αυτή η συνεργασία» και εξηγεί ότι «αυτό θα λειτουργήσει και αμφίδρομα, δίνοντας το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ, των Νοσοκομείων, να μπορούν να ιδιωτεύσουν. Ξεκινώντας από τους πανεπιστημιακούς ιατρούς, αυτό θα διευρυνθεί και στους Νοσοκομειακούς. Δηλαδή, το μονοπώλιο του νοσοκομειακού γιατρού αυστηρά, δεν θα ισχύει. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χρησιμοποιώντας σε δύο ταμπλό τους γιατρούς. Υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, όπως και από εμάς θα υπάρξει αντίδραση, γιατί αυτή την ώρα, δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες».
Απολύσεις ανεμβολίαστων και κενά
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται ακόμα και στο ζήτημα των απολύσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών εντός του Μαρτίου. Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.», «περιμένουμε ακόμα να δούμε τι θα γίνει με το ζήτημα των απολύσεων των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας στο δημόσιο. Και τώρα ο συνδυασμός είναι ο εξής: μέσα στο Μάρτιο γίνονται οι απολύσεις, αυτό εξυπηρετεί την κυβέρνηση γιατί θα περάσει και το νομοσχέδιο όπου θα υπάρχει μετακίνηση ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο, οπότε καλύπτει κάποιες θέσεις, συν το ότι θα υπάρξει και μια συγχώνευση τμημάτων εντός των Νοσοκομείων, όπως επίσης και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων. Δηλαδή αυτή τη στιγμή συζητήθηκε αυτό και απ’ όσα έχει πει και ο βουλευτής Δράμας κ. Ξανθόπουλος, το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μονάδα ημερήσιας φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών στον απογευματινό τομέα, του δημοσίου δεν τους χρειάζομαι με την έννοια ότι δεν κρατάω ανοικτές όλες τις κλινικές και όπως αντιλαμβάνεστε, εδώ βολευόμαστε και λίγο με όλη αυτή την κατάσταση με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Αντιδράσεις από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Δράμας
Στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους τομείς, αντιδρούν έντονα οι γιατροί του ΕΣΥ, όπως και ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας.
Σε επικοινωνία που είχε ο «Πρωινός Τύπος» με την πρόεδρο των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Παρθένα Κιόρτεβε, διαφάνηκε η έντονη αντίθεση του Συλλόγου στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.
Όπως επισημαίνει η κα. Κιόρτεβε, «με το τέλος της πανδημίας όπως φαίνεται ότι οδεύουμε, διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η πανδημία αποτέλεσε ένα προσωρινό τροχοπέδη στα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία ήταν προαποφασισμένα. Με τη λήξη της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωράει στην εφαρμογή των σχεδίων που έχει προαποφασίσει, ώστε να διαταραχθεί και να αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ».
Όπως σημειώνει η ίδια, «ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι θα επιτραπεί η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία με ωράριο part time και προωθώντας ασθενείς από το ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφετέρου η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι και οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουμε ιδιωτικά ιατρεία και να δουλεύουμε παράλληλα. Βέβαια, αυτό το δεύτερο δεν το επιβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης και ανέφερε ότι δεν θα διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και από αυτές τις δηλώσεις φαίνεται ότι προχωράμε στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ».
Στο σημείο αυτό, η κα. Κιόρτεβε ξεκαθαρίζει ότι, «εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Αυτό που θέλουμε και ζητάμε τόσα χρόνια είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και να επανέλθουνε οι μισθοί μας με απόφαση που υπάρχει από το 2018 από το ΣτΕ στα επίπεδα του 2012. Αυτά δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και με όσα γίνονται μέχρι τώρα, αποκαλύπτεται και ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν προχωρούσαν σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών ούτε στις αυξήσεις των μισθών μας».
Η κα. Κιόρτεβε ξεκαθαρίζει ακόμα ότι, «είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και θέλουμε να δουλεύουμε επίσημα ως δημόσιοι λειτουργοί και δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση ούτε την είσοδο των ιδιωτών στα Νοσοκομεία, ούτε εμείς να προχωρήσουμε σε ιδιωτικά ιατρεία. Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Θέλουμε να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να καλυφθούν όλες οι θέσεις των γιατρών, να μπορούμε να κάνουμε τις εφημερίες που πρέπει και όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια να αυξηθούν οι μισθοί μας. Αυτό θα είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ. Ας αυξήσουν τους μισθούς των δημοσίων γιατρών και θα στελεχωθεί μια χαρά το ΕΣΥ και θα δουλέψει όπως πρέπει».
Απογευματινά χειρουργεία
Ερωτώμενη σε ποιους τομείς κυρίως αναμένεται να προωθηθούν οι ιδιώτες γιατροί, η κα. Κιόρτεβε τονίζει ότι αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, «αν και όπως λέγεται, σε πρώτη φάση θα ενισχύσουν απογευματινά χειρουργεία στα οποία όμως θα συμμετέχει με πληρωμή και ο ασθενής, μέρος του κόστους δηλαδή θα αναλαμβάνει και ο ασθενής, με παθολογικές και χειρουργικές ειδικότητες. Αν γίνει αυτό, τότε πηγαίνουν σε λειτουργία πριν από το 1985, όταν είχε δημιουργηθεί τότε το ΕΣΥ».