Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από Πολιτιστικούς φορείς
Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης των 100
χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Μ. Τάσσου στον «Π.Τ.»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Μνήμης για την Επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ετοιμάζει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Δράμας. Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους. Η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης του θεσμού «Ελευθέρια 2022», φέτος θα είναι αφιερωμένη στο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις εννοιολογικές του προεκτάσεις.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, σημειώνει ότι «ο Δήμος Δράμας σκοπεύει να διοργανώσει εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν αντικείμενο την Μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός, κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική ιστορία. Άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους, εκδιώχθηκαν από εκεί που μεγαλούργησαν επί αιώνες και ήρθαν στην περιοχή της Μακεδονίας, όπου συγκεντρώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά προσφύγων σε σχέση με άλλες περιοχές. Έτσι, έπαιξαν έναν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στην περιοχή της Μακεδονίας».
Όπως σημειώνει ο κ. Τάσσου, «σκοπεύουμε να τιμήσουμε αυτή την Επέτειο, να την αναδείξουμε με την αξία που της πρέπει, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε εκπαιδευτικό ιστορικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους Πολιτιστικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν».
Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, πέρα από την προφανή, όσο και εκ νέου τραγικά επίκαιρη, διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων και των λεηλασιών, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.
Ενδεικτικά, αναφέρονται τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσης των εκτοπισμένων στο νέο περιβάλλον, αλλά και τη σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων, στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση μίας νέας ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση της προτεινόμενης θεματολογίας, πέρα από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις των καθιερωμένων αφηγήσεων.
Οι προτάσεις
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις των πολιτιστικών φορέων θα πρέπει να συνδυάζουν:
-Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:
– Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)
– Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)
– Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
– Μουσικό Θέατρο Απαιτείται πρωτότυπη μουσική
– Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα είδη: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κτλ.)
– Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.
– Γευσιγνωσία (επιδράσεις που δέχτηκε η περιοχή)
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δ. Δράμας έως τις 04-03-2021.