Από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας
Εκδήλωση μνήμης για τον Ηπειρώτη
ήρωα και Δήμαρχο Δράμας
Θεόφιλο Αθανασιάδη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ μνήμης για τον Ηπειρώτη ήρωα Θεόφιλο Αθανασιάδη και δήμαρχο Δράμας, που εκτελέστηκε από τους Βουλγάρους στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας στις 07.30 και στις 10.30 μετάβαση στο μνημείο τού Δημάρχου Δράμας, Θεόφιλου Αθανασιάδη όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησε ομιλία για τη ζωή και τη δράση τού Θεόφιλου Αθανασιάδη από τον φιλόλογο, Γρηγόρη Μαρτίνη. Η εκδήλωση μνήμης θα κλείσει με κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης
Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης γεννήθηκε στον Καστανώνα Ζαγορίου, ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Δωδώνης, αναφέρει σε παλαιότερη εργασία του ο Δραμινός συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης, που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στον «Π.Τ.».
Προερχόταν από πατριαρχική οικογένεια με αναπτυγμένη πνευματική παράδοση. Πήρε πτυχίο απ’ την περίφημη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων κι είχε εντυπωσιακές γνώσεις ιστορίας και αρχαίας κλασσικής φιλολογίας. Το 1908 μπαίνει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητές τους Ν. Χατζηδάκη Ν. Πολίτη και Σ. Λάμπρου και ρουφάει τη γνώση και τη σοφία των διάσημων καθηγητών του.
Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης, υπήρξε ένθερμος πατριώτης, έμφορτος με εθνικά ιδανικά, ρομαντικός και ιδεαλιστής, από νέο παιδί πηγαίνει εθελοντής στο σώμα των Γαριβαλδινών υπό τον αξιωματικό Αλέξανδρο Ρώμα (1863-1914), ήρωα του Δρίσκου, για να πολεμήσει στην Ήπειρο κατά των Τούρκων.
Στη Δράμα εγκαθίσταται, αμέσως μετά τους βαλκανικούς πολέμους, μαζί με πάρα πολλούς άλλους συμπατριώτες του. Η πόλη μας γίνεται, αυτή την εποχή, μεγάλο οικονομικό, διοικητικό, πνευματικό και εθνικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με πανελλήνια ακτινοβολία και στην οποία περιλαμβάνεται κι ο νομός Καβάλας με τη Θάσο. Με πρωτεργάτη το διπλωμάτη μητροπολίτη Αγαθάγγελο τον Μάγνη και πολλούς αξιόλογους στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι με σημαντικές μονάδες στρατού ως έδρα Γενικής Διοίκησης της Ανατολικής Μακεδονίας είχαν τη Δράμα, θεμελιώνεται και αναπτύσσεται στην πόλη εθνική, πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση. Το Μάρτη του 1914 διορίζεται εκπαιδευτικός και διδάσκει στο ημιγυμνάσιο της Δράμας επί της οδού Ηφαιστίωνος.
Το πρωί της Δευτέρας, 29 Σεπτεμβρίου 1941, δυο Βούλγαροι στρατιώτες χτύπησαν την πόρτα του στην οδό Τρικούπη 2. Άνοιξε η γριά μητέρα του. Μπήκαν μέσα. Τον έπιασαν, του έδεσαν τα χέρια με συρματόσχοινο και τον μετέφεραν στους στρατώνες. Εκεί τον βασάνισαν όσο κανένα άλλο, κόβοντας και τα δυο του δάχτυλα. Το απόγευμα τον μετέφεραν, μαζί με άλλους κρατουμένους στα πευκάκια του Κορυλόβου κι εκεί, τους τουφέκισαν όλους.