Αύριο Πέμπτη στην αίθουσα του ΕΒΕ Δράμας
Εκδήλωση στη Δράμα για
τον ψηφιακό μετασχηματισμό
στη Γεωργία και τη Βιωσιμότητα
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Γεωργία και τη Βιωσιμότητα», διοργανώνεται αύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την DIGI AGRIFOOD με συνδιοργάνωση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Π.Ε. Δράμας και άλλες εταιρείες του χώρου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι χαιρετισμοί θα ξεκινήσουν στις 19.15 και οι ομιλίες στις 19.30.
Πρώτος ομιλητής θα είναι ο κ. Ηλίας Πλατής, Εκπρόσωπος DigAgriFood EDIH – Ινστιτούτο Βιο- Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας. Στη συνέχεια, θα μιλήσει ο κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Δράμας και ακολούθως ο κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ.
Σίμογλου: Αποδοτικότερη παραγωγή
Ο «Π.Τ.» μίλησε με τον κ. Σίμογλου σχετικά με το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού στη Γεωργία και τη Βιωσιμότητα, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι, «αφορά σε χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών που συνδυάζουν και δορυφορική τεχνολογία όπως για παράδειγμα, κάποιες δυνατότητες που υπάρχουν για καταγραφή συνθηκών όπως η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα σε μια περιοχή ή σε μια καλλιέργεια μόνο, μέχρι και διαφορετικής προσέγγισης τεχνολογίες, που έχουν σχέση με πολυφασματικές εικόνες και άλλα μέσα. Όπως με μη επανδρωμένα drone που μπορεί κανείς να τα χειριστεί και να πάρει εικόνα για μια καλλιέργεια, έχοντας έτσι πολύ διαφορετικές πληροφορίες απ’ ό,τι δίνει το μάτι μας».
Οι πληροφορίες αυτές για παράδειγμα, μπορούν να αφορούν «την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια ανά πάσα στιγμή, αν σε κάποιο σημείο υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να εντοπιστεί νωρίτερα».
Όπως εξηγεί ο κ. Σίμογλου, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει σχέση και με τη γεωργία ακριβείας, ενέργειες δηλαδή οι οποίες βασίζονται σε μετρήσεις, οι οποίες διευκολύνουν πολλά πράγματα και την αποδοτικότερη παραγωγή».
Ερωτώμενος αν αυτά τα συστήματα εφαρμόζονται γενικότερα στην Ελλάδα αλλά και στη Δράμα, ο κ. Σίμογλου επισημαίνει ότι, «εφαρμόζονται στην Ελλάδα γενικότερα αλλά και στη Δράμα από ορισμένους καλλιεργητές, από διάφορες εταιρείες που διαθέτουν τέτοιες πλατφόρμες σε παραγωγές. Γενικά έχουμε εικόνα ότι αρκετοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές στα κινητά τους, που τους δίνουν πρόσβαση σε δορυφορική εικόνα των χωραφιών τους, ώστε να μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή, μια κατάσταση που επικρατεί».
Χαρακτηριστικά σημειώνει εδώ, ότι, «για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι το αν μια καλλιέργεια δείχνει καταπόνηση από έλλειψη νερού ή όχι. Νομίζω ότι αρκετοί χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές».
Η προστασία του βαμβακιού στη Δράμα
Αυτό που τονίζει ακόμα ο κ. Σίμογλου, είναι ότι στην ομιλία του θα αναφερθεί στην «κατευθυνόμενη προστασία για το βαμβάκι, την πρόγνωση που κάνουμε στον κύριο εχθρό του που είναι το πράσινο σκουλήκι, καταγράφοντας τις θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς σταθμούς και στη συνέχεια εφαρμόζοντας το ειδικό προγνωστικό μοντέλο που έχουμε για την εμφάνιση των γενεών, ώστε να μπορεί να γίνεται έγκαιρη προειδοποίηση».
Στην ερώτηση κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανοποιητικά, ο κ. Σίμογλου απαντάει ότι, «φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και σιγά – σιγά έχει αρχίσει και υπάρχει μια μεγαλύτερη αποδοχή και εξάπλωση στους καλλιεργητές. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είμαστε ουραγοί, μέχρι να πούμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε γεωργία ακριβείας. Το θέμα είναι ότι, αργά ή γρήγορα αυτό πρέπει να γίνει, γιατί έτσι όπως είναι οι συνθήκες σήμερα με την κλιματική αλλαγή, οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν ενέργειες, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και νερό».
Πλατής: Το μέλλον στην ψηφιακή γεωργία
Να σημειώσουμε ότι κ. Ηλίας Πλατής, είχε μιλήσει σχετικά στον «Π.Τ.» στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, όπου είχε τονίσει μάλιστα, ότι, «η ψηφιακή γεωργία είναι μια αναγκαιότητα. Η ψηφιακή γεωργία έχει μπει στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας και πλέον σιγά – σιγά περνάει στο κομμάτι της γεωργίας. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι και λειτουργικοί σύμφωνα με τα πράγματα που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόνιζε μάλιστα ότι «υπάρχει ενδιαφέρον» και ότι «οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το κομμάτι αυτό», επισημαίνοντας παράλληλα: «Είμαστε σε ένα περιβάλλον και σε έναν πλανήτη που είμαστε 8,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι και συνεχώς αυξανόμαστε. Σε έναν πλανήτη που οι εκτάσεις, το νερό τα λιπάσματα περιορίζονται, πρέπει να παράγουμε περισσότερες τροφές για να τραφεί περισσότερος κόσμος. Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι να μετρήσουμε το προϊόν που παράγουμε, τι επιβάρυνση φέρνει στο περιβάλλον, παράλληλα κρατώντας τις αποδόσεις».