Εκδηλώσεις μνήμης στη Δράμα
για τη Γενοκτονία των Θρακιωτών
Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Θρακιωτών, διοργανώνουν η Θρακική Εστία Δράμας, το Ίδρυμα Χαριλάου Κ. Κεραμέως, η πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, και ο Δήμος Δράμας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Η Γενοκτονία των Θρακών και οι Θράκες στη Γενοκτονία». Ομιλητής, θα είναι ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, συγγραφέας κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.
Στην εκδήλωση, θα συμμετέχουν η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Σερρών, με διδασκαλία – διεύθυνση την κα. Στέλλα Βλαχοπούλου, η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Δράμας, με διδασκαλία – διεύθυνση τον κ. Γεώργιο Καλαβρινό, και η παραδοσιακή ορχήστρα της Θρακικής Εστίας Δράμας, με διδασκαλία – διεύθυνση τον κ. Γεώργιο Καλαβρινό.
Ακολούθως, την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία Μνημοσύνου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας, κ.κ. Παύλου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα, Μαρώνεια και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονος.
Στη συνέχεια, το πανηγυρικό της ημέρας, θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μοναδικό μνημείο της Γενοκτονίας των Θρακιωτών στην Ελλάδα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.
Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, συγγραφέας κ. Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε, τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Έχει πραγματοποιήσει, εκτός και εντός Ελλάδας, εισηγήσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.
Μεταξύ αυτών, το 2009 μίλησε στην πρώτη εκδήλωση για τη Γενοκτονία που οργάνωσαν τα Ελληνικά προσφυγικά σωματεία και η Αρμενική κοινότητα στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, επίσης το 2009 μίλησε για τη Γενοκτονία στην πρώτη κοινή εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη η οποία οδήγησε στην αναγνώριση το επόμενο έτος από το Σουηδικό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας, το 2010 προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και μίλησε στο Ερεβάν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Σύμβαση, την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ενώ το 2013 προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων και μίλησε στο Συνέδριό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Τον Απρίλιο του 2015 προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας για να μιλήσει στο παγκόσμιο φόρουμ για τις Γενοκτονίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Toν Απρίλιο του 2016 προσκλήθηκε στο ιστορικής σημασίας πρώτο συνέδριο που έγινε στην Άγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία, του οποίου τα πρακτικά κυκλοφορούν στην τουρκική γλώσσα.