Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή από τον Θ. Ξανθόπουλο
Έκκληση των Οινοποιείων
της Δράμας κατά των φαραωνικών
φωτοβολταϊκών μονάδων
ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της έκκλησης των Οινοποιείων της Δράμας προς την κυβέρνηση, ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της σημαντικής οινικής και αγροκτηνοτροφικης παραγωγής στην ακριτική περιοχή που απειλούνται σοβαρά από την εγκατάσταση φαραωνικών φωτοβολταϊκών μονάδων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο κ. Ξανθόπουλος, επισημαίνει: Πρόκειται για έργα: α. στην Αδριανή Παρανεστίου, 7.000 στρέμματα, συνολικής ισχύος 500 ΜW, για τα οποία εκδόθηκε βεβαίωση παραγωγής από την ΡΑΑΕΥ, β. στο Κατάφυτο Νευροκοπίου, 3.000 στρέμματα, συνολικής ισχύος 145,97ΜW, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης ΑΕΠΟ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γ. στο Νικηφόρο Δράμας 880 στρέμματα, συνολικής ισχύος 58 ΜW, δ. στη Μικρόπολη Δράμας, 664,11 στρέμματα συνολικής ισχύος 64,5 ΜW, ε. στα Κοκκινόγεια Δράμας, συνολικής ισχύος 16,41ΜW.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των Οινοποιείων, «αν τα έργα αυτά υλοποιηθούν, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οινικών προϊόντων θα πληγούμε, συμπαρασύροντας ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της Δράμας, που βασίζεται στις επιχειρήσεις μας”.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα συγκεκριμένα έργα μεταβάλλουν επί τα χείρω το φυσικό περιβάλλον, προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα ολόκληρων νομών, χωρίς να προηγηθεί καμία κανονική και όχι στα χαρτιά, δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται όπως λένε, “για ολοκληρωτική απαλλοτρίωση και απαξίωση της τοπικής γης που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα, την αμπελουργία και τις επιχειρήσεις μας”.
Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο κ. Ξανθόπουλος, [οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στη Δράμα απασχολούν περί τους 460 εργαζόμενους και αναπτύχθηκαν χάρις στη γη. Χωρίς διαθέσιμη προς καλλιέργεια γη οδηγούνται σε συρρίκνωση καθώς οι όποιες μεταβολές στο μικροκλίμα και γενικά στο περιβάλλον, βλάπτουν τις αμπελοκαλλιέργειες , τα σταφύλια και το τελικό προϊόν. Αντίθετα σε χώρες της Ευρώπης με ανεπτυγμένο οινικό κλάδο(Γαλλία, Ιταλία), και μόνο η οπτική επαφή Φ/Β σταθμών με αμπελώνες απαγορεύεται, διότι θεωρείται ότι επηρεάζει και καταστρέφει τον οινοτουρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρασιά της Δράμας είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης(ΠΓΕ) και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η θέσπιση ζώνης ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), που θα οδηγήσει σε παγκόσμια αναγνώριση και αναβάθμιση των κρασιών της Δράμας και την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου στην περιοχή μας.
“Αν συνεχιστεί η σημερινή εξέλιξη και με το δεδομένο ότι δεν έχει νομοθετηθεί το χωροταξικό πλαίσιο για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών ο αφανισμός του πρωτογενούς τομέα και του αμπελοοινικού κλάδου, στην περιοχή της Δράμας είναι ορατός. Άραγε αυτό επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος”, τονίζεται στην ανακοίνωση των Οινοποιών Δράμας, με την οποία απευθύνουν έκκληση στη κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να δίδεται προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και να μην επιτραπεί η εγκατάσταση των επιχειρούμενων Φ/Β σταθμών.
“Η συμβολή των ΑΠΕ στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι αναμφίβολη, αλλά η ανάπτυξη τους πρέπει να γίνεται με συντονισμένο τρόπο και κυρίως ισόρροπα, χωρίς να βλάπτονται ή να καταστρέφονται άλλοι, εξίσου ή περισσότεροι σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της εθνικής οικονομίας και κυρίως χωρίς το οικολογικό αποτύπωμά τους να είναι επιβαρυντικό για την ελληνική ύπαιθρο από την οποία ζουν οι ντόπιοι κάτοικοί της εδώ και αιώνες”, καταλήγει η ανακοίνωση των Οινοποιών Δράμας.
Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να τους ενημερώσουν για τις δικές τους ενέργειες σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν την προστασία και την ανάπτυξη της οινικής παραγωγής και των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων οι οποίες αποτελούν νευραλγικής σημασίας οικονομικούς παράγοντες για την περιοχή της Δράμας.]