Home > νέα > Εκπαιδευτική ημερίδα για τη διάγνωση, την φαρμακευτική αγωγή και τη διαχείριση του διαβητικού ασθενούς

Εκπαιδευτική ημερίδα για τη διάγνωση, την φαρμακευτική αγωγή και τη διαχείριση του διαβητικού ασθενούς

Ημερίδα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας

Εάν όλοι οι διαβητικοί είχαν πρόβλημα

με το διαβητικό πόδι, δεν θα υπήρχε

σύστημα υγείας να αντέξει το κόστος!

Εκπαιδευτική ημερίδα για τη διάγνωση, την φαρμακευτική αγωγή και τη διαχείριση του διαβητικού ασθενούς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ημερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Διάγνωση, Φαρμακευτική αντιμετώπιση, Διαχείριση Διαβητικού ασθενούς», πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, προς ενημέρωση των μελών του φαρμακοποιών, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Ν. Δράμας.

 

Ομιλητές στην ημερίδα, ήταν οι: Δρ Κωνσταντίνος Βολιώτης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Msc Διαβητολογίας και Δρ Χρυσόστομος Αστεριάδης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη και την Αρτηριακή Υπέρταση.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, σημείωσε ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική ημερίδα κυρίως για τους φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας, όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη. Όπως είπε ο κ. Ράγιας, «η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια της μέριμνας ούτως ώστε να βοηθήσουμε στη συνεχή επιμόρφωση των συναδέλφων σε διάφορα επιστημονικά θέματα του αντικειμένου μας, να ενημερώνονται για όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις».

Xrysostomos Asteriadis

Ο κ. Χρυσόστομος Αστεριάδης.

Αστεριάδης: Καλύτερες γνώσεις στο νέο περιβάλλον

Ο γιατρός κ. Αστεριάδης, μιλώντας στον «Π.Τ.», εξήγησε ότι τόσο ο  ίδιος όσο και ο κ. Βολιώτης, «είμαστε γενικοί γιατροί, στην ουσία είμαστε οι μέλλοντες οικογενειακοί γιατροί, στο σύστημα που υποτίθεται ότι θα γίνει και είμαστε η πύλη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τον ασθενή, στην κοινότητα».

Αναφερόμενους στους φαρμακοποιούς για τους οποίους έγινε και η ημερίδα, σημείωσε ότι, «οι φαρμακοποιοί παίζουν σημαντικό και μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο και ειδικά με τον διαβητικό πληθυσμό τον οποίο εξυπηρετούν, ειδικά με τη χορήγηση φαρμάκων, την συμβουλευτική για δοσολογίες – παρενέργειες, ακόμα και με την μέτρηση του σακχάρου στα φαρμακεία, της πίεσης και άλλων μετρήσεων».

Ο κ. Αστεριάδης στην εισήγησή του, αναφέρθηκε κυρίως στα διαβητικά δισκία και τις φαρμακευτικές ουσίες με τις οποίες αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, καθώς πρόκειται για γνώσεις «που είναι σημαντικές, τόσο στη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής από τον φαρμακοποιό και στη διαχείριση της καθημερινότητας του διαβητικού ασθενούς από το φαρμακοποιό. Θεωρώ ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, καθώς στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, καλό θα είναι ο φαρμακοποιός να έχει περισσότερες γνώσεις σ’ αυτό το θέμα, ούτως ώστε και να διαχειρίζεται σε πολύ απλά θέματα τον διαβητικό ασθενή, αλλά και να δυναμώνεται η σχέση του με τον πελάτη του – ασθενή, δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του, όπως το διαβητικό πόδι ή η καρδιαγγειακή νόσος».

Konstantinos Voliotis

Ο κ. Κωνσταντίνος Βολιώτης.

Βολιώτης: Τρόποι διάγνωσης και συμπληρώματα

Ο γιατρός κ. Βολιώτης, αναφέρθηκε κυρίως στους τρόπους διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη, σε κάποιους φυσιοπαθολογικούς μηχανισμούς για την πρόληψη της νόσου, ενώ μιλώντας στον «Π.Τ.», αναφέρθηκε και στα συμπληρώματα διατροφής: «Το άλλο μέρος αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και κατά πόσο ενδεχομένως βοηθούν τους διαβητικούς ή όχι, γιατί πολλοί πλέον, το 50% των διαβητικών, συνηθίζει να παίρνει τέτοια σκευάσματα και για το μεγάλο πρόβλημα των διαβητικών ασθενών, που είναι το διαβητικό πόδι».

Στην ερώτηση κατά πόσο ο κόσμος είναι ανοικτός στα συμπληρώματα διατροφής, ο κ. Βολιώτης επεσήμανε ότι «την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξης του 350% – 400%. Διότι υπάρχει πολλή διαφήμιση από πίσω, ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται σαν μια ουσία φαρμακευτική αλλά ως κάτι συμπληρωματικό το οποίο δεν έχει παρενέργειες και συνήθως μέσω τη διαφήμισης πείθονται ότι είναι και χαμηλού κόστους. Βέβαια τα αποτελέσματα των μελετών, λένε ότι είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για το πόσο θετικά είναι όλα αυτά τα συμπληρώματα. Ουσιαστικά οι ασθενείς καταναλώνουν τα χρήματά τους σε μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα και δεν χρησιμοποιούν τα φάρμακα τα οποία κατ’ εξοχήν έχουν και δράση απέναντι στη νόσο».

Αναφορικά με το ζήτημα του διαβητικού ποδιού σημειώνει: «Γενικότερα, περίπου το 25% των διαβητικών, κάποια στιγμή αναπτύσσει ένα έλκος στα κάτω άκρα. Οι διαβητικοί έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν κάποιον ακρωτηριασμό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και γενικότερα είναι μια πάθηση η οποία φέρνει μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα. Γιατί θέλει χρόνο για να επουλωθεί και φυσικά είναι και το αποτέλεσμα κάποιων παραγόντων, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Όπως λέγεται μάλιστα, ειδικά το οικονομικό κόστος και το βάρος στα εθνικά συστήματα υγείας, είναι τόσο υψηλό, που εάν όλοι οι διαβητικοί είχαν τέτοιο πρόβλημα, δεν θα υπήρχε σύστημα υγείας να αντέξει αυτό το κόστος. Επομένως θα πρέπει να τους ενημερώσουμε να προσέχουν για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα».