Χαμηλά τα ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητας λόγω του έγκαιρου εμβολιασμού
Εκστρατεία ενημέρωσης των ενηλίκων
στη Δράμα για τον εμβολιασμό
- Αλ. Παναγιωτίδης: «Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των πολιτών, για τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό..»
- Ελ. Παπαγεωργίου: «τα εμβόλια αφορούν από μόνα τους και βοηθούν ώστε να καταπολεμηθεί η θνητότητα και η θνησιμότητα του πληθυσμού..»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ενημερωτική εκδήλωση – ομιλία με θέμα των εμβολιασμό των ενηλίκων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο δημαρχείο Δράμας. Η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, και ο έρπητας ζωστήρας, αποτελούν τρεις λοιμώδεις νόσους, οι οποίοι πλήττουν τον ενήλικο πληθυσμό, αυξάνοντας τις νοσηλείες, αλλά και τους θανάτους. Κι όμως, οι σοβαρές αυτές ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, περιλαμβάνει 13 εμβόλια, που χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, και αφορούν περισσότερα από 17 νοσήματα.
Ο Δήμος Δράμας, και συγκεκριμένα το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας-ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δράμας, αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας) και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποίησε την ενημερωτική εκδήλωση.
Αλέξανδρος Παναγιωτίδης
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Δράμας, κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ανέφερε ότι το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δ. Δράμας, για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στην εκστρατεία «Ζω χωρίς φόβο – Εμβολιάζομαι». Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, συμμετέχουν μαζί με τον δήμο Δράμας και άλλες 19 πόλεις.
«Όπως γνωρίζουμε ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη και ο έρπητας ζωστήρας, είναι τρία λοιμώδη νοσήματα που ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις για την θνητότητα και θνησιμότητα των πολιτών. Για αυτά τα νοσήματα υπάρχει η πρόληψη μέσω των εμβολίων. Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των πολιτών, για τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό ώστε να αποφευχθεί η θνητότητα και η θνησιμότητα».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, αναπτύχθηκαν – όπως μας εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης – τρόποι πρόληψης, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους κάθε ενήλικας θα πρέπει να εμβολιάζεται.
Ο εμβολιασμός, αφορά όλους τους ενήλικες μιας κοινωνίας, και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες που συγκαταλέγονται σε αυτή.
Η γρίπη εμφανίζεται σε υψηλότερα ποσοστά, σε σχέση με τα άλλα δυο λοιμώδη νοσήματα, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτίδης, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα γρίπης και κάποιος που έχει εμβολιαστεί αλλά, σίγουρα θα είναι πιο ήπια και ανώδυνα.
Έλλη Παπαγεωργίου
Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.» η Επιμελήτρια Β’ του Κέντρου Υγείας Νευροκοπίου με μετακίνηση στην Α’ ΤΟΜΥ Δράμας, κα. Έλλη Παπαγεωργίου, επεσήμανε ότι τα εμβόλια αφορούν από μόνα τους την πρόληψη, αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θεωρεί ότι είναι το πλέον σημαντικό ώστε να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η θνητότητα και η θνησιμότητα του πληθυσμού, καθώς είναι το μεγαλύτερο προληπτικό μέσο.
Όπως επεσήμανε η κα. Παπαγεωργίου, οι πολίτες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ανταποκρίνονται ως προς τον έγκαιρο εμβολιασμό τους, γεγονός που αποδεικνύεται από τα χαμηλά ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητάς του.
«Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει απαραίτητα να εμβολιάζονται. Τα άτομα που είναι μεγαλύτερα από 60 ετών, όσοι πάσχουν από ανοσοκαταστολή, οι νεφροπαθείς, οι σακχαρωδιαβητικοί, οι έγκυες, τα παιδιά, τα βρέφη κάτω από 6 μηνών, καθώς και ο πληθυσμός των μεταναστών, θα πρέπει να εμβολιάζονται ώστε να μην έχουμε θνητότητα και θνησιμότητα».
Σε ευρεία κλίμακα, όπως ανέφερε η κα. Παπαγεωργίου, τα εμβόλια που συστήνει σήμερα ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), είναι το αντιγριπικό, το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιόκοκκου.