Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»
Έκθαμβη από την επίσκεψη στο Σπήλαιο
Αγγίτη η υφ. Τουρισμού κα. Ζαχαράκη
Αθανασιάδης: Τα Σπήλαια Αγγίτη και Αλιστράτης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια κοινή τουριστική διαδρομή
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου, η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη. Η επίσκεψή έγινε στο Νευροκόπι και το Οχυρό Λίσσε για να τιμήσει την 81η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών.
Με το πέρας των εκδηλώσεων στο Νευροκόπι, η κα. Ζαχαράκη επισκέφθηκε το Δήμο Προσοτσάνης, όπου είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Σπήλαιο Αγγίτη και το Φαράγγι Πετρούσας, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να επισκεφθεί λόγω βροχής.
Αναλυτικότερα, η κα. Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, συναντήθηκε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης και επισκέφθηκαν οινοποιείο της περιοχής όπου τους προσφέρθηκαν νέες ποικιλίες κρασιού.
Στη συνέχεια η κα. Ζαχαράκη επισκέφθηκε το Σπήλαιο Αγγίτη και όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Αθανασιάδης, «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς δεν περίμενε να δει αυτό που είδε». Η κα. Ζαχαράκη περπάτησε όλη τη διαδρομή μέσα στο σπήλαιο και μάλιστα ήταν τόσος ο ενθουσιασμός της που τραβούσε με το κινητό της στιγμιότυπα από το εσωτερικό του Σπηλαίου.
Η ξενάγηση μέσα στο Σπήλαιο κράτησε περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια η ίδια επισκέφθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Προσοτσάνης, όπου έγινε η πρώτη επίσημη επισκέπτρια. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Προσοτσάνης, «την ξεναγήσαμε στο χώρο, της είπαμε ότι το Παλαιοντολογικό δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg με τη Βουλγαρία και της εξηγήσαμε ότι θα είναι καλό να υπάρξει και μια καλή διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα μπορούσε η ίδια να βοηθήσει».
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Αθανασιάδης, η ίδια στη συνομιλία μαζί του, δήλωσε «έκθαμβη» και «είπε ότι θα είναι ένας σύμμαχος δικός μας σε οποιεσδήποτε προτάσεις κάνουμε προς τα Υπουργεία και η ίδια προσωπικά θα εισηγηθεί ιδιαίτερα για τον περιβάλλοντα χώρο του Σπηλαίου και του Παλαιοντολογικού να χρηματοδοτηθούν και να στηρίξει τις προτάσεις μας».
Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Αθανασιάδης, «της είπαμε ότι η Δράμα έχει πολλές ομορφιές, αλλά κυρίως έχει το νερό. Έχει φυσικά το Φαλακρό για το οποίο παλεύουμε όλοι χρόνια να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει ένα σημείο τουριστικής αναφοράς. Της εξηγήσαμε επίσης ότι δίπλα στην Προσοτσάνη είναι και το Σπήλαιο της Αλιστράτης, που μαζί με το δικό μας – και εφόσον υπάρξει ένας καλός δρόμος – θα μπορούσε η επίσκεψη του ενός Σπηλαίου να έχει σχέση με το άλλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα δύο Σπήλαια δημιουργήθηκαν την ίδια γεωλογική περίοδο. Προφανώς και από το Σπήλαιο Αλιστράτης περνούσε ποτάμι, αλλά κατά τη γεωολογική ανύψωση έφυγε το ποτάμι. Το δικό μας έγινε παραποτάμιο Σπήλαιο και της Αλιστράτης ένα Σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «σημασία έχει ότι αυτά ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και παρ’ ότι είναι σε διαφορετικούς Νομούς και Περιφέρειες, πρέπει να τα δούμε ότι ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και είναι σε ευθεία γραμμή πολύ κοντά. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το Ιερό του Διονύσου, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι κοινό σημείο μιας τουριστικής διαδρομής».
Όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης, «όταν έρθει το τρενάκι, θα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες της περιοχής, να δουν πράγματα τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να τα δουν και πάντα με το ίδιο εισιτήριο. Ένα εισιτήριο που θα κόψουν για την είσοδό τους στο Σπήλαιο, θα μπορούν να δουν και κάποια πράγματα εντελώς δωρεάν, όπως το Παλαιοντολογικό Μουσείο».