Από 14 Δεκεμβρίου έως 12 Ιανουαρίου
Έκθεση ζωγραφικής
του Γιάννη Νίκου στη Δράμα
Στο πολιτιστικό κέντρο «Ελευθερία»
ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Δράμας «Ελευθερία», εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Γιάννη Νίκου με κεντρικό τίτλο: «Καλειδοσκόπιο».
Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Δράμας και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00 – 14.0 και 18.30 – 21.30 (καθημερινά εκτός Δευτέρας). Τις ημέρες Χριστουγέννων 25/12 και παραμονή Πρωτοχρονιάς 31/12 και Πρωτοχρονιά 01/01 θα παραμείνει κλειστή.
Ο Γιάννης Νίκου (Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 1943) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του Μαγικού Ρεαλισμού. Στην ιδιαίτερα συμβολιστική ζωγραφική του έχει προσθέσει υπερρεαλιστικά στοιχεία, από την πρώτη περίοδο δουλειάς του (1970-1990), δημιουργώντας έτσι μία πολύ προσωπική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.
Ασχολήθηκε με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Το 1981 γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Αιμιλία Χριστιάνα Βασιλοπούλου (1950–2019), η οποία εκτός από σύντροφος και συνεργάτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μούσα του.
Μεταξύ διαφόρων διακρίσεων, έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση της ΕΟΚ «150 νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας». Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γιάννη Νίκου στην ταινία «Ο σουρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», ταινία η οποία πήρε το α’ βραβείο μικρού μήκους στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Λονδίνο, Λευκωσία, Τορόντο, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στην Βασιλεία, Παρίσι, Σπολέτο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα, Μάλτα, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Αμβέρσα και Λευκωσία.
Στο έργο του συναντάμε μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την εικαστική πραγματικότητα ευρύτατη θεματολογία κατανεμημένη σε ενότητες – κύκλους, οι οποίες φιλοτεχνούνται χρονολογικά παράλληλα. Ως εκ τούτου δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. Αυτές οι ενότητες είναι ο Παγανιστικός – Αλληγορικός Κύκλος, ο Ιστορικός Κύκλος, ο Βιβλικός Κύκλος, ο Μυθολογικός Κύκλος, ο Μεσαιωνικός Κύκλος, ο Ρομαντικός Κύκλος, ο Μοντέρνος – Αφαιρετικός Κύκλος, τα Πορτραίτα και τέλος τα Έργα με μολύβι.
Από την Ιταλία επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο: τη φυγή απ’ την πόλη και τη ζωή μέσα στη φύση. Στις περιπλανήσεις του ανά την Ελλάδα ανακάλυψε αυτό που θεωρεί ιδανική περιοχή, τη φύση της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, βόρεια της Δράμας, έχει δημιουργήσει έναν δικό του χώρο, όπου ζει και ζωγραφίζει υπό ιδανικές συνθήκες με την οικογένειά του.