Home > Πρώτο Θέμα > Εκτός μένει η Δράμα από την επιτήρηση δασών της Περιφέρειας ΑΜΘ με drones-Συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη

Εκτός μένει η Δράμα από την επιτήρηση δασών της Περιφέρειας ΑΜΘ με drones-Συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη

Εκτός μένει η Δράμα

από την επιτήρηση δασών

της Περιφέρειας ΑΜΘ με drones

Συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΦΩΤΙΑ στο όρος Φαλακρό που έχει κρατήσει εδώ και έξι μέρες τουλάχιστον, αποτελεί ένα παράδειγμα ότι και η περιοχή της Δράμας κινδυνεύει άμεσα από πυρκαγιές. Μπορεί η φωτιά στο Φαλακρό να μην έκαψε δασικές εκτάσεις παρά μόνο χορτολιβαδικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να γίνει περισσότερο επικίνδυνη απ’ όσο έγινε.

Άλλωστε, το να κατέβει η φωτιά αρκετά κοντά σε Κοινότητες της Δράμας, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα, για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια οποιαδήποτε πυρκαγιά.

Και ακόμα, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι, η Δράμα, έχει μια από τις μεγαλύτερες δασικές και πλούσιες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, η Δράμα διαθέτει το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Δράμα μπορεί να «γλύτωσε», από άσχημες καταστάσεις, δε σημαίνει ότι αυτή η «τύχη» της, θα ακολουθεί και στο επόμενο διάστημα.

Η εισαγωγή αυτή, ως προοίμιο στα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην Κομοτηνή σχετικά με την σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, για την χρήση 3 συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία θα συνδράμουν στην προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τοψίδης στη συνέντευξη αυτή, η Δράμα απουσιάζει από τον χάρτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη αλλά και όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας «τα drones θα επιτηρούν στην ΠΕ Έβρου, σε περιοχές του Δήμου Σουφλίου (με έδρα το στρατόπεδο Παρασκευούδη στο Μεγάλο Δέρειο), το νησί της Θάσου (με έδρα στο Κάστρο) και περιοχές της ΠΕ Ροδόπης στο Δήμο Αρριανών (με έδρα στο Δημοτικό Σχολείο Οργάνης). Παράλληλα, «μέσω των drones θα λαμβάνονται τοπογραφικές πληροφορίες και πληροφορίες για τον καιρό, συμβάλλοντας στην καλύτερη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων».

Κανένας βέβαια δεν διαφωνεί με το ότι οι παραπάνω περιοχές δεν έχουν ανάγκες επιτήρησης, το αντίθετο μάλιστα. Και φυσικά αυτό φάνηκε από τις περιπτώσεις των τραγικών γεγονότων στο Δάσος της Δαδιάς και όχι μόνο, που ζήσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2023.

Η Δράμα, τυγχάνει να διαθέτει από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, όπως στα όρια της περιλαμβάνει και το εξαιρετικό Δάσος της Ελατιάς, αλλά και το Παρθένο Δάσος Φρακτού. Και επειδή ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στις περιοχές αυτές σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να υπάρχει μια μορφή επιτήρησής τους.

Και βέβαια δεν είναι μόνο τα δάση αυτά, αλλά και άλλα πολλά σε χαμηλότερα ύψη, όπως στην περιοχή του Νευροκοπίου, στην περιοχή του Μενοικίου, αλλά και σε περιοχές του Παρανεστίου.

Όλες αυτές οι δασικές εκτάσεις, είναι καλό να μπορούν να ελέγχονται, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για το τι έπρεπε να γίνει μετά από την καταστροφή.

 

Τα τρία drones της ΠΑΜΘ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έγινε γνωστό ότι η δαπάνη των δύο drones γίνεται από την Περιφέρεια, ενώ η δαπάνη για το τρίτο drones θα καλυφθεί με χορηγία 30.000 ευρώ από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανακοίνωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα εξετάσει και θα σχεδιάσει τη διάθεση 10.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, επενδύοντας έτσι τα μέγιστα στον τομέα της Πρόληψης φυσικών καταστροφών.