Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πρασίνου Μ. Μουρβετίδη στον «Π.Τ.»
Ελεγχόμενη καύση κλαδιών
από το Δήμο Δράμας στο παλιό
λατομείο στον Κορύλοβο
Αντιδράσεις από την Οικολογική Κίνηση Δράμας: Να γίνεται κομποστοποίηση του υλικού
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ έχει εξελιχθεί, η ελεγχόμενη καύση των κλαδιών στην οποία έχει προχωρήσει ο Δήμος Δράμας, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα στον χώρο του εγκαταλελειμμένου λατομείου στην περιοχή του Κορυλόβου.
Όπως ίσως έχουν δει αρκετοί συνδημότες μας, δυο μέρες τώρα – αλλά και παλαιότερα – ο Δήμος Δράμας έχει συγκεντρώσει κλαδιά από τα διάφορα φυτά και δέντρα που κλαδεύουν τα συνεργεία του ή οι πολίτες και τα καίει στο παλιό λατομείο στον Κορύλοβο, από την πλευρά στο βόρειου περιφερειακού της πόλης μας.
Ο έντονος καπνός από τα μουσκεμένα κλαδιά και φύλλα, έχει τραβήξει τις τελευταίες μέρες την προσοχή των συμπολιτών μας. Τα ερωτήματα μεν είναι πολλά, όπως για ποιο λόγο καίγονται εκεί και αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος γι’ αυτό το θέμα, αλλά και ακόμα αν ο χώρος αυτός ανήκει στο Δήμο. Ενώ από την πλευρά της η Οικολογική Κίνηση θεωρεί ότι ο Δήμος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κομποστοποίηση των υπολειμμάτων αυτών.
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, ο οποίος σημείωσε ότι στον συγκεκριμένο χώρο ένα μέρος ανήκει στο Δήμο Δράμας και ένα μέρος στο Δασαρχείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως αναδασωτέο.
Όπως είπε μάλιστα, «ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται εποχιακά εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενώ αυτές τις μέρες ήρθε και το Δασαρχείο και μας είπε ότι ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέος και να πάψουμε να ρίχνουμε κλαδιά».
Ερωτώμενος σχετικά με το μηχάνημα που θρυμματίζει κλαδιά που έχει μέσω εργολάβου ο Δήμος Δράμας αν αυτό χρησιμοποιείται, ο κ. Μουρβετίδης απάντησε ότι «βγάζουμε καθημερινά 4 φορτηγά κλαδιά. Και όλη τη μέρα να δουλεύει ο θρυμματιστής, ζήτημα να βγάλει ένα φορτηγό από κλαδιά. Να σας πω ακόμα, ότι το ίδιο μηχάνημα του θρυμματιστή το δουλεύει και ο ίδιος εργολάβος, ο οποίος και αυτός μαζεύει κλαδιά για το Δήμο».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Μουρβετίδης, «δεν προλαβαίνει το μηχάνημα να κόψει τόσο μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Αν πούμε για δύο εβδομάδες και μόνο να μην τα μαζέψουμε, όλη η πόλη θα γεμίσει κλαδιά. Το πρόβλημα είναι μεγάλο».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, όπως διευκρινίζει και ο κ. Μουρβετίδης, ότι η καύση των κλαδιών είναι αυστηρά ελεγχόμενη και εντός ασφαλούς χώρου, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος επέκταση της φωτιάς. Και αυτό, όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση με διαφορετικό τρόπο των μεγάλων ποσοτήτων που συλλέγονται καθημερινά.
Αντιδράσεις από την Οικολογική Κίνηση
Στο μεταξύ, την αντίδρασή της για την καύση των κλαδιών εκφράζει η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η οποία διαφωνεί με την καύση των κλαδιών και δη στο συγκεκριμένο χώρο.
Με ανακοίνωση που ανάρτησε στο διαδικτυακό της προφίλ η Οικολογική Κίνηση, σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτη η ενέργεια του Δήμου Δράμας, αντί να κομποστοποιεί τα υπολείμματα από τα κλαδιά, να τα καίει» και αναρωτιέται «σε ποια χώρα γίνεται αυτό;»
Σε άλλο σημείο, διευκρινίζει ότι «ο χώρος είναι δασική έκταση (αναδασωτέα) και ότι δεν έχει παραχωρηθεί για διάθεση και απόρριψη αποβλήτων. Τα κλαδέματα είναι χαρακτηρισμένα απόβλητα (κατατάσσονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων στο 2ο Κεφάλαιο -Απόβλητα από δασοκομία, κηπευτική, κ.α.) και απαγορεύεται η καύση τους».
Όπως διευκρινίζει η Οικολογική Κίνηση, «κανονικά θα έπρεπε (τουλάχιστον) να είχε υποβληθεί πρόταση για μονάδα κομποστοποίησης από το Δήμο Δράμας, εφόσον δε διαθέτει και να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση. Η δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνει ο ανάδοχος να θρυμματίσει τα κλαδιά μόνο προσβλητική μπορεί να χαρακτηριστεί…»