Στο ΥΠΕΝ μεταφέρονται οι Διευθύνσεις Δασών τα Δασαρχεία
Έλλειψη χρηματοδοτήσεων
και προσωπικού οι μεγάλες πληγές
των δασικών υπηρεσιών
Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κ. Κωνσταντινίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ μεγάλη αλλαγή που επιχειρεί η κυβέρνηση, φαίνεται πως έρχεται για να δώσει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία ανά τη χώρα. Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία και εν γένει διάφορες δασικές υπηρεσίες, μεταφέρονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία ανήκουν μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς το παρόν αναμένεται και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), προκειμένου να ολοκληρωθούν στη συνέχεια οι απαιτούμενες ενέργειες.
Η απόφαση αυτή έγινε γενικά δεκτή στον κόσμο των δασικών υπηρεσιών, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει ότι, είναι άθλος που υπηρεσίες τόσο δραματικά υποστελεχωμένες και απαξιωμένες για περισσότερο από δύο δεκαετίες, μπορούν σήμερα να προσφέρουν έργο για τα δάση.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των δασικών υπαλλήλων, το γεγονός αυτό είναι θετικό. Την μετακίνηση των υπηρεσιών υποστηρίζει και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), με τον πρόεδρό της κ. Νικήτα Φραγκισκάκη να σημειώνει ότι «είναι στη θετική κατεύθυνση γιατί θα ενοποιηθούν διοικητικά όλες οι υπηρεσίες. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο οι αποφάσεις του Υπ. Περιβάλλοντος να εφαρμόζονται διαφορετικά ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάλογα με τις προτεραιότητες του συντονιστή τους» εξηγεί και τονίζει χαρακτηριστικά: «Όμως η υποστελέχωση είναι οξεία, χρειάζονται 1.200-1.300 άτομα, κυρίως δασολόγοι και δασοπόνοι – στους δασοφύλακες είναι καλύτερη η κατάσταση λόγω της μεταφοράς στα δασαρχεία των παλιών αγροφυλάκων το 2011. Οι δασικές υπηρεσίες είναι σήμερα εν ζωή επειδή το ασφαλιστικό… αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης».
Μειωμένο το προσωπικό
Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η οποία σε γενικό επίπεδο, τάσσεται υπέρ της μετακίνησης αυτής, βλέποντάς το ως ένα θετικό σημείο.
Όπως σημειώνει η ίδια, «γενικότερα δεν θα έχει μεγάλη διαφορά. Δεν είναι αν θα υπαγόμαστε στο Υπ. Περιβάλλοντος ή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ενδεχομένως να είναι καλύτερα. Η μεγάλη διαφορά είναι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και το σπουδαιότερο να υπάρχει προσωπικό. Το προσωπικό είναι το σπουδαιότερο μέλημα».
Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι θα υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή, η κα. Κωνσταντινίδου σημειώνει: «Είναι μια θετική κατεύθυνση γιατί θα υπάρχει μια ενοποίηση όλων των υπηρεσιών. Αλλά δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Το σπουδαιότερο είναι το προσωπικό, το οποίο λιγοστεύει διαρκώς και είναι ήδη μειωμένο και οι χρηματοδοτήσεις. Αν υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και προσωπικό, σίγουρα είναι σε μια πολύ καλά και θετική κατεύθυνση το να πάμε στο Υπ. Περιβάλλοντος».
Στην ερώτηση από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης αυτής, η κα. Κωνσταντινίδου εξηγεί ότι «προς το παρόν έχει βγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 13 Αυγούστου, έχει αναδρομική εφαρμογή από 1 Αυγούστου 2021 και σε ένα μήνα από την έκδοση της Π.Ν.Ο., θα πρέπει να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και θα καθορίζονται οι διοικητικές λεπτομέρειες. Μέχρι να βγει αυτή η Κ.Υ.Α. θα ισχύει το παρόν καθεστώς».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, καθώς υπάρχουν και αρνητικές απόψεις επί του θέματος, ότι σε καιρούς κρίσης δεν μπορεί να γίνονται δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.