Home > Νέα > Το έμφυλο σώμα μέσα από την τέχνη της performance art-Η 3η Διεθνής Συνάντηση Performance Art-

Το έμφυλο σώμα μέσα από την τέχνη της performance art-Η 3η Διεθνής Συνάντηση Performance Art-

 Η 3η Διεθνής Συνάντηση Performance Art

Το έμφυλο σώμα μέσα από

την τέχνη της performance art

– Β. Κωνσταντινίδου και Γ. Μήτρου συμπράττουν και φέτος σε μια ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με πλήθος καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και του κοινού, έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Συνάντηση Performance Art (International Forum of Performance Art), στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art, διοργανώνεται από την Emphasis και την AlmaKalma, ενώ από την έναρξη της αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τελεί υπό με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το επιτυχημένο δίδυμο των διοργανωτών, Βίκυ Κωνσταντινίδου, Ιστορικός Τέχνης και Γιάννης Μήτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής, μυεί το κοινό στην performance art, η οποία αποτελεί μια από τις νέες μορφές τέχνης, που αναπτύσσεται εδώ και 25 χρόνια.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα επικεντρώνεται στη θεματική «το έμφυλο σώμα στην performance / το πολιτικό μέσα από την performativity του φύλου». Βάση αυτής της θεματικής, επικεντρώνουν τις παρουσιάσεις τους οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τη Νέα Ορλεάνη και το Μεξικό.

Το πρόγραμμα της συνάντησης αποτελείται από το forum εκπαιδευτικών ομιλιών των καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, τη ζωντανή παρουσίαση των performances από τους καλλιτέχνες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας 15 φοιτητών Καλών Τεχνών.

FESTIVAL 1

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Performance Art (International Forum of Performance Art), ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τους διοργανωτές, Βίκυ Κωνσταντινίδου και Γιάννη Μήτρου.

Η κα. Κωνσταντινίδου, μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση, αναφέρθηκε τόσο στις πολυπληθείς συμμετοχές, όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ανταπόκριση του κόσμου.

«Φέτος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης φιλοξενούμε φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας. Τα πρωινά, πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους φοιτητές, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποιες performances από μεταπτυχιακούς φοιτητές που ήρθαν για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ακολούθως, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των forum, των ομιλιών από καλεσμένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς και τα βράδια πραγματοποιούνται με τις ζωντανές performances από τους καλεσμένους καλλιτέχνες».

Όπως σημείωσε η κα. Κωνσταντινίδου, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του forum πραγματοποιείται  αφιέρωμα και το φετινό ανήκει στον σπουδαίο καλλιτέχνη, Γιώργο Δρίβα, όπου τα έργα του – μικρές ταινίες, προβάλλονται σε διάφορα σημείο στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και ο κόσμος διασχίζοντάς το μπορεί να τα παρακολουθήσει.

Επίσης, για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται το viewing room, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία φιλοξενούνται έργα digital performance και video art, ενώ στο σύνολο είναι 31 έργα, από δημιουργούς 14 χωρών.

241740492_407114840762473_1060849405291407510_n

Σχετικά με την ανταπόκριση του κοινού, η κα. Κωνσταντινίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ θερμή η ανταπόκριση του κόσμου, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνόησαν. Υπάρχει συμμετοχή του κοινού και από άλλες πόλεις εκτός από τη Δράμα, που ήρθαν για να παρακολουθήσουν το forum της Διεθνούς Συνάντησης Performance Art. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και ιδιαίτερα νέα παιδιά και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς».

Η φετινή θεματολογία είναι ιδιαίτερη, όπως σημείωσε στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Μήτρου, η οποία αφορά στο έμφυλο σώμα, αλλά με μια έννοια της ρευστοποίησης του φύλου, όχι δηλαδή με το φυσικό φύλο, το βιολογικό, αλλά αυτό που επιλέγει ο καθένας να ενταχθεί.

«Προχωρήσαμε ως διοργανωτές τον τίτλο και προσθέσαμε τις πολιτικές του φύλου, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή μεταιχμιακής μετάβασης, όπου τα πάντα επαναπροσδιορίζονται και μέσα από εκεί υπάρχει ένα είδος πολιτικής, μιας βιο-πολιτικής, μιας βιο-εξουσίας. Το ζούμε επίσης και μέσα από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου τα σώματά μας είναι δεσμευμένα, η κοινωνική μας σχέση απόλυτα κλειστή και μέσα από αυτούς τους όρους, προσπαθήσαμε να εντάξουμε το φλέγον ζήτημα αυτό στην παγκόσμια κοινότητα, ώστε να μπορέσει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Γενικά υπάρχει μεγάλο ταμπού, και στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε αυτά, είτε ανήκεις στη μια πλευρά, είτε ανήκεις στην άλλη. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πλευρές, υπάρχουν επιλογές.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που η Διεθνής Συνάντηση Performance Art διευρύνθηκε και αυτό που πράξαμε με την Βίκυ Κωνσταντινίδου, είναι να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τα όρια των μορφών τέχνης. Αυτό αναδεικνύουν και τα αφιερώματά μας, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο».