Home > Πρώτο Θέμα > Εμμανουλούδης: «Φιλόδοξη, δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια» Το Παρθένο Δάσος Φρακτού υποψήφιο για μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Εμμανουλούδης: «Φιλόδοξη, δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια» Το Παρθένο Δάσος Φρακτού υποψήφιο για μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Παρανεστίου και ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού

υποψήφιο για μνημείο

Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Καγιάογλου – «Έτσι, αναδεικνύουμε το  Δήμο μας σε περιοχή

με ιδιαίτερη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία»

Εμμανουλούδης: «Φιλόδοξη, δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΔΙΝΟΥΜΕ ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», τόνισε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου.

KAGIAOGLOU (3)

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «πρόκειται για ένα θετικό βήμα, το οποίο θα απογειώσει όχι μόνο την περιοχή του Παρανεστίου, αλλά ακόμα και το Νομό Δράμας και φυσικά και την Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι, «θα μπορέσουμε έτσι να ενταχθούμε σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, να βρούμε χρήματα και να αξιοποιήσουμε όλη την περιοχή».

Αναφερόμενος στην Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Παρανεστίου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και την έδρα UNESCO που εδρεύει στη Δράμα, είπε ότι ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, δηλώνοντας  χαρούμενος, «που ο Δήμος μας προχωράει στην προγραμματική σύμβαση με ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Σχολή «Γεωτεχνικών Επιστημών» με έδρα τη Δράμα, για την ανάδειξη του μοναδικής ομορφιάς μνημείου της φύσης του Παρθένου Δάσους Φρακτού σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την εξωστρέφεια μας και μέσω της Διεθνούς Δικτύωσης αναδεικνύουμε το Δήμο μας σε περιοχή με ιδιαίτερη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία».

Σημείωσε μάλιστα ο ίδιος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ότι η πρόταση είχε γίνει και παλαιότερα προς το Δήμο Παρανεστίου από το διευθυντή της έδρας UNESCO στη Δράμα κ. Εμμανουλούδη, η οποία όμως δεν είχε προχωρήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή της κας. Σωτηριάδου.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) για την σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό οργανισμό της UNESCO έχει Εγκαθιδρυμένη Πανεπιστημιακή Έδρα UNESCO με ακρωνύμιο Con-E-Ect και γνωστικό πεδίο τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και τις δράσεις οικοτουρισμού σε αυτά.

Ο στόχος της Έδρας είναι να ενώσει δυνάμεις με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα Διεθνές Πλαίσιο Κοινής Στρατηγικής για τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και άλλων οικονομικών δράσεων συμβατών με τον χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Αναμφισβήτητη εγγύηση στην επίτευξη αυτών των στόχων παρέχει η ύπαρξη του Επιστημονικού δυναμικού της έδρας UNESCO Con – E – Ect, το οποίο αποτελείται από μια εικοσαμελή και πλέον ομάδα Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται του γνωστικού πεδίου και αντικειμένου της Έδρας. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών αποτελούν διεθνείς αυθεντίες στον τομέα τους και έχουν εξειδικεύσεις με μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η προετοιμασία και σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εμμανουλούδης: «Φιλόδοξη, δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια»

EMMANOYLOYDHS

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με το Διευθυντή της Έδρας UNESCO Con-Ε-ECT και καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και μακροχρόνια, παρ’ όλα αυτά όμως, αν και εφόσον εγκριθεί, αυτό θα σημαίνει παγκόσμια αναγνώριση όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στην προσπάθεια της ένταξης του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ο κ. Εμμανουλούδης τόνισε: «Υπάρχει μια παγκόσμια λίστα Μνημείων, Φυσικής και Ιστορικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία είναι ίδια και για μνημεία φυσικού κάλους, αλλά και για μνημεία πολιτιστικού κάλους. Και σ’ αυτά αντίστοιχα ανήκει και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επίσης είναι ενταγμένη η Ακρόπολη, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, Ολυμπία κτλ. Ως μνημεία πολιτιστικού κάλους, έχουμε ως χώρα στη λίστα αυτή ενταγμένα ως χώρα, και το τελευταίο που είχε μπει σ’ αυτή το 2016, είναι οι Φίλιπποι».

Ο κ. Έμμανουλούδης, επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι, «από μνημεία φυσικού κάλους η Ελλάδα δεν έχει κανένα. Οπότε, αυτό που σκεφτήκαμε μιας και υπάρχει και η έδρα της UNESCO UNESCO Con – E – Ect στη Δράμα από το 2016 και ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, δασών και παροχθίων οικοσυστημάτων κτλ., σε συνεργασία με το Δήμο Παρανεστίου, να κάνουμε μια προετοιμασία, ώστε να ετοιμαστεί ένας φάκελος υποψηφιότητας ένταξη του Παρθένου Δάσους, σ’ αυτή την περίφημη λίστα παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Φιλόδοξη προσπάθεια…»

Στις δηλώσεις του προς τον  «Πρωινό Τύπο», ο κ. Εμμανουλούδης τονίζει ιδιαίτερα ότι «είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια˙ είναι μια προσπάθεια η οποία σίγουρα είναι πολύ δύσκολη, υπάρχουν υποψηφιότητες απ’ όλο τον πλανήτη, γιατί ο καθένας θεωρεί ότι έχει στην περιοχή του ή στη χώρα του – από 168 χώρες – φυσικά μνημεία πολιτιστικού κάλους. Εμείς κάνουμε τώρα μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Δήμο Παρανεστίου, είναι αρκετά μακροχρόνια, θα πάρει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο η ετοιμασία του φακέλου. Πρόκειται για έναν φάκελο δύσκολο, σοβαρό, επίπονο, όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζονται και διεθνείς επαφές, χρειάζονται ταξίδια στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, γίνεται ένας πρώτος έλεγχος, το διορθώνουν, στο επιστρέφουν το συμπληρώνεις. Είναι όπως όταν πηγαίνεις να διεκδικήσεις μια Ολυμπιάδα. Και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε».

Παγκόσμια αναγνώριση για την περιοχή

Στην ερώτηση τι ακριβώς θα σημαίνει η όποια πιθανή ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο κ. Εμμανουλούδης, επισημαίνει: «Κατ’ αρχήν είναι μια τεράστια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Μπαίνει το Παρανέστι κυριολεκτικά στον παγκόσμια χάρτη. Γιατί αν θα δείτε, υπάρχει ένας χάρτης στα κεντρικά της UNESCO βεβαίως και στην ηλεκτρονική της σελίδα, που έχει σημειωμένες αυτές τις περιοχές. Μιλάμε τώρα για περιοχές εφάμιλλες, όπως το Δάσος του Αμαζονίου, το Δάσος των Μάγιας στη Γουατεμάλα, στην Καμπότζη στο περίφημο της Πνομ-Πενχ, το Πάρκο του Γέλοουστόουν στην Αμερική. Οπότε το πρώτο είναι ότι μπαίνει το Παρανέστι στον παγκόσμιο χάρτη.

Από την στιγμή που γίνεται γνωστό, αρχίζουν οι διαθέσεις και κινήσεις επισκεψιμότητας απ’ όλο τον κόσμο. Μπαίνεις στους παγκόσμιους τουριστικούς οδηγούς. Οργανώνονται αποστολές, εκδρομές, θα ζητήσουν να οργανωθούν διεθνή συνέδρια με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ο κ. Εμμανουλούδης διευκρινίζει ότι «πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία τώρα ξεκινάει, για να μην νομίζει ο κόσμος ότι μπήκαμε ήδη. Μόνο ότι θα γίνει μια προσπάθεια και υπάρχει μια έδρα UNESCO Con – E – Ect στη Δράμα, είναι πολύ σημαντικό, είναι μια ευτυχής συγκυρία. Εδώ ο Δήμος το κατάλαβε και είναι προς τιμή του δημάρχου, αντιλήφθηκε ότι έχει έναν αρωγό, ο οποίος σημαντικός και ξέρει τα πράγματα και συνεπώς προχωράμε».