Ένα όχι, ένα ναι
και μία αποχή από
τους Βουλευτές της Δράμας
-Nόμος η ισότητα στον γάμο με 176 «ναι»
Ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική ανισότητα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου, ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς».
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ και ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., κ. Δημ. Κυριαζίδης καταψήφισε το νομοσχέδιο, διότι όπως εξήγησε και κατά την τοποθέτησή του στη βουλή, η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να το ψηφίσει. Ο δε Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος ψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Αναστ. Νικολαϊδης, απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, διότι δε συμφωνεί με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
H Eλλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.
Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Συνολικά πήραν μέρος στην ψηφοφορία 254 βουλευτές.
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και οι απόντες
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Πρόκειται για τους κ.κ. Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Άγγελο Συρίγο.
Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
Θ. Ξανθόπουλος στη Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ατομικά δικαιώματα και τις αξίες της Αριστεράς
“Το νομοσχέδιο διευρύνει τα ατομικά δικαιώματα πολιτών αλλά δημιουργεί παρενέργειες στην κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί παρατηρούνται καινοφανή πράγματα, Αφορά το οικογενειακό δίκαιο και λογικά επισπεύδον έπρεπε είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλά δεν είναι. Και μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι εκκωφαντικά απών ενώ ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν θα το ψηφίσει. Το εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος ενώ ο έτερος υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης, το έχει καταγγείλει ως αντισυνταγματικό”, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος.
Και συμπλήρωσε:. “Υπάρχει επίσης το πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας ο πρωθυπουργός να προτρέπει τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να το ψηφίσουν, να απέχουν.. Ειναι ενδεικτικό πως ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συγκεράσει τις δύο ψυχές της ΝΔ. Και σήμερα τον ακούσαμε να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου και να λέει για ποιούς λόγους πρέπει να ψηφιστεί ενώ θα έρθει ο κ. Σαμαράς με εντελώς αντίθετη επιχειρηματολογία. Αυτό ειναι καινοφανές. Αυτή η συναίρεση των δυο τάσεων τη ΝΔ, του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού” κατά τον πρωθυπουργό και της συντηρητικής και ακροδεξιάς συνιστώσας της , δεν μπορεί να συνεχιστεί αδιατάρακτα”.
“Στον αντίποδα η προοδευτική αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ στηρίζει το ν/σ αν και απέχει από όσα θέλουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο φορές ν/σ για τον γάμο ατόμων ανεξαρτήτως φύλλου που απέρριψε η κυβέρνηση. Και έφερε το δικό της νομοσχέδιο που επειδή επιλύει προβλήματα και είναι ένα βήμα θετικό, βεβαίως θα το ψηφίσουμε. Γιατί αν δεν συμβεί τώρα θα αργήσει ο πολιτικός χρόνος που θα το καταστήσει ώριμο στη κοινωνία. Και εμείς με τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και με τις αξιακές μας τοποθετήσεις, δεν παίζουμε. Ούτε κάνουμε μικροπολιτικά παιγνίδια, γιατί δεν θεωρούμε ότι μια ήττα του κ. Μητσοτάκη, θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να θεμελιώσουν τα δικαιώματα αυτά. Αυτήν την αντιπολίτευση κάνουμε και έτσι ζητάμε να κριθούμε από τους πολίτες”, υπογράμμισε.
Και συνέχισε: “Θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Προέρχομαι από τα γεννοφάσκια μου από την ανανεωτική Αριστερά, από τον Ρήγα Φεραίο που όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ανοίγαμε θέματα φύλου και γυναικείας χειραφέτησης είμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. Οταν καλούσαμε το περιοδικό Αμφί, ξενιζόνταν οι πάντες. Ηταν ένα άλλος κόσμος, διαφορετικός, πολύχρωμος, ενδιαφέρων. Μαζί του διανύσαμε όλη αυτή τη διαδρομή. Και χάρις στις θυσίες, και τους αγώνες του φτάσαμε εδώ. Τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ γιατί και ο δικός μας κόσμος γίνεται συμπεριληπτικός και πολύχρωμος”.
Ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο, με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, του δικαιώματος επιλογής ταυτότητας φύλου και υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει δύο τροπολογίες στις οποίες αρνήθηκε να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν και προκλήθηκε από τον κ. Φάμελο. “Η μια αφορά τη γονεϊκότητα και του άλλου γονέα και η άλλη περιορισμούς προϋποθέσεων της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία ξεχειλώθηκε με αλόγιστες τροποποιήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με αποτέλεσμα να μετατραπεί η χώρα μας σε θερμοκήπιο αναπαραγωγικού τουρισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί δεν έχει σχέση με τον αλτρουιστικό χαρακτήρα της πράξης ούτε με αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες ως οργανωμένη κοινωνία. Περιμένουμε”, σημείωσε, χαρακτηριστικά.
“Είναι μια σημαντική μέρα για όλη τη κοινωνία γιατί δευρύνουμε τα δικαιώματα μιας μερίδας πολιτών που είναι μειοψηφία. Αλλά αυτό δίνει πλούτο στη δημοκρατία, τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Ετσι γινόμαστε πιο συμπεριληπτικοί, καλύτεροι και ανθρώπινοι”, κατέληξε.
Με πληροφορείς από ΑΠΕ-ΜΠΕ