Με επιτυχία το 8ο Επιστημονικό Συμπόσιο κατά του καρκίνου
Ένα Ογκολογικό Τμήμα θα μπορέσει να βοηθήσει
σημαντικά τους καρκινοπαθείς στη Δράμα
τόσο θεραπευτικά όσο οικονομικά και ψυχικά
► Δηλώσεις της επιδημιολόγου κας Λινού στον «Π.Τ.»: Σε ύφεση η πανδημία αλλά να τηρούμε τα μέτρα
► Παπαδόπουλος: «Οι τοπικοί γιατροί έλαμψαν με την απουσία τους»
► Σαραφίδου: «Ιδανική δομή στην Ογκολογία στην Ελλάδα δεν υπάρχει»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο 8ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο». Το συμπόσιο, διοργανώθηκε για άλλη μια χρόνια από την ομώνυμη Επιστημονική Εταιρεία, συγκεντρώνοντας πλήθος ομιλητών, αλλά και ενδιαφερομένων.
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε για άλλη μια χρονιά, το φόρουμ καρκινοπαθών, στο οποίο συμμετείχαν Σύλλογοι Καρκινοπαθών όπου εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με ζητήματα που τους απασχολούν. Άλλωστε το φόρουμ των Συλλόγων Καρκινοπαθών ανοίγει κάθε χρόνο το συμπόσιο. Το φετινό θέμα του φόρουμ ήταν «Μια υπόθεση για την ιδανική δομή της Ογκολογίας στην Ελλάδα. Πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση», όπου τόσο οι Σύλλογοι, όσο οι γιατροί αλλά και από την πλευρά της πολιτείας εκφράστηκαν σχετικές απόψεις.
Ιδιαίτερη απήχηση – πέρα από τα άκρως ενδιαφέροντα θέματα – συγκέντρωσε η κεντρική ομιλία κατά την τελετή έναρξης το βράδυ του Σαββάτου, της γνωστής Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κα. Αθηνάς Λινού με θέμα: «30 μήνες πανδημία. Προκλήσεις και ευκαιρίες».
Λινού: Σε ύφεση η πανδημία αλλά να τηρούμε τα μέτρα
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Λινού, εξέφρασε τη χαρά της που βρέθηκε στο αντικαρκινικό συμπόσιο, «ανάμεσα στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «η πανδημία δυστυχώς δεν μας έχει εγκαταλείψει, είναι εδώ και ενθαρρύνω όλους τους συμπολίτες και συνανθρώπους, να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα παρ’ ότι δεν είναι υποχρεωτικά, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό το τεράστιο πρόβλημα».
Τόνισε ακόμα η κα. Λινού, ότι «έχουμε ύφεση βέβαια, αλλά οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης, ένα καλό που μας προσέφερε αυτή η πανδημία, είναι ότι καταφέραμε να προωθήσουμε τα εμβόλια, πολλά από τα οποία θα είναι χρήσιμα και για την θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου. Η επόμενη γενιά εμβολίων του ίδιου τύπου, θα είναι εμβόλια που θα μπορούν να προστατεύσουν και από τον καρκίνο».
Ερωτώμενη για το κατά πόσο η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε γενικότερο επίπεδο τις θεραπείες των καρκινοπαθών και άλλα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους, η κα. Λινού εξήγησε ότι «επηρέασε αρνητικά, γιατί πολλοί άνθρωποι απέφυγαν να πάνε στα Νοσοκομεία και για έγκαιρες διαγνώσεις και για θεραπεία, αλλά και γιατί η πανδημία ανάγκασε το σύστημα δημόσιας υγείας να επανακατατάξει και να στείλει τις δυνάμεις του και τους γιατρούς, τις υποδομές να τα αξιοποιήσει και για την πανδημία και ήταν κάτι που δεν έκανε σχεδιασμένα».
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες αναμνηστικές δόσεις εμβολίου, σημείωσε ότι «δεν το ξέρουμε ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτή τη στιγμή όμως, εκείνοι οι άνθρωποι που δικαιούνται να κάνουν και την τέταρτη δόση, θα πρέπει να την κάνουν το συντομότερο δυνατό».
Σχετικά με το ζήτημα της επιτυχίας του εμβολίου αλλά και τις όποιες παρενέργειες, μας είπε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που δεν είναι επιστημονικά αποδεκτές και θέτουν τον πληθυσμό σε κίνδυνο». Σημείωσε πάντως ότι, «η αλήθεια είναι βέβαια, αυτή τη στιγμή με την Όμικρον, το εμβόλιο ίσως δεν είναι τόσο προστατευτικό όσο με τις προηγούμενες μορφές (σ.σ. του ιού). Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια για νέους εμβολιασμούς».
Η κα. Λινού με τον κ. Παπαδόπουλο.
Παπαδόπουλος: «Οι τοπικοί γιατροί έλαμψαν με την απουσία τους»
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα του συμποσίου είναι καλή και η συμμετοχή είναι πολύ καλή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».
Σημείωσε ιδιαίτερα όμως ότι «δυστυχώς πάλι οι τοπικοί γιατροί της Δράμας λάμπουν για άλλη μια φορά με την απουσία τους», ενώ όπως είπε «είναι πολύ σημαντική και εντυπωσιακή η συμμετοχή του Συλλόγου Καρκινοπαθών».
Όπως είπε ο ίδιος, «εκείνο που έχουμε καταφέρει, εκτός από το να γίνει θεσμός αυτό το συνέδριο για τη Δράμα, κατορθώσαμε και η Παρασκευή, η πρώτη μέρα, να συζητούνται θέματα που άπτονται κυρίως σε ζητήματα δομής, λειτουργίας, υποδομών για τον καρκίνο. Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία. Φέτος είχαμε συμμετοχή από τον Έβρο, τη Χίο, την Βέροια, την Πτολεμαΐδα, τη Θεσσαλονίκη και είναι σημαντικό αυτό. Στα πλαίσια ενός ιατρικού συνεδρίου, συγκεντρώσαμε Συλλόγους Καρκινοπαθών για να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς».
Σε ένα άλλο σημείο που αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι, «εκείνο που πετύχαμε με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ότι περάσαμε πολύ γρήγορα στην εποχή της ψηφιοποίησης για θέματα του καρκίνου. Ήδη βοηθάει σημαντικά η τεχνολογία, αλλά η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην όποια καταγραφή χρειαζόμαστε. Πολλά πράγματα θα γίνονται πολύ ευκολότερα πλέον από εδώ και πέρα».
Ογκολογικό Τμήμα στη Δράμα
Ερωτηθείς για την προσπάθεια που γίνεται στη Δράμα για να στηθεί ένα Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος απαντάει ότι «το πρώτο βήμα έγινε μετά από πολλές προσπάθειες. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έκανε τρομερή δουλειά και προσπαθήσαμε κι εμείς και βοηθήσαμε με την καταγραφή που έχουμε κάνει».
Όπως είπε μάλιστα, «το να δημιουργηθεί μια Ογκολογική Κλινική, δεν είναι τόσο απλό όπως είναι μια μονάδα χημειοθεραπείας. Γιατί απαιτεί μεγάλη υποστήριξη. Μια Ογκολογική Κλινική, πρέπει να έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο Παθολογοανατομικό, ένα σοβαρό μεγάλο απεικονιστικό, έναν αξονικό τομογράφο με έμπειρο προσωπικό. Αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε γίνεται το επόμενο βήμα. Νομίζω όμως ότι το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει και θα γίνει στη Δράμα, όχι βέβαια όπως η Ογκολογική Κλινική που λειτουργεί στο Θεαγένειο αλλά μπορεί να γίνει».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι μπορεί «με ένα σχέδιο με κεντρικό το Θεαγένειο, να έχουμε Τμήματα στη Δράμα, στη Βέροια, στην Κοζάνη, να υπάρχει μια αλληλεπίδραση, ανταλλαγή πληροφοριών κτλ. Η ψηφιοποίηση και η ανταλλαγή εικόνων και πληροφοριών, λύνουν όλα αυτά τα προβλήματα και δεν θα χρειάζεται ένας μεγάλος και έμπειρος Ογκολόγος για να έρθει στη Δράμα».
Σαραφίδου: «Ιδανική δομή στην Ογκολογία στην Ελλάδα δεν υπάρχει»
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, αναφέρεται στο φόρουμ καρκινοπαθών, επισημαίνοντας ότι, το συνέδριο ξεκινάει πάντα με τους Συλλόγους Καρκινοπαθών και είπε ότι «υποθετικά, ιδανική δομή στην Ογκολογία, προσωπικά πιστεύω, ότι δεν υπάρχει. Αυτό όμως, προσπαθούμε όλοι μαζί, να κάνουμε το καλύτερο».
Αναφερόμενη στη θέση των καρκινοπαθών, σημείωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν οι ασθενείς, «μιλήσαμε για τα νέα προβλήματα με την πανδημία, νέες θεραπείες και τονίσαμε ότι θέλουμε και την πολιτεία να είναι δίπλα μας, για να χρηματοδοτεί όλες αυτές τις νέες θεραπείες, ώστε ο ασθενής να βρίσκει ανταπόκριση».
Ερωτώμενη για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα στο άμεσο μέλλον, σημείωσε ότι «περιμένουμε την έγκριση προς το παρόν και σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει στη Δράμα, ενώ έχουμε ζητήσει και την αναβάθμιση του Ογκολογικού της Καβάλας να γίνει δηλαδή κλινική και εδώ να έχουμε ένα Ογκολογικό Τμήμα, όπου θα μπορούν οι Δραμινοί να κάνουν χημειοθεραπείες και να αποσυμφορηθούν έτσι και τα μεγάλα κέντρα. Έτσι μειώνονται και τα έξοδα των ασθενών, αλλά και η ψυχική ταλαιπωρία των ασθενών».