Home > νέα > Ένα βιβλίο για την ξεχασμένη ιστορία του 2ου Λυκείου του ιστορικού Γυμνασίου Θηλέων Δράμας

Ένα βιβλίο για την ξεχασμένη ιστορία του 2ου Λυκείου του ιστορικού Γυμνασίου Θηλέων Δράμας

 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Δραμοιγνωσίας 2023»

Ένα βιβλίο για την ξεχασμένη ιστορία

του 2ου Λυκείου του ιστορικού

Γυμνασίου Θηλέων Δράμας

Μιλάνε για το βιβλίο στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κιουλάνης και ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ και συγγραφέας του βιβλίου κ. Κόλτσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Πέμπτης 18 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Δράμας, παρουσιάστηκε το βιβλίο του διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστου Κόλτση, με τίτλο: «2ο Λύκειο Δράμας 1945-2022», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του σχολείου, τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του 70 χρόνια τώρα, αλλά και πριν που λειτουργούσε ως νοσοκομείο και παλαιότερα ως στρατώνας.

Στο βιβλίο του ο κ.  Κόλτσης κάνει μια αναδρομή σε ιστορικά στοιχεία στην περιοχή από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το τέλος του πρώτου μισού, για τις βουλγαρικές κατοχές, για τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή κ.α.

Αυτό που διαφαίνεται τόσο μέσα από το ίδιο το βιβλίο, όσο και από όσα λέει ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κόλτσης, είναι ότι, ενώ η ιστορία αυτού του σχολείου είναι τόσο μεγάλη, παρ’ όλα αυτά δεν είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα, καθώς την καλύπτει μια σιωπή!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο συγγραφέας, «αρχικά όλη η έκταση του σχολείου –  από την απελευθέρωση του 1913-1918 – ήταν ασκεπής (και συνεπώς μη οικοδομημένος) χώρος. Κατά το 1918 όμως ανεγέρθηκαν οικίσκοι προς στρατωνισμό των στρατιωτικών μονάδων που είχαν έδρα τη Δράμα, οι οποίοι και διατηρήθηκαν μέχρι το 1922.

Τον Σεπτέμβριο του 1923 οι στρατώνες κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ο Αγγλικός Ερυθρός Σταυρός ίδρυσε νοσοκομείο, το Προσφυγικό Νοσοκομείο (…)»

Το 1936, μετά την επισκευή των παλαιών περιπτέρων του Προσφυγικού Νοσοκομείου και την ανέγερση δύο νέων, στεγάστηκε το Κρατικό Νοσοκομείο,  μέχρις ότου τα κτίριά του παραχωρηθούν για την εγκατάσταση του Γυμνασίου Θηλέων Δράμας».

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα χώρο, για ένα κτίριο, για ένα σχολείο, η ιστορία του οποίου δεν είναι και τόσο γνωστή. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Δραμοινογνωσίας» όπου παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κιουλάνης, καθώς και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Κ. Νευροκοπίου κα. Σταύρος Κόλτσης.

Από αριστερά οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ, Κιουλάνης, Χρ. Κόλτσης και Στ. Κόλτσης

Κιουλάνης: Μια ιστορική καταγραφή

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κιουλάνης, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια ιστορική καταγραφή του 2ου Λυκείου Δράμας, του ιστορικού Γυμνασίου Θηλέων. Ουσιαστικά, η αφετηρία ήταν ένας φάκελος με αρχεία που ανακάλυψε κάποια στιγμή σε μια αποθήκη του σχολείου και αυτό του γέννησε την επιθυμία να τα διερευνήσει περεταίρω».

Όπως τονίζει ο κ .Κιουλάνης, «είναι ένα σύγγραμμα με ιστορικά στοιχεία, ωστόσο είναι διανθισμένο με αρκετό συναίσθημα, καθώς όπως αναφέρει και ο ίδιος υπήρξε μαθητής του σχολείου, όπως και η μητέρα του παλαιότερα. Όλο αυτό το ψυχολογικό και συναισθηματικό φορτίο, τον οδήγησε στο να γράψει αυτό το  βιβλίο».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει επίσης, ότι, «είναι ένα σύγγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους εκπαιδευτικούς, την εκπαιδευτική κοινότητα, από τους αποφοίτους του σχολείου, αλλά ακόμα και από μελλοντικούς ερευνητές».

Κόλτσης: Ανάγκη να φανεί το έργο του σχολείου

Μιλώντας για το βιβλίο του στον «Π.Τ.» ο κ. Κόλτσης, μας εξηγεί ότι «είναι μια προσπάθεια δύο χρόνων περίπου και η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την πρόθεσή μου να αναδείξω το πολυσχιδές έργο του σχολείου αυτού, που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί. Όντας κι εγώ απόφοιτος, είχα την ανάγκη να βγάλω προς τα έξω το έργο του σχολείου».

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που επισημαίνει ο ίδιος ότι, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αρχείο μέχρι σήμερα, ούτε και πουθενά καταγεγραμμένη η ιστορία του βιβλίου. Το σημερινό σχολικό συγκρότημα χτίστηκε το 1970 και υφίσταται μέχρι και σήμερα και πραγματικά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι, χρειάζεται ήδη σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του.

Σημειώνει ιδιαίτερα πάντως ο ίδιος, ότι, «για κάποιο λόγο ενώ το σχολείο αυτό έχει πίσω του μεγάλο έργο, αυτό δεν φαίνεται. Από αυτό το σχολείο έχουν βγει πολλοί μαθητές, που έχουν κοσμήσει αμφιθέατρα και αίθουσες πολλών περιώνυμων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Γι’ αυτό λοιπόν γίνεται αυτή η προσπάθεια, για να αναδειχθεί το έργο του σχολείου».

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας: «Τα σχολικά αρχεία συνιστούν μια πολύτιμη ιστορική πηγή για τους ερευνητές / συγγραφείς, ακριβώς επειδή διασώζουν και ανασύρουν στην επιφάνεια έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ικανών να αποσυνθέσουν το ανθρώπινο παρελθόν, εμπλουτίζοντας έτσι την ιστορική θεματογραφία, επικαιροποιώντας τα σύνορα της τοπικής Ιστορίας».

Σε άλλο σημείο αναφέρονται επίσης: «Σκέφτηκα, επίσης, ότι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της πόλης μας, στα εβδομήντα επτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του να σπάσει επιτέλους το φράγμα της σιωπής του και να ξεδιπλώσει την ιστορία του μέσα από την άοκνη, αθόρυβη και αποτελεσματική του λειτουργία, που επιτελεί αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια, ασκώντας, πέραν του μορφωτικού, και τον ηθικοπλαστικό του ρόλο, σφυρηλατώντας προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που κόσμησαν με την παρουσία τους αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας περιώνυμων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Το έντονο συγκινησιακό περιβάλλον του Χρ. Κόλτση, διακρίνεται στο παρακάτω σημείο του προλόγου του: «Η συγκεκριμένη συγγραφική μου απόπειρα αποτελεί πόνημα τιμής μα και αποκατάσταση μνήμης για τους δασκάλους και τους μαθητές που “έχουν φύγει”. Ένα πόνημα νοσταλγίας γι’ αυτούς που μοιράστηκαν το “ταξίδι”, στο Γυμνάσιο Θηλέων Δράμας και στην Εθνική Οδό Δράμας – Συνόρων, και μια εκ βαθέων αφήγηση για τις γενιές που έρχονται, για να γνωρίσουν άγνωστες πλευρές της μαθητικής ζωής, καθώς και της πόλης της Δράμας σε παλαιότερες εποχές».