Home > Πρώτο Θέμα > Ένας 26χρονος Δραμινός καινοτομεί με αλγόριθμους► Απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ-Ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ μιλάει στον «Π.Τ.»

Ένας 26χρονος Δραμινός καινοτομεί με αλγόριθμους► Απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ-Ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ μιλάει στον «Π.Τ.»

Ένας 26χρονος Δραμινός

καινοτομεί με αλγόριθμους!

► Απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ

► Δημιούργησε έναν αλγόριθμο που προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση νερού σε έναν μετρητή!

► Μόνος απέναντι σε εταιρείες που διέθεταν ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαιο και υλικό!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Παπαεμμανουήλ, είναι ένας νεαρός 26 ετών και σημειώνει μια αξιόλογη πορεία στη μαθηματική επιστήμη και στην πληροφορική.

Η καταγωγή του είναι από τη Δράμα, έχει τελειώσει το Μουσικό Γυμνάσιο και Μουσικό Λύκειο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μαθηματικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σήμερα κάνει το Μεταπτυχιακό του στην επιστήμη των δεδομένων και ασχολείται ιδιαίτερα με τους αλγόριθμους. Όπως μας λέει, η επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω των δεδομένων, είναι κάτι που αγαπάει πάρα πολύ.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, μας εξηγεί ότι τον Ιανουάριο του 2021, η ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει ένα διαγωνισμό καινοτομίας. «Είχε δώσει κάποια δεδομένα και πάνω σ’ αυτά, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν αλγορίθμους, που με βάση αυτά τα δεδομένα θα έλυναν κάποια προβλήματα. Όλα αυτά βασίζονται στον τομέα των data scientist, της επιστήμης των δεδομένων».

Όπως μας εξηγεί, «είχα κάνει έναν αλγόριθμο με βάση την κατανάλωση των μετρητών, δηλαδή πόσο νερό θα μπορούσε να ξοδέψει κάποιος το επόμενο διάστημα. Ο αλγόριθμος έδειξε μια πολύ καλή ακρίβεια, γι’ αυτό και έφτασα στο πρώτο βραβείο».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς κάνει αυτός ο αλγόριθμος, ο κ. Παπαεμμανουήλ εξηγεί όσο πιο εκλαϊκευμένα γίνεται: «Αυτός ο αλγόριθμος μελετάει τα ιστορικά δεδομένα, δηλαδή τις παλιές καταναλώσεις νερού. Στη συνέχεια βρίσκει μοτίβα σε αυτές τις καταναλώσεις και με βάση αυτά τα μοτίβα, προβλέπει πόσο νερό για παράδειγμα θα μπορούσε να ξοδέψει κάποιος στο επόμενο διάστημα».

Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για κάθε καταναλωτή, απαντάει ότι «αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για κάθε καταναλωτή που έχει ένα μετρητή στο σπίτι του και μετράει την κατανάλωση νερού. Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να στέλνει έναντι λογαριασμούς, όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να γλυτώσει ένα μεγάλο επιχειρησιακό κόστος. Το θέμα είναι ότι επειδή ο αλγόριθμος αυτός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, δεν πέφτει έξω στις προβλέψεις του».

Από το Μουσικό Σχολείο στο Μαθηματικό

Ο Παν. Παπαεμμανουήλ τελείωσε το Μουσικό Σχολείο Δράμας και στη συνέχεια πέρασε στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. Ερωτώμενος πώς ακολούθησε αυτή τη διαδρομή, ο ίδιος μιλώντας στον «Π.Τ.» σημειώνει: «Το Μουσικό Σχολείο, μού έδωσε και τα εφόδια της μουσικής, αλλά μου έδωσε και εφόδια όσον αφορά τις θετικές επιστήμες. Είχαμε πολύ καλούς καθηγητές και στα Μαθηματικά και στη Μουσική. Προσωπικά είχα αποφασίσει ήδη από την πρώτη Γυμνασίου ότι θα ακολουθήσω το Μαθηματικό, μου άρεσε πολύ. Μετά από το Μαθηματικό πήγα στην Πληροφορική εδώ στο ΑΠΘ συνδυάζοντας τα δύο αυτά».

Σήμερα, ο Παν. Παπαεμμανουήλ έχει τελειώσει το Μαθηματικό, ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική και την επιστήμη των δεδομένων, ενώ εργάζεται σε εταιρείες τεχνολογίας, στο κομμάτι του προϊόντος.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο ίδιος, στην αρχή είχε ξεκινήσει μαζί με μια ομάδα φίλων, οι οποίοι όμως γρήγορα εγκατέλειψαν και έμεινε μόνος του. Όπως λέει, «Αποφάσισα να συνεχίσω να δουλεύω μόνος, γράφοντας κώδικα το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Προσωπικά είχα μεγάλο πάθος για το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισα να συνεχίσω, επενδύοντας όλο τον προσωπικό  μου χρόνο, αλλά και χρήματα. Λίγες εβδομάδες μετά, απολύθηκα, και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα. Θα έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω δουλειά. Είπα όχι. Ήμουν τόσο παθιασμένος με αυτό το πρόβλημα που προσπαθούσα να λύσω, γι’ αυτό αποφάσισα να εστιάσω όλη μου την ενέργεια, τον χρόνο και τους πόρους μου για δύο μήνες σε αυτό. Επένδυσα τις οικονομίες μου στο Microsoft Azure για να μπορέσω να εκτελέσω τα πειράματα Machine Learning και Deep Learning που χρειαζόμουν. Μετά την τελική υποβολή στο διαγωνισμό, τότε αποφάσισα ότι είναι η ώρα να κάνω αίτηση για νέα δουλειά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο νεαρός Παναγιώτης από τη Δράμα, δούλεψε μόνο του, ενώ οι άλλοι τρεις νικητές του διαγωνισμού, ήταν καθιερωμένες εταιρείες, που διαθέτουν πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαιο και υλικό! Ενώ ο ίδιος, ήταν μόνος, έγραφε κώδικα το βράδυ, χωρίς δουλειά και με ένα μόνο όνειρο στο μυαλό του: να πετύχει!

Όταν τον ρωτάμε ποια είναι επόμενα βήματά του, απαντά: «Τα όνειρα μου είναι απλά: Θέλω να κάνω τη δική μου Startup στον τομέα της τεχνολογίας να μπορώ με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη δουλειά μου να δίνω λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».