Ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου
και του Επιμελητηρίου Δράμας
Αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλαγή λεβητών, λαμπτήρων, σύστημα θέρμανσης στο κέλυφος των κτιρίων κ.α.
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης δύο σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης για την πόλη της Δράμας. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, και αντίστοιχα το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Επιμελητηρίου Δράμας.
Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, εγκρίθηκαν ομόφωνα, το σχέδιο και οι Προγραμματικές Συμβάσεις των δύο έργων, καθώς και οι εγκρίσεις τους για την υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότησή τους. Και τα δύο έργα, χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αν. Μακεδονία – Θράκη 2014-2020». Ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο Δράμας ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το Επιμελητηρίο ανέρχεται στα 258.000 ευρώ.
Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, που όταν ολοκληρωθεί μαζί με άλλα έργα, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρως ανακαινισμένο Νοσοκομείο.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την αλλαγή κλινών όλων των κλινικών του Νοσοκομείου, όπως και η αλλαγή του δαπέδου όλων των κτιρίων, ενώ βέβαια το ίδρυμα προμηθεύεται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης (4η ΥΠΕ), και ως θεματικό στόχο, έχει «την υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» και στην «στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων κτιρίων και στον τομέα της στέγασης».
Όπως επισημαίνεται ιδιαίτερα, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν συνεισφέρουν στην επίτευξη των σχετικών δεικτών παρακολούθησης, δηλαδή θα επιφέρουν μείωση της ετήσιας κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των δημοσίων κτιρίων.
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες.
1 Οικοδομικές Εργασίες
– Το συνολικό εμβαδόν (δόμηση) των κτιρίων στα οποία θα γίνουν οι εργασίες είναι περίπου 23.460,37 μ2 και η ωφέλιμη επιφάνεια (θερμαινόμενη) είναι 21.790,37 μ2.
– Αντικατάσταση Κουφωμάτων.
– Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.
2 Ηλεκτρομηχανολογικές Εργασίες
– Αντικατάσταση ψυκτικών συγκροτημάτων παραγωγής ψυχρού νερού.
– Αντικατάσταση πύργων ψύξεως νερού με νέους
– Αντικατάσταση λεβήτων με νέους.
– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου Led.
– Τοποθέτηση αισθητήρων αυτόματης ζεύξης φυσικού – τεχνητού φωτισμού και ελέγχου παρουσίας.
– Εγκατάσταση πλήρους συστήματος επιτήρησης κτιρίου (BMS) τριών λειτουργικών επιπέδων 1200 σημείων.
– Αντικατάσταση θερμαντήρων νερού (μπόιλερ).
– Αντικατάσταση κυκλοφορητών νερού.
– Αντικατάσταση, στις ζώνες των χειρουργείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας του συστήματος θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού με νέο.
Επιμελητήριο Δράμας
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Επιμελητηρίου Δράμας, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», και η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Επιμελητηρίου.
Το έργο προϋπολογισμού 258.000 ευρώ, αφορά στα εξής:
- Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας.
- Αντικατάσταση του συστήματος λέβητα – καυστήρα πετρελαίου και αερόψυκτου ψύκτη με νέα αντλία θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας. σύμφωνα με μελέτη υπολογισμού θερμικών απωλειών και κλιματισμού.
- Αντικατάσταση της θερμομόνωσης των σωληνώσεων με νέα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΚΕΝΑΚ 2017.
- Προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στο κέλυφος
- Προσθήκη θερμομόνωσης στο δώμα 3ο ορόφου και κάτω από τη στέγη
- Ενεργειακή αναβάθμιση λεβητοστασίου με εγκατάσταση κυκλοφορητών μεταβλητών στροφών.
Όπως αναφέρεται, το κτίριο του Επιμελητηρίου σήμερα δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και έχει καταταχθεί στην Κατηγορία Δ. Με τις προτεινόμενος ενεργειακές επεμβάσεις, αναβαθμίζεται στην Κατηγορία Β και μ άλιστα από τη μελέτη προκύπτει ότι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος και εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μέχρι και 55,1%.