Με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Ενέργειες του Δ. Παρανεστίου
για λήψη τεχνογνωσίας από
το Εθνικό Πάρκο Χάινιχ Γερμανίας
Για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι προσπάθειες του Δήμου Παρανεστίου, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης του Παρθένου Δάσους Φρακτού, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πλαίσιο αυτό και με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο Δήμος Παρανεστίου και εκπρόσωποι από το Εθνικό Πάρκο του Χάινιχ (Hainich) στη Γερμανία, πραγματοποίησαν την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα πιθανά θέματα της μελλοντικής τους συνεργασίας όπως η ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι συνέργειες για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του φυσικού πλούτου των δύο περιοχών, τη διενέργεια περιβαλλοντικών δράσεων αλλά και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
Όπως είπε σε δηλώσεις του χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, γίνεται προσπάθεια ώστε να συνδεθεί ο Δήμος Παρανεστίου με έναν Δήμο της Γερμανίας, που να έχει παρόμοια στοιχεία, ώστε να μπορέσουμε να τρέξουν στη συνέχεια κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το Εθνικό Πάρκο του Χάινιχ βρίσκεται στη Θουριγγία όπου κατά 95% ανήκει στο κρατίδιο της Θουριγγίας και κατά 5% στο Δήμο της περιοχής.
Το Εθνικό Πάρκο Χάινιχ, έχει ήδη ενταχθεί από το 2007 στην UNESCO ως Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς Φυσικής Ομορφιάς. Όπως επισημαίνει ο κ. Καγιάογλου, «αυτοί έχουν την τεχνογνωσία, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας και μέσω αυτών θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε ώστε να καταθέσουμε έναν όσο το δυνατόν πλήρες φάκελο, ώστε να ενταχθούμε στα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».
Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «έγιναν οι πρώτες γνωριμίες έστω και διαδικτυακά, ώστε στη συνέχεια μόλις καταστεί εφικτό, να μπορέσουμε να συναντηθούμε και δια ζώσης ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε προκειμένου να απορροφήσουμε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να βοηθηθεί ο Δήμος μας».
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού
Να σημειωθεί εδώ ότι, ο Δήμος Παρανεστίου σε συνεργασία με την έδρα UNESCO που εδρεύει στη Δράμα, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε το Παρθένο Δάσος Φρακτού να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Παρανεστίου έχει ήδη προχωρήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, που σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το Νομό Δράμας, όσο και ιδιαίτερα την περιοχή Παρανεστίου.