Από την Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους»
Ενημέρωση αγροτών του Δήμου Δοξάτου
για ορθολογική χρήση
γεωργικών φαρμάκων
Πρόγραμμα για τη διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών στο Δήμο Δοξάτου
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Ομάδα ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», ενημερώνει ότι ξεκινάει η υλοποίηση του έργου: «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αγροτών σχετικά με την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και τη Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου».
Η υλοποίηση του Προγράμματος αυτού έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των αγροτών σχετικά με την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων γενικότερα και ιδιαιτέρως όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά την χρήση τους.
Δυστυχώς η κακή ή λανθασμένη χρήση και διαχείρισή τους εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για το περιβάλλον, τον χρήστη των γεωργικών φαρμάκων και τον καταναλωτή των γεωργικών προϊόντων. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή και δημιουργεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε επισκέπτη.
Η υλοποίηση του έργου, αφορά σε εννέα ενημερωτικές ημερίδες για τους αγρότες και όχι μόνο, στα χωριά του Δήμου Δοξάτου και μια ευρύτερη ενημερωτική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου για κάθε ενδιαφερόμενο, μετά την οποία θα γίνει κι ένας εθελοντικός καθαρισμός ενός σημείου συγκέντρωσης κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών.
Η ενημέρωση των αγροτών θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης θα οργανωθούν και θα εκτελεστούν με τη μορφή ενός workshop. Επίσης θα δοθεί και σχετικό ενημερωτικό υλικό για τη θεματολογία των ενημερώσεων, έντυπα με οδηγίες σχετικά με τα αντικείμενα της εκπαίδευσης (ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, μέσα προστασίας, διαχείριση κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών κ.α.).
Το περιεχόμενο των εν λόγω ενημερώσεων – περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των αγροτών αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια α) Περιβαλλοντική αξία και ιδιαιτερότητες της περιοχής, β) Πιέσεις στο περιβάλλον από την αγροτική δραστηριότητα, γ) Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και αποθήκευσή τους, δ) Ασφάλεια χρήσης και μέσα προστασίας γεωργικών φαρμάκων ε) Καινοτόμα συστήματα διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων (π.χ. HELIOSEC, ΚΤΕΟ ψεκαστικών κ.α.), στ) Ενημέρωση για την αποτροπή της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, ζ) Σωστή διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους αγρότες κ.α. σχετικά θέματα.
Το έργο υλοποιείται μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER το οποίο συγχρηματοδοτείται
από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της ΠΥΘΙΑ Κοιν.Σ.Επ. και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δοξάτου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου).