Από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και εθελοντικούς συλλόγους
Ενημέρωση χθες για την προστασία
της υγείας από τον κορωνοϊό στη Δράμα
► Μιλούν στον «Π.Τ.» εκπρόσωποι των Συλλόγων Διαβητικών, Καρκινοπαθών και του Σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Δράμας, τον Ερυθρό Σταυρό, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, το Σύλλογο Διαβητικών και την ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δράμας.
Πρόκειται για μια ενημερωτική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας για την σωστή χρήση της μάσκας και των μέσων προφύλαξης.
Για την αναγκαιότητα της ενημερωτικής εκδήλωσης, μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο» εκπρόσωποι του Συλλόγου Διαβητικών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών και του ΠΡΟΤΕΚΤΑ.
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών κα. Πόλυ Τορούνογλου, σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα για την αποφυγή των ιώσεων, και εξέφρασε το παράπονό της ότι «ο κόσμος περνάει από εδώ και όλοι δηλώνουν ότι πια γνωρίζουν τα πάντα. Όλοι δηλώνουν ειδήμονες και αυτό δεν είναι καλό».
Τορούνογλου: Στην άκρη οι διαβητικοί
Η κα. Τορούνογλου, εκφράζει επίσης και τη δυσαρέσκειά της, για το πώς ακριβώς η πολιτεία εντάσσει τους διαβητικούς στις ευπαθείς ομάδες. «Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, δίνεται εντολή ότι εμείς οι διαβητικοί είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες, όμως για να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, ορίζεται ότι πρέπει να έχουμε γλυκοζυλιωμένη πάνω από 8. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει κανείς 400 μονάδες σάκχαρο. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία δίμηνη – τρίμηνη προσέγγιση, αλλά το πραγματικό σάκχαρο είναι το καθημερινό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κάθε διαβητικός είναι ρυθμισμένος ή αρρύθμιστος. Τόσο καιρό ακούμε τους ειδικούς. Με την πρώτη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ήμασταν στις πρώτες ευπαθείς ομάδες με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και είμαστε. Μετά το άλλαξαν. Ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται ποτέ. Ας μας πει ένας ειδικός ποιος διαβητικός είναι ρυθμισμένος. Με μια μικρή λοίμωξη, με μια μικρή ίωση απορρυθμίζεται όλος ο οργανισμός. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλές άσχημες καταλήξεις».
Όπως τονίζει η ίδια, «όταν ένας διαβητικός πάθει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία, δεν είναι εύκολο να επανέλθει. Προσωπικά, θα ήθελα σήμερα να είναι και κάποιος βουλευτής εδώ, είτε της κυβέρνησης που είναι και γιατρός για να πούμε τα προβλήματά μας».
Σύμφωνα με την κα.Τορούνογλου, η κυβέρνηση «δεν ακούει ούτε και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, που είναι εταίρος του κράτους! Είμαστε στην πρώτη γραμμή οι διαβητικοί. Είμαστε πάντα ήπιοι για να μην φοβούνται οι διαβητικοί, όμως αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικά. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, τα παιδιά μας που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και οι εκπαιδευτικοί με σακχαρώδη διαβήτη, καλύτερα να μείνουν στο σπίτι».
Σαραφίδου: «Καλή αντιμετώπιση…»
Για τη δράση μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Ευγενία Σαραφίδου, η οποία σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση: «Ειδικά εμείς οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, γιατί, βλέπουμε να φοράνε μάσκες, αλλά δεν τις φοράνε σωστά. Και αν δεν ξέρουμε να τις φοράμε, τότε θα είναι χειρότερα. Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, θα πρέπει να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, όπως να πλένουν καλά τα χέρια τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να μην βρίσκονται σε παρέες ανθρώπων χωρίς προφυλάξεις».
Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι καρκινοπαθείς ασθενείς όλες αυτές τις ημέρες της πανδημίας, η κα. Σαραφίδου επισημαίνει: «Νομίζω ότι αντιμετωπίστηκαν με καλό και άριστο τρόπο. Όσον αφορά το αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το Θεαγένειο, έλαβε τα καλύτερα μέτρα. Έκανε μια ομάδα Covid-19, παρέχοντας οδηγίες για τους καρκινοπαθείς, ενώ κανένα ραντεβού δεν πήγε χαμένο, όλα έγιναν και μπορούμε να πούμε ότι πήγαν ακόμα καλύτερα και πριν από την πανδημία».
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, η κα. Σαραφίδου σημειώνει ότι, «την ημέρα που γίνεται το κλινικό ιατρείο, είχαμε προσέλευση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, τα άτομα που είχαν ογκολογικό περιστατικό και αντιμετωπίστηκαν πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε προβλήματα. Στην αρχή παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα με την προμήθεια των φαρμάκων των καρκινοπαθών, παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα λύθηκε στη συνέχεια. Τουλάχιστον εδώ στη Δράμα δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή. Το βασικό είναι ότι πρέπει να προσέχουμε και να μην λέμε δεν βαριέσαι. Υπάρχει πρόβλημα και είναι μεγάλο. Τώρα που χαλάρωσαν τα μέτρα, πρέπει να δούμε το θέμα ακόμα πιο σοβαρά».
Τσακμάκη: Αρωγός κάθε καλής κίνησης η ΠΡΟΤΕΚΤΑ
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και η πρόεδρος του Σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ κα. Ελπινίκη Τσακμάκη, σχετικά με τη δράση ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας. «Συμμετέχουμε και βοηθούμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας μαζί με όλους τους εθελοντικούς φορείς, στην ενημέρωση του κόσμου για την ορθή χρήση της μάσκας και των γαντιών, την σωστή συντήρηση και την σωστή απόρριψη», εξήγησε η κα. Τσακμάκη και συνέχισε: «Απ’ ότι βλέπουμε, μετά από το άνοιγμα προς τα έξω, βλέπουμε τον κόσμο να κυκλοφορεί και να γίνεται εντελώς λανθασμένη χρήση της μάσκας και των γαντιών. Και όχι μόνο δεν προστατευόμαστε, αλλά αντίθετα μπορούμε να μολυνθούμε περισσότερο, απ’ όταν δεν θα φορούσαμε τα γάντια και τη μάσκα. Η ΠΡΟΤΕΚΤΑ λοιπόν, σε κάθε τέτοια κίνηση, εθελοντικά, βρίσκεται αρωγός στην ενημέρωση και στην προώθηση κάθε καλής κίνησης από όποιον φορέα και αν προέρχεται».