Home > Νέα > Ενημέρωση για πρόληψη και ευαισθητοποίηση για την παιδική κακοποίηση-Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Ενημέρωση για πρόληψη και ευαισθητοποίηση για την παιδική κακοποίηση-Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας

Ενημέρωση για πρόληψη

και ευαισθητοποίηση για

την παιδική κακοποίηση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ την Τετάρτη και ολοκληρώθηκαν  οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.

Ενώ την Πέμπτη διανεμήθηκε ενημερωτικό προς τον κόσμο της Δράμας, χθες Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με το ίδιο θέμα.

Στις 10.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική κακοποίηση στην αίθουσα τέχνης «Γεώργιος Παρασίδης» στο παλαιό δημαρχείο στην πλατεία  Ελευθερίας. Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η Ψυχολόγος του Α.Π.Θ, ΜΑ Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Κοινότητας κα. Ματίνα Γαβριήλογλου.

Στις 12.00 έγινε παρουσίαση Graffiti επί της οδού Βενιζέλου και Πατριάρχου Μελετίου με θέμα την Κακοποίηση των Γυναικών, και αποτύπωση σε βιβλίο / ημερολόγιο τα μηνύματα και τις σκέψεις των επισκεπτών. Την εκδήλωση θα πλαισιώνει μουσική επένδυση και θα υπάρξει catering από την Ένωση Κυριών Δράμας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Κακοποίηση των Γυναικών και φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα του κτιρίου της Ένωσης Κυριών Δράμας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το νεανικό συγκρότημα «Nameless».

Οι παραπάνω εκδηλώσεις του Via Drama έρχονται να διανθίσουν και να συμπληρώσουν τις δράσεις που πραγματοποιούνται όλον τον μήνα Νοέμβριο στα πλαίσιο του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» που υλοποιεί η Ένωση Κυριών Δράμας. Η ομάδα του έργου συνεχίζει τον κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε σχολεία ακριτικών περιοχών: Παρανέστι – 14/11 και Προσοτσάνη – 28/11, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο, που στόχο έχουν την αναγνώριση του κακοποιητικού λόγου στις καθημερινές μας συνδιαλλαγές.

Η κακοποίηση παιδιών

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε η Ψυχολόγος του Α.Π.Θ, ΜΑ Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Κοινότητας κα. Ματίνα Γαβριήλογλου, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της παιδικής κακοποίησης.

Όπως σημείωσε, «η σημερινή μας δράση έχει σχέση με την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της παιδικής κακοποίησης. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο πάντα, ακόμα περισσότερο όμως το τελευταίο διάστημα. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, να ενημερωθεί το προσωπικό των δομών για τα πιθανά σημάδια της παιδικής κακοποίησης, τρόποι αντιμετώπισης και πώς μπορούν να ενισχύουν το κομμάτι της πρόληψης, έτσι ώστε τα ίδια τα παιδιά να ξέρουν να οριοθετούν συμπεριφορές που σχετίζονται με την κακοποίηση».

Ερωτώμενη σχετικά με το τι γίνεται στη Δράμα, αν υπάρχουν κάποια περιστατικά που να έχουν καταγγελθεί είτε στο Κέντρο Κοινότητας ή σε άλλες δομές, η κα. Γαβριήλογλου επισημαίνει: «Περιστατικά υπάρχουν αρκετά και αρκετά χρόνια. Η παιδική κακοποίηση γενικά απασχολεί πολλά χρόνια. Ωστόσο αυτό που διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί, είναι ότι το κομμάτι της παιδικής κακοποίησης, ουσιαστικά αυτό που παρουσιάζεται, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα περισσότερα περιστατικά, δεν αναφέρονται, δεν κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να κινηθούν, δυστυχώς. Είμαστε σε μια μεταβαλλόμενη περίοδο, ολοένα και περισσότερες αναφορές γίνονται στις αρμόδιες αρχές, υπάρχει κινητοποίηση, υποδεχόμαστε αυτή την κινητικότητα και στόχος είναι αυτός: να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να σπάσει τη σιωπή. Να ενημερώνεται, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να κινούν τις διαδικασίες που χρειάζονται και τα παιδιά τα οποία είναι θύματα κακοποίησης, να λαμβάνουν την υποστήριξη που πρέπει να λαμβάνουν».

Ερωτώμενη για το τι γίνεται, τι ακολουθεί μετά από μια επίσημη καταγγελία παιδικής κακοποίησης, και τι αλλάζει μέσα στην ίδια την οικογένεια η κα. Γαβριήλογλου τονίζει: «Δεν είναι μια αντιμετώπιση η οποία είναι πάντοτε η ίδια. Λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενεργοποιεί τις κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν κοινωνικές έρευνες να διαπιστωθούν στοιχεία και ανάλογα προτείνεται το πλαίσιο αντιμετώπισης. Στόχος είναι να προστατευθεί το παιδί, το οποίο μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και αν υπάρχει γενικότερα ενδοοικογενειακή βία, να προστατευτούν τα μέλη και να γίνουν παρεμβάσεις ακόμα και στο θύτη. Και φυσικά, σημαντικό και ουσιαστικό είναι να αποδοθεί και δικαιοσύνη».