Home > νέα > Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου

Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου

Στη Δράμα το Σάββατο η κα. Νατάσα Παζαΐτη

Ενημέρωση, πρόληψη και

έγκαιρη διάγνωση η θεραπεία

για τον καρκίνο του μαστού

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου

Οκτώβριος, ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ για τον καρκίνο του μαστού, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.  Σήμερα, τα μέσα και οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, νοσούν πάνω από 4.600 γυναίκες, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν το 1.600.000 γυναίκες. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, ενώ 140.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για το γυναικείο φύλο.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας

Ο Οκτώβριος, ο «Ροζ Οκτώβρης», έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, έχει ήδη διοργανώσει ορισμένες ενημερωτικές συναντήσεις, τόσο στην πόλη της Δράμας σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δράμας (στο ισόγειο του παλαιού δημαρχείου Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας), όσο και στα ΚΑΠΗ Χωριστής και Νευροκοπίου.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί τα μέλη του Συλλόγου  βρέθηκαν στο ΚΑΠΗ Νευροκοπίου όπου  υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον από γυναίκες της περιοχής, ενώ σήμερα Πέμπτη 19 τρέχοντος, είναι η τελευταία ενημερωτική συνάντηση στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δράμας (ώρες 11.30- 13.30).

Στο ΚΑΠΗ Νευροκοπίου χθες Τετάρτη, τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής, ενώ μίλησαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου και η γιατρός κα. Ξανθούλα Βατσίδου.

Η Νατάσα Παζαΐτη στη Δράμα

Τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον Ροζ Οκτώβρη, θα κλείσει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας με μια εξαιρετική ομιλία το ερχόμενο Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με καλεσμένη την γνωστή κα. Νατάσα Παζαΐτη, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η κα. Παζαΐτη θα βρεθεί στη Δράμα το ερχόμενο Σάββατο 21 Οκτωβρίου και θα μιλήσει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, στις 18.30 με θέμα: «Καρκίνος του μαστού, νεότερα δεδομένα και πρόληψη».

Η κα. Παζαΐτη, MD, PhD, FEBS, είναι Γενική Χειρουργός Μαστού, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού, Δ/ντρια, Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού «Metropolitan General».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα. Άρτεμις Δημητριάδου, τονίζει αρχικά ότι οι συναντήσεις που έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται πλέον, είχαν μεγάλη επιτυχία και το ενδιαφέρον των γυναικών είναι ιδιαίτερα έντονο.

Η κα. Δημητριάδου, επισημαίνει ακόμα ότι «ο Οκτώβριος είναι ο μήνας για την ευαισθητοποίηση των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού». Αναφερόμενη σε στοιχεία, σημείωσε ότι «4.600 γυναίκες κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν με τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος αναπτύσσεται περισσότερο από άλλους στις γυναίκες. Το ενδιαφέρον των γυναικών είναι πολύ μεγάλο, ρωτάνε αρκετά πράγματα και ακόμα δέχονται να εξεταστούν με τη μέθοδο της ψηλάφηση».

Αναφορικά με την επίσκεψη της κας Παζαΐτη, η κα. Δημητριάδου μας λέει ότι, «η ομιλία της θα φωτίσει ακόμα περισσότερο τον καρκίνο του μαστού, καθώς και η ίδια έχει νοσήσει, ενώ έχει εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια ασχολείται ιδιαίτερα με τον εθελοντισμό μ’ αυτό και όταν την καλέσαμε, αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας».

Η επίδραση του καρκίνου του μαστού

Η κα. Παζαΐτη έχει εξειδικευτεί στον καρκίνο του μαστού, ενώ σε διάφορα άρθρα τα οποία έχει δημοσιεύσει, αναφέρει ότι «ο καρκίνος του μαστού είναι ένας ιδιαίτερος καρκίνος που η θεραπεία του έχει επίδραση όχι μόνο βιολογική αλλά και αισθητική και ψυχική και κοινωνική. Πέρα από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας η γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί και την αλλαγή στην μορφή του σώματος της.

Το στήθος της, το σύμβολο της θηλυκής ύπαρξής της, τραυματίζεται αφήνοντας έντονα τα σημάδια της μάχης με τον καρκίνο. Η αυτοπεποίθησή της κλονίζεται και οι διαπροσωπικές σχέσεις διαταράσσονται στο οικογενειακό, το φιλικό και το εργασιακό της περιβάλλον.

Ιδιαίτερα οι νεότερες γυναίκες αισθάνονται έντονα το φόβο της μη αποδοχής από το άλλο φύλο. Για το λόγο αυτό η χειρουργική θεραπεία του μαστού δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον χειρουργό σαν μια απλή αφαίρεση ενός όγκου ή τμήματος του μαστού ή απλά σαν μια μαστεκτομή.

Κάθε καρκίνος του μαστού είναι διαφορετικός, όπως διαφορετική είναι κάθε γυναίκα. Οφείλουμε λοιπόν να σεβαστούμε τη μοναδικότητά της φροντίζοντας ταυτόχρονα με τη θεραπεία του καρκίνου να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα».

Σε άλλο άρθρο της σημειώνει επίσης ότι, «η γυναίκα που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού βρίσκεται μπροστά σε έναν όγκο πληροφοριών. Πληροφορίες που αντλεί είτε από το διαδίκτυο είτε από πολλούς ειδικούς γιατρούς που επισκέπτεται για να πάρει γνώμη είτε ακόμη από φίλους, γνωστούς, συγγενείς που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Συχνά οι γυναίκες ασθενείς παραπονούνται ότι κάθε γιατρός τους προτείνει διαφορετική χειρουργική θεραπεία και τελικά δεν γνωρίζουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τη δική τους περίπτωση. Συνήθως η ασθενής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μία επέμβαση διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή ή τεταρτεκτομή) και στη μαστεκτομή. Είναι αλήθεια ότι οι καρκίνοι σήμερα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα το ποσοστό θεραπείας και η πιθανότητα υποτροπής να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης».