Ενημερωτικές συναντήσεις στα ΚΑΠΗ Δράμας
για θέματα υγείας προγραμματίζει
ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου
► Σπιρομέτρηση για τους κατοίκους του Βώλακα ζήτησε ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ συναντήσεις για θέματα που αφορούν διάφορα προβλήματα υγείας στην Τρίτη Ηλικία, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.
Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στα πλαίσια της προαγωγής υγείας και πρόληψης, σε συνεργασία με φορείς του Νομού, Συλλόγους ασθενών και με ποικίλη θεματολογία.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, εξηγεί ότι η αρχή γίνεται μετά από πρόσκληση του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας για τα ΚΑΠΗ, ώστε να υπάρξουν κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις εντός των ΚΑΠΗ. Ο Ιατρικός Σύλλογος (Ι.Σ.), έκανε έκκληση προς τα μέλη του, ώστε να συμμετάσχουν εθελοντικά όσοι ιατροί το επιθυμούν και αρκετοί έχουν δεχτεί.
Όπως εξηγεί η κα. Βασιλείου, τις επόμενες ημέρες θα βγει ένα σχετικό πρόγραμμα, και τα ζητήματα στα οποία θα αναφέρονται ενημερωτικά οι συναντήσεις αυτές, θα αφορούν προβλήματα υγείας για την Τρίτη Ηλικία, όπως οστεοπόρωση, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη. Και ακόμα, ζητήματα που αφορούν το κάπνισμα, την κακή διατροφή και το άγχος μέχρι τη Χρονιά Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τον καρκίνο και την ψυχική υγεία.
Βασιλείου: Έχει χαθεί το κομμάτι της πρόληψης
Αυτό που επισημαίνει η κα. Βασιλείου, «πρόκειται για μια μεγάλη γκάμα νοσημάτων που αφορούν την Τρίτη Ηλικία. Το πιο σημαντικό όμως για εμάς, είναι ότι, μετά από τόσα χρόνια πανδημίας, έχει χαθεί λίγο το κομμάτι της πρόληψης. Και αυτό που θέλουμε, είναι να εστιάσουμε σ’ αυτό. Γιατί, και ο σακχαρώδης διαβήτης, και τα αγγειακά προβλήματα και τα καρδιαγγειακά και οι διαταραχές ούρησης και ακοής, μπορούν να προληφθούν. Είναι παθήσεις όπου η πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο».
Όπως εξηγεί η ίδια, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και μια αύξηση θανάτων από καρδιακά νοσήματα, αύξηση εγκεφαλικών, αλλά και αύξηση πρωτοδιαγνωσθέντων καρκίνων. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός έχει αφήσει στην άκρη του προληπτικούς ελέγχους και πηγαίνει στο γιατρό μόνο όταν έχει ανάγκη, όταν έχει σοβαρό προβλήματα. Και αυτό θα πρέπει να το δούμε σοβαρά».
Χάρτης υγείας
Όπως τονίζει στο σημείο αυτό η κα. Βασιλείου, «για την πολιτεία είναι καλύτερο να προλαμβάνει μια νόσο, παρά να την θεραπεύει. Και από άποψη αντιμετώπισης, αλλά κυρίως από οικονομικής απόψεως. Θα πρέπει δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα πρέπει να γίνει ο χάρτης υγείας που ζητάμε. Δηλαδή, να καταγραφούν οι ανάγκες του πληθυσμού, να δούμε τι νοσηρότητα υπάρχει και ανάλογα μ’ αυτήν να λειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας. Να εστιάσουμε στην πρόληψη. Αυτό το νόημα έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να προλαμβάνει, γιατί έτσι διευκολύνει τη Δευτεροβάθμια υγεία που είναι τα Νοσοκομεία και την Τριτοβάθμια που είναι τα μεγάλα Νοσοκομεία».
Σπιρομέτρηση σε Βώλακα και ΚΑΠΗ Νευροκοπίου
Ερωτώμενη για το πού θα γίνονται αυτές οι ενημερωτικές συναντήσεις, η κα. Βασιλείου επισημαίνει ότι «αρχικά θα γίνουν στα ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας, διότι είναι πιο εύκολα να συναντηθούν εκεί οι ηλικιωμένοι».
Τονίζει πάντως, ότι, έχει ζητηθεί από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου να γίνει σπιρομέτρηση στο Βώλακα, αλλά και στα ΚΑΠΗ του Νευροκοπίου, «καθώς ο πληθυσμός εκεί αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου πήρε αυτή την πρωτοβουλία και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που δραστηριοποιείται γενικότερα στο κομμάτι της πρόληψης. Και μάλιστα στο μέλλον, πολλά προληπτικά προγράμματα θα χρηματοδοτούνται μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας πλέον και σ’ αυτή την προσπάθεια, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα πρέπει να είναι μπροστά».
Και στα παιδιά…
Στόχος επίσης του Ι.Σ. Δράμας, είναι να εστιάσει και με σχετικές ομιλίες και στα παιδιά για τον προαθλητικό έλεγχο, εμβόλια στην παιδική ηλικία, τις λοιμώξεις της κοινότητας στην παιδική ηλικία, τη σχέση μας με τον παιδίατρο. Θα επικοινωνήσουν μερικά απλά θέματα που παραλείπονται ως ευκόλως εννοούμενα όπως η προετοιμασία για εξέταση αίματος και ούρων, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του ασθενή κατά την επίσκεψή του στο γιατρό και στο νοσοκομείο, τα εμβόλια των ενηλίκων κα.
Στόχος η εξοικείωση των συμπολιτών μας με τον γιατρό και η επαναξιολόγηση αυτής της σχέσης, η απομυθοποίηση κάποιων αστικών μύθων σε ότι αφορά θέματα υγείας, η ορθή προτεραιοποίηση των προβλημάτων υγείας μας. Για μια όσο το δυνατόν καθολική κατάσταση πλήρους σωματικής , ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας με απουσία ασθένειας και αναπηρίας , σύμφωνα με τον ορισμό του Π.Ο.Υ. για την υγεία.