Από την Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Νέστου Βιστωνίδας και Ροδόπης
Ενημερωτική δράση
στο 5ο Δημ. Σχολείο Δράμας
για την χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων
Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων η οποία έχει καθιερωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, η Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Νέστου Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ διοργάνωσε μια σειρά δράσεων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για το σοβαρό αυτό έγκλημα που συντελείται κατά της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, καθώς και για τις επιπτώσεις της στην άγρια ζωή που είναι ανυπολόγιστες. Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών έμαθαν για τη μεγάλη οικολογική αξία των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητας της Μονάδας Διαχείρισης, και τη σπανιότητα ορισμένων ζώων και φυτών που απαντώνται σε αυτές και πληροφορήθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία των ειδών και των οικοτόπων.
Το παρόν έδωσε η τοπική Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία αποτελείται από τον ειδικά εκπαιδευμένο για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων σκύλο, τη Λάικα, και τον χειριστή της, τον κ. Κωνσταντίνο Κυριακίδη. Ο κ. Κυριακίδης παρουσίασε τη δράση της ΕΜΑΔΔ και απάντησε σε πολλές απορίες των παιδιών σχετικά με την εκπαίδευση του σκύλου.
Η δημιουργία και η λειτουργία της ΕΜΑΔΔ χρηματοδοτoύνται από το έργο LIFE ARCPROM με τίτλο “Βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε 4 Εθνικά Πάρκα της Ν. Ευρώπης”. https://lifearcprom.uowm.gr/el/
Για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας στην ύπαιθρο ο ΟΦΥΠΕΚΑ διαθέτει άλλες 6 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει διοργανώσει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων και ημερίδων ενημέρωσης του κοινού.
Αν έχετε υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο μην το αγγίζετε και επικοινωνήστε άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκεστε σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφθείτε το www.antipoison.necca.gov.gr .