Στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Ενημερωτική εκδήλωση στη Δράμα
την Κυριακή για το γλωσσικό σεξισμό
και την ενδοοικογενειακή βία
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τον Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, συμπράττουν στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η παγκόσμια αυτή ημέρα, ανακηρύχθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 17ης Δεκεμβρίου 1999, η 25η Νοεμβρίου.
Φέτος, οι δύο Σύλλογοι διοργανώνουν και διεξάγουν από κοινού μία ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με δύο από τα πλέον νευραλγικά και πάντα επίκαιρα θέματα, αυτά του γλωσσικού σεξισμού αφενός και της ενδοοικογενειακής βίας αφετέρου.
Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Στην εν λόγω ενημερωτική εκδήλωση θα συμμετέχουν ως ομιλητές, η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης.
Αναλυτικότερα, η κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή θα αναπτύξει το θέμα «Γλωσσικές εκφάνσεις διαφοροποίησης κατά φύλο – Γλωσσικός σεξισμός» και ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης το θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία στο Νομό Δράμας και στοιχεία για τις οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2022. Διερεύνηση του ρόλου της πανδημίας».
Τις δύο ομιλίες θα συνοδεύσει η προβολή επίκαιρων πληροφοριακών στοιχείων και ενημερωτικού υλικού. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων και των δύο ομιλητών, για υποβολή ερωτήσεων και ανταλλαγή απόψεων. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης θα έχει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Μ. Πούλιος.
Αξίζει, επιπροσθέτως, να επισημανθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει ερμηνευτική ανάγνωση, από τους δικηγόρους κ.κ. Ευθυμία Λαζαρίδου και Αναστάσιο Μ. Πούλιο, σύντομων διηγημάτων με θέμα τη βία κατά των γυναικών, τα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη συλλογική έκδοση «Ημερολόγιο 2023 – Βία κατά των Γυναικών» της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης που μόλις κυκλοφόρησε (εκδόσεις Ρώμη, Νοέμβριος 2022).
Επίσης, θα εκτεθεί ένας πίνακας της Θεσσαλονικιάς εικαστικού Εμιλίας Ξανθοπούλου, ο οποίος είναι το πορτρέτο μίας νεαρής γυναίκας και αναφέρεται, με ιδιαίτερη επιδραστική δύναμη, στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι δύο συν-διοργανωτές Σύλλογοι απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους δραμινούς πολίτες να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα κρίσιμα αυτά δύο θέματα, αφενός των έμφυλων διακρίσεων στη γλώσσα (γλωσσικού σεξισμού) και αφετέρου της ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα και, εν γένει, την Ελλάδα.
Τα δυο αυτά θέματα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθόσον η ενσωμάτωση στην καθομιλουμένη γλώσσα των προκατασκευασμένων ιδεών, των στερεοτυπικών αντιλήψεων και των προκαταλήψεων για τη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων και δη σε βάρος των γυναικών και, κατ΄ ακολουθίαν, η αναπαραγωγή και η διαιώνιση αυτών μέσω της γλώσσας, μας γαλουχούν, επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη νοοτροπία μας και, σε τελική αναγωγή, διαμορφώνουν αυτό καθαυτό το σύστημα αξιών μας (και, μάλιστα, με τον πλέον ασύνειδο και, γι΄ αυτό, με τον πλέον αποτελεσματικό και, για την ακρίβεια, διαβρωτικό τρόπο), συνιστώντας, ως εκ τούτου, μία από τις πολλαπλές βασικές αιτίες για το απεχθές φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που αφορά στο σύνολο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα
Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή
Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου υπηρέτησε επί σαράντα τέσσερα χρόνια και από θέσεις ευθύνης, όπως ως Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Αριστούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Boston University (USA), MA και PhD στο University of Wales (UK). Έχει συμμετοχή σε πάνω από 200 συνέδρια και είναι συγγραφέας περίπου εκατό επιστημονικών εργασιών-όλες σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές και σε περιοδικά με κριτές. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής/ξένης, η διαλεκτολογία και η χρήση μαθηματικών προτύπων στη γλωσσική έρευνα και διδασκαλία. Συνεργάζεται με την ΠΑΜΘ, το Δήμο Ξάνθης και με ολόκληρη τη Θράκη, ως μέλος πολιτιστικών σωματείων, όπως η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η ΦΕΞ και το Λύκειο Ελληνίδων.
Ιγνάτιος Μωυσίδης
Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων και της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει υπηρετήσει σε πολλές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Καβάλα και Δράμα και εδώ και 15 χρόνια, παράλληλα με τα βασικά καθήκοντά του, διενεργεί εκπαιδεύσεις και σεμινάρια πολιτών, κυρίως, για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενδοοικογενειακής βίας και ενδοσχολικής κακοποίησης. Είναι νυμφευμένος και έχει 2 παιδιά.