Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών
Επιστημών Δράμας του ΔΙΠΑΕ κ. Σαμαράς
Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό για
το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας
και Οινολογίας Δράμας
Ιδιαίτερες οι συνθήκες στα δια ζώσης εργαστήρια με την υγειονομική κρίση
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΗΝ έναρξη μιας νέας και πραγματικά δύσκολης Ακαδημαϊκής χρονιάς για όλους, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας που επικρατεί, ξεκινάει ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δράμα.
Η Δράμα, είχε μέχρι και το 2019 τρία Τμήματα ως πρώην ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Οινολογίας και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Με τις αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ολόκληρο το ΤΕΙ ΑΜΘ εντάχθηκε στους κόλπους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, από την Ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, η Δράμα έχει πλέον την έδρα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και δύο από τα τέσσερα Τμήματα: Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής εδράζονται στη Θεσσαλονίκη και είναι το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Πώς πέρασε όμως η πρώτη χρονιά των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δράμα; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα και κυρίως, τι γίνεται με το Τμήμα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας το οποίο δεν είχε ποτέ μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;
Για όλα αυτά, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν πλέον τα Τμήματα στη Δράμα, μας μιλάει ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ. Πέτρος Σαμαράς, ο οποίος στέκεται κυρίως στις νέες συνθήκες που υπαγορεύει η πανδημία, ενώ επιβεβαιώνει πλέον με τον πιο σαφή τρόπο, την ενίσχυση του Τμήματος της Οινολογίας με μόνιμο προσωπικό. Παρακάτω, η συνέντευξη με τον κ. Σαμαρά.
Κύριε Σαμαρά, θα θέλαμε να μας πείτε, πώς είδατε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα και πώς μεταφράστηκε αυτή η μετάβαση από τα πρώην ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Εσείς έχετε την σχετική πείρα με το ΔΙΠΑΕ και θέλουμε να μας πείτε πώς είδατε όλη αυτή τη νέα προσπάθεια.
«Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά σημεία. Θετικά με την έννοια ότι το επίπεδο των φοιτητών θα έλεγα ότι είναι αναβαθμισμένο, γιατί πλέον αυτό έγινε αισθητό σε αρκετά Τμήματα και όχι μόνο σ’ αυτά της Δράμας.
Υπήρχε βέβαια διαφορετική ζήτηση και διαφορετική αντιμετώπιση. Θέλω να πω ότι, κάποιος που ήθελε να πάει π.χ. στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ή είχε την πιθανή επιλογή να έρθει σε ένα από τα Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), θα προτιμούσε το ΔΙΠΑΕ, γιατί βέβαια καταλαβαίνετε ότι είναι πιο κοντά και διαχειρίσιμο.
Το αρνητικό, σε εισαγωγικά αρνητικό, αναφέρεται με την έννοια ότι όπως κάθε καινούριο ξεκίνημα, έχει στην αρχή κάποια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως διοικητικής φύσεως, γραφειοκρατία, να βρούμε το δρόμο μας κ.α. Αυτά όμως επιλύονται πάντα στη συνέχεια.
Βέβαια, δεν είναι μόνο ότι έγινε αυτή η μετάβαση, θα έλεγα ότι αυτή δεν θα ενοχλούσε αν ήταν ένα μόνο Ίδρυμα, αλλά το θέμα είναι ότι έγινε συγχώνευση διαφορετικών Ιδρυμάτων. Εκεί κανείς πρέπει να βρει τον κοινό βηματισμό».
Σήμερα, στη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, ποια είναι τα βασικά προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε κ. Σαμαρά; Θα μπορούσατε να κατηγοριοποιήσετε ορισμένα από αυτά, τα σημαντικότερα ίσως, που αφορούν τόσο στη διοίκηση, αλλά ενδιαφέρουν άμεσα και τους φοιτητές;
«Το σημαντικό πρόβλημα, είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο κόσμος και μάλιστα έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες που χρειάζεται να εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία. Και μάλιστα σε καινούριες συνθήκες, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε όλους μας και όχι μόνο στους καθηγητές, στο υπόλοιπο προσωπικό αλλά και στους φοιτητές.
Καταλαβαίνετε ότι είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε ένα καινούριο δρόμο διδασκαλίας και εκπαίδευσης, που αυτό είναι πρωτόγνωρο για όλους μας. Η εκπαίδευση και ο νέος τρόπος, δεν είναι μόνο θέμα που αφορά απλώς τη διδασκαλία. Γιατί η διδασκαλία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται. Αλλά είναι και ο τρόπος που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση θεμάτων όπως για παράδειγμα πώς θα γίνονται τα εργαστήρια, πώς θα πρέπει να υλοποιήσουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης, γιατί καταλαβαίνετε πλέον ότι και οι εταιρείες δεν είναι εύκολο να δεχθούν φοιτητές κτλ.
Το σημαντικότερο πρόβλημα πλέον που αντιμετωπίζουμε, γιατί όλα τα άλλα μοιάζουν να είναι πταίσματα, είναι το πώς θα διαμορφώσουμε τη διδασκαλία έτσι, ώστε αφενός από τη μια μεριά να είναι αποτελεσματική, από την άλλη να τηρήσουμε και τους όρους που προβλέπονται, ώστε να γίνονται όλα με ασφάλεια.
Και επειδή η εκπαίδευση συμβάλλει και στην τοπική οικονομία είναι κι αυτό ένα θέμα που το λαμβάνουμε υπόψη μας. Θα μπορούσαν όλα για παράδειγμα να γίνονται εξ αποστάσεως, ας μην κρυβόμαστε, τα εργαστήρια όμως γίνονται δια ζώσης, αυτό όμως συνεισφέρει και στην επαφή των φοιτητών με την τοπική οικονομία».
Προ ημερών σε μια συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του ΔΙΠΑΕ κ. Μπαντέκας, στην Καβάλα, σημείωνε ότι η πόλη θα μπορούσε να χάσει ένα μεγάλο οικονομικό όφελος από την απουσία φοιτητών.
«Έτσι είναι και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά είναι και από ποια μεριά το βλέπει κανείς. Για τον γονιό είναι διαφορετικά φυσικά. Και τα ίδια προβλήματα υπάρχουν φυσικά και στην Κοζάνη και στην Καστοριά και αλλού. Είναι κοινά τα προβλήματα θα έλεγα».
Σε σχέση με τα εργαστήρια κ. Σαμαρά, έχουμε μείωση των φοιτητών ανά τμήμα, και πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό; Θα έχουμε αύξηση ωρών, περισσότερη αναγκαιότητα σε προσωπικό;
«Εκεί, ακολουθούμε όσο μπορούμε τη δια ζώσης διδασκαλία. Συνήθως γίνεται ένας συνδυασμός. Δηλαδή, κάποιο μέρος εξ αποστάσεως, ένα μεγάλο μέρος δια ζώσης. Το εξ αποστάσεως, είναι αυτό που αντιπροσωπεύει τη θεωρητική ενότητα για κάθε εργαστήριο, είναι όμως και αυτά που είναι δια ζώσης. Στα δια ζώσης – και έχετε δίκιο σ’ αυτό – είναι τμήματα στα περισσότερο από τα οποία είχαμε κάτω από 20 άτομα, αλλά περισσότερο είναι ο χρόνος που χρειάζεται πλέον. Εννοείται ότι, όταν τελειώσει ένα τμήμα, θα πρέπει να γίνει ο καθαρισμός του χώρου, να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας και αυτό σημαίνει κυρίως καθυστερήσεις ως προς την εναλλαγή μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων. Δηλαδή θα έλεγα ότι τις ανάγκες λίγο – πολύ τις έχουμε προβλέψει. Περισσότερο είναι η επιμήκυνση λόγω των κενών που απαιτούνται.
Ένα παλιό πρόβλημα που υπήρχε στο Τμήμα Οινολογίας του πρώην ΤΕΙ και φαίνεται ότι ακολουθείται και στο νέο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, είναι ότι αυτό δεν έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Τι γίνεται πλέον μ’ αυτό θέμα τώρα στο ΔΙΠΑΕ, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
«Βεβαίως, έχετε δίκιο, το ζήτημα είναι σοβαρό. Αυτή την στιγμή στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, έχει μεταφερθεί από αρχές Σεπτεμβρίου ένας συνάδελφος στην βαθμίδα του καθηγητή. Έχει μετακινηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι στην ανώτερη βαθμίδα, επομένως αρχίζουμε και βάζουμε τις βάσεις.
Επίσης, έχουν δρομολογηθεί άλλες τέσσερις θέσεις. Δύο από παλαιότερη κατανομή των θέσεων στο Ίδρυμα και δυο πιο πρόσφατες, οπότε αναμένουμε να έρθουν – φαντάζομαι μέσα στο 2021 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία – με τους καινούργιους συναδέλφους».
Αναφέρεστε πάντα σε μόνιμο προσωπικό κ. Σαμαρά και όχι σε έκτακτο.
«Βεβαίως. Πέρα απ’ αυτό, στις αρχές του Ακαδημαϊκού έτους, είχε γίνει μια συνάντηση στη Δράμα, παρουσία και των βουλευτών της Δράμας και εκεί είχε συζητηθεί και αυτό το θέμα. Υπάρχει μια συνεργασία των τριών βουλευτών που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ακριβώς μ’ αυτό τον στόχο. Δηλαδή, όσο μπορούμε να ζητήσουμε, να πιέσουμε, ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί το συγκεκριμένο Τμήμα με καινούριες θέσεις. Οι οποίες θέσεις δε θα είναι απλώς θέσεις που βγαίνουν για το ΔΙΠΑΕ, αλλά είναι συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για το συγκεκριμένο Τμήμα.
Εκείνο που θα ήθελα να πω, είναι ότι και τα δύο τμήματα, είναι ενεργά. Ενδιαφέρεται ο κόσμος που συμμετέχει στο Τμήμα και πέρα από την εκπαίδευση των φοιτητών φυσικά, για την ανάπτυξη, είτε συνεργασιών με τις επιχειρήσεις τοπικά και το αναφέρω επειδή το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Όχι τόσο της Δασολογίας, γιατί δεν είμαι κοντά στο επιστημονικό αντικείμενο, όσο της Οινολογίας, όπως επαφές με τα οινοποιία της Δράμας. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι βρίσκεται ένα τέτοιο τμήμα στην περιοχή.
Αυτό που θέλω να πω, περισσότερο για το Τμήμα Οινολογίας, όπου υπάρχει μια συνεργασία με τις επιχειρήσεις της περιοχής αυτή να συνεχιστεί. Είναι φυσικά πολύ σημαντική και η παρουσία του Τμήματος Δασολογίας, μιας και η Δράμα είναι μια περιοχή που το επιτρέπει αυτό. Στα επιστημονικά μου αντικείμενα, είμαι θα έλεγα πιο κοντά στην Οινολογία και γι’ αυτό την αναφέρω, αλλά είναι και το Τμήμα θα έλεγα που είναι σε ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι τα κατάλληλα Τμήματα στην περιοχή».
Φαντάζομαι ότι όλες οι εκδηλώσεις που υπήρχαν στο Τμήμα Οινολογίας για τα κρασιά και άλλα πολλά, θα συνεχίσουν να γίνονται και δεν σταματάνε.
«Εννοείται και αυτό είναι μέλημά μας και φυσικά όσο το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες».