Home > νέα > Ενίσχυση της προσπάθειας για τον αναγκαίο συντονισμό όλων στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας

Ενίσχυση της προσπάθειας για τον αναγκαίο συντονισμό όλων στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη με δημάρχους της Π.Ε. Δράμας

Ενίσχυση της προσπάθειας

για τον αναγκαίο συντονισμό όλων

στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας

► Αναγκαία η αποφόρτιση του Νοσοκομείου Δράμας που έχει και έλλειψη προσωπικού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΣΚΕΨΗ στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με τους πέντε δημάρχους του Νομού Δράμας. Στη σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Θ. Ζεκερίδης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γ. Κυριακίδης, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αν. Καγιάογλου και ο κ. δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης.

Η σύσκεψη αποσκοπούσε στο να υπάρξει μία ενημέρωση των δημάρχων για την όλη κατάσταση με την εξάπλωση του ιού στο Νομό Δράμας, εξειδικεύοντας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και να υπάρξει κοινός βηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού στην όλη προσπάθεια για τον περιορισμό διάδοσής του, σε τοπικό επίπεδο.

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν η κατάσταση των κρουσμάτων σε επίπεδο Νομού, όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα και το επίπεδο πίεσης και αντοχής του Νοσοκομείου Δράμας και συνολικά του συστήματος υγείας, η κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης COVID 19 ανά οργανική μονάδα, καθώς και  ο τρόπος διενέργειας τεστ στα πλαίσια της ιχνηλάτησης στενών επαφών στις υγειονομικές μονάδες.

Το κυριότερο, συζητήθηκε η δυνατότητα οι Δήμοι, όπως και η Περιφέρεια,  να συνδράμουν με δωρεές ιατρικού εξοπλισμού, οικίσκων για διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης, ιατροφαρμακευτικού υλικού, τεστ διάγνωσης κορωνοϊού στις υγειονομικές μονάδες και άλλου υλικού.

PAPADOPOULOS SYSKEPSH

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Πρωινός Τύπος», σημείωσε ότι αυτό που αρχικά διαπίστωσε, είναι ότι οι Δήμοι, «όσον αφορά τους δικούς τους τομείς της διαχείρισης, προσπαθούν να ακολουθούν τα πρωτόκολλα, κυρίως σε θέματα όσον αφορά τους εργαζομένούς τους και τις δομές των υπηρεσιών τους, και τηρούν όλα τα σχετικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ο απώτερος σκοπός της σύσκεψης ήταν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης, μέσα από μία καταγραφή της κατάστασης και τον αναγκαίο συντονισμό όλων στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας. Στόχος είναι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με τα κρούσματα στο Νομό να μειωθούν στο επίπεδο που βρίσκονταν στο πρώτο κύμα. Σε δεύτερη φάση θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, προέτρεψε τους Δήμους, μέσα από την ανάλογη νομοθεσία που υφίσταται, να προβούν σε δωρεές προς μονάδες και δομές υγείας με διάφορα υλικά, όπως ιατροτεχνικό εξοπλισμό και άλλο, προς αποφόρτιση των καταστάσεων.

Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος στη σύσκεψη, ότι «σκοπός είναι η μεγάλη αποφόρτιση και αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Δράμας», και ζήτησε να βοηθήσουν οι Δήμοι σ’ αυτό, «ώστε, οι πολίτες, να μην πηγαίνουν για τεστ μόνο στο Νοσοκομείο, αλλά και στα Κέντρα Υγείας, όπως αυτό της Προσοτσάνης, όπου μπορούν να πάνε από το Δήμο Προσοτσάνης και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου».

Επίσης, σημασία έχει ότι η Αντιπεριφέρεια Δράμας έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 550 rapid tests που προμηθεύτηκε με δικά της κονδύλια, προκειμένου να τα διαθέσει στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας στο Νομό Δράμας.

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, «υπάρχουν πλέον νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι Δήμοι αλλά και η Αντιπεριφέρεια, να πληρώσουν ένα ιδιωτικό εργαστήριο και όταν έχουν κρούσμα, η ιχνηλάτηση γύρω από το κρούσμα να γίνεται απευθείας στο ιδιωτικό εργαστήριο, μιλώντας πάντα για υπαλλήλους των Δήμων ή της Αντιπεριφέρειας, και έτσι μπορεί άμεσα η οικογένειά του και οι επαφές του να ενταχθούν στην ιχνηλάτηση πιο εύκολα και γρήγορα».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο στο Νοσοκομείο όπου νόσησαν ή βρίσκονται σε καραντίνα πολλοί ιατροί και νοσηλευτές, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν συναντήσεις και να δρομολογηθούν ενέργειες, τόσο από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, όσο και από την πλευρά των βουλευτών στη συνέχεια για να υπάρξουν λύσεις σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.