Μιλάει για «δήθεν γενοκτονία» στη Μικρά Ασία και στον Πόντο!
Ενοχλήθηκε τουρκόφωνη εφημερίδα
με το Μνημείο Μικρασιατικής
Καταστροφής της Δράμας
Ενόχλησαν οι 95 λίθοι των περιοχών της Ανατολίας και της Μαύρης Θάλασσας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ της δείχνει ολοφάνερα η τουρκόφωνη εφημερίδα Birlik, η οποία εκδίδεται στην Κομοτηνή, σχετικά με τις εκδηλώσεις της Δράμας για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, και κάνει λόγο για «δήθεν γενοκτονία» στον Πόντο και για «δήθεν γενοκτονία» στη Μικρά Ασία.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης η εφημερίδα, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας και τον κ. Νίκο Λατσίσταλη, ο οποίος επέκτεινε φέτος το μνημείο με το «δρόμο των προσφύγων» με 95 λίθους από 95 περιοχές της Ανατολίας και της Μαύρης Θάλασσας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Στην ιστοσελίδα της Birlik, παρουσιάζεται επίσης και σχετικό βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε με «φρέσκους» ακόμη τοποθετημένους τους λίθους και δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, από την ίδια την εφημερίδα!
Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημιών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Από την ιστοσελίδα της τουρκόφωνης εφημερίδας Birlik της Κομοτηνής, όπου γίνεται σαφής αναφορά του Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής της Δράμας μαζί με την σχετική φωτογραφία.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλκίδης, η τουρκόφωνη εφημερίδα της Κομοτηνής Birlik, «την ημέρα που τιμάται από το Ελληνικό κράτος η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, επέλεξε η τουρκόφωνη εφημερίδα “Birlik” που εκδίδεται στην Κομοτηνή για να ονομάσει “δήθεν” τη Γενοκτονία των προγόνων μας στη Μικρά Ασία και να επαναλάβει αυτό που είχε γράψει για τη Γενοκτονία στον Πόντο. Αυτή τη φορά στο κείμενο καταγράφεται η ενόχληση της εφημερίδας με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και το μνημείο στη Δράμα».
Στο δημοσίευμά της η τουρκόφωνη εφημερίδα Birlik σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από την δήθεν ¨Ποντιακή Γενοκτονία¨ τώρα και ¨Γενοκτονία Μικράς Ασίας¨. Το πρώτο βήμα έγινε στην Δράμα. Στην Ελλάδα πλέον μετά από την δήθεν ¨Ποντιακή Γενοκτονία¨, υπάρχει ο ισχυρισμός πως και οι Ρωμιοί που μετανάστευσαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών υπέστησαν γενοκτονία στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο άρχισαν να γίνονται μνημεία και ενώ ως τώρα γινόταν τελετές για την ¨Μικρασιατική καταστροφή ¨, η 14η Σεπτεμβρίου με τον νόμο 2645/1998 ανακηρύχτηκε ως Ημέρα Γενοκτονίας και Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».
Η Birlik κάνει ειδική αναφορά στο μνημείο της Δράμας αναφέροντας τα εξής: «Αλλά οι σύλλογοι των ανταλλάξιμων μέχρι σήμερα στα μνημεία που έκαναν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν, τα ονόμαζαν ¨Μικρασιατική Καταστροφή¨ και οργάνωναν τελετές μνήμης. Από το 2017 και μετά με πρώτη την Δράμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα μνημεία που άρχισαν να χτίζονται μαζί με την ¨Μικρασιατική Καταστροφή¨, άρχισε να χρησιμοποιείται και ο όρος ¨Γενοκτονία¨.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Δράμας στις φετινές τελετές με αυτή την πρακτική δίνει μια διαφορετική διάσταση. Στις ανακοινώσεις του μαζί με τον όρο ¨Μικρασιατική καταστροφή¨ προβάλει και τον όρο ¨Γενοκτονία¨.
Ο Νίκος Λατσίσταλης-πρόεδρος του συλλόγου στα ταξίδια που έκανε σε διάφορες χρονικές περιόδους στην Τουρκία έφερε πέτρες από διάφορες περιοχές της Ανατολίας και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας που τις τοποθέτησε σε ένα μακρύ δρόμο από τσιμέντο, γράφοντας από κάτω από ποια περιοχή προέρχονται.
Έτσι τοποθέτησαν 95 πέτρες-μνημεία από τις 95 πόλεις που ζούσαν οι Ρωμιοί όχι μόνο στην Ανατολία αλλά και από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Να σημειώσουμε τέλος, ότι, η εφημερίδα παρουσιάζει και φωτογραφίες του Μνημείου με την επέκτασή του «το δρόμο των προσφύγων».