Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης
Εντατικοποίηση ενεργειών
για τις ανείσπρακτες οφειλές
προς τη ΔΕΥΑ Δράμας
Γεωργιάδης: «Χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού που δεν ξέρουμε πού πηγαίνουν»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ καιρό, η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να καθαρίσει όλους τους χώρους στους οποίους υπήρχαν μπάζα από διάφορα έργα της δημοτικής επιχείρησης.
Πρόκειται για έξι μεγάλα σημεία σε όλη την πόλη της Δράμας, όπως στον Αρκαδικό που καθαρίστηκε χθες Παρασκευή, στο Πανόραμα, απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο και αλλού.
Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης και αντιδήμαρχος Τουρισμού, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αυτές και πλέον συνεχίζονται μέχρι ότου καθαρίσουν όλα αυτά, «με στόχο να κάνουμε τη Δράμα μια όμορφη και καθαρή πόλη. Αυτό είναι εντολή του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Παπαδόπουλου», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης και όπως εξηγεί, «τα μπάζα αυτά ο εργολάβος αναλαμβάνει να τα μεταφέρει σε χώρους ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται από σχετικό πρωτόκολλο».
Πολλά προβλήματα και οφειλές
Ερωτώμενος για το ποια είναι η πρώτη εικόνα που συνάντησε ο ίδιος από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι «η ΔΕΥΑΔ είναι μια επιχείρηση η οποία έχει πολλά προβλήματα και κυρίως είναι οι ανείσπρακτες οφειλές. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αυτό, με την έννοια ότι πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο και ήδη επεξεργαζόμαστε κάποια πλάνα με την υπηρεσία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ και θα αποτελέσουν τη σωτηρία της ΔΕΥΑΔ αλλά και του υδάτινου αγαθού το οποίο επεξεργάζεται η ΔΕΥΑΔ».
Επισημαίνουμε ότι παλαιότερα είχε γίνει γνωστό ότι οι οφειλές της ΔΕΥΑΔ ανέρχονταν στα 9 εκατ. ευρώ και διευκρινίζει ότι, «σήμερα αυτό το νούμερο έχει μειωθεί λίγο, παρ’ όλα αυτά όμως είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Θέλουμε τώρα να δώσουμε μια βαρύτητα σ’ αυτό, ώστε να μπορέσουμε να εισπράξουμε αυτές τις οφειλές».
Οι ενέργειες για τις οφειλές
Ερωτώμενος για το τι σκέφτεται να κάνει η δημοτική αρχή γι’ αυτό, ο κ. Γεωργιάδης μας εξηγεί: «Κατ’ αρχάς έχουμε ομαδοποιήσει τις οφειλές αυτές, καθώς ήταν αόριστες. Τώρα τις έχουμε ομαδοποιήσει κατά φορείς και πολίτες, ώστε να μπορούμε να μιλάει με κάποια συνεργατικά σχήματα, με φορείς, με συλλόγους κτλ., ώστε να καταφέρουμε να ασκήσουμε κάποια πίεση και ότι στη συνέχεια θα προβούμε σε διακοπές νερού και ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Επίσης, έχουμε ξεχωρίσει σε άλλη κατηγορία τους οφειλέτες στις τοπικές Κοινότητες, ώστε και εκεί να ξεκινήσουν οι διακοπές σε κακοπληρωτές της ΔΕΥΑΔ, γιατί νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιοι να μην πληρώνουν το κοινωνικό αγαθό και να το απολαμβάνουν σε βάρος κάποιων άλλων γιατί είναι κοροϊδία και κανένας δεν μπορεί να το ανέχεται αυτό. Είναι εντολή του δημάρχου να προστατεύσουμε τον νοικοκύρη. Θα προβούμε σε όποια ενέργεια και αν χρειαστεί, για να σώσουμε το νερό και τη ΔΕΥΑΔ», τονίζει.
Το νερό που χάνεται ατιμολόγητο
Συμπληρώνει πάντως ακόμα, ότι, «αυτό δεν είναι η μόνη μεγάλη πληγή της ΔΕΥΑΔ. Είναι ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, για την οποία δεν ξέρουμε που πηγαίνει. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο όγκο νερού, ο οποίος δεν τιμολογείται. Όταν έχουμε να πάρουμε κάποια εκατομμύρια από τιμολογημένο νερό, τότε, αυτό που δεν τιμολογείται, πόσο μπορεί να είναι; Ακόμα, υπάρχουν ορισμένες κακές πρακτικές από τα προηγούμενα χρόνια, όπου ακόμα και ο Δήμος έχει οφειλές στη ΔΕΥΑΔ. Γιατί να συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω».
Οφειλές από δημοτικές εγκαταστάσεις
Στο σημείο αυτό κάνουμε αναφορά στο ζήτημα της μεγάλης οφειλής του Δημοτικού Σταδίου και σημειώνει ότι, «εκεί οφείλονται 150.000 ευρώ. Για να πούμε την αλήθεια, το ρεύμα δεν το πληρώνει το Δημοτικό Στάδιο; Τι αποφάσεις ήταν αυτές; Τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση στους προηγούμενους. Απλά, προσπαθώ να ενημερώσω όλη τη δραμινή κοινωνία, πού βρίσκεται πραγματικά η ΔΕΥΑΔ. Να ξέρει όλη η Δράμα, αυτό που πληρώνει κατ’ αρχάς που πηγαίνει και γιατί το πληρώνει και το ποιος ευθύνεται και για την ακριβή τιμή του νερού».
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το Δημοτικό Στάδιο και τις οφειλές του, σημειώνει ότι «θα μπει σε ένα γενικότερο πλάνο, γιατί δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πολλά δημοτικά κτήρια˙ είναι πάρκα, γήπεδα και άλλα πολλά. Δεν μπορεί από τη μια η ΔΕΥΑΔ να πληρώνει το ρεύμα τόσο ακριβά, να θέλει να κάνει κάποια έργα και να στερείται χρημάτων. Η εποχή της ατιμωρησίας τελείωσε. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό έχει λίγο καιρό που ξεκίνησε και η πρακτική αυτή δεν είναι δική μου εφεύρεση. Ορθώς και οι προηγούμενοι μπήκαν σ’ αυτή τη λογική, αλλά χρειάζεται εντατικοποίηση αυτών των ενεργειών σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να κάνουμε σκέψεις για να χαμηλώσουμε το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΔ και να μην έχουμε χρήματα να ενεργοποιήσουμε τις ιδέες μας. Είναι κρίμα. Πάμε σε λογικές πρακτικές πλέον».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, «καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και όλο το προσωπικό πιέζεται πραγματικά, για να έρθουν εις πέρας όλες οι αποστολές και οι δουλειές και όλος ο μηχανισμός».