Έντονο το πρόβλημα σε Καλαμπάκι, Νεροφράκτη, Αγία Παρασκευή, Καλαμώνα
Έντομο (Diabrotica) στη Δράμα έχει
δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα
στις καλλιέργειες καλαμποκιού
Ι. Σαρήγκολη: «Μόνο με εκτεταμένης έκτασης αμειψισπορά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΑ είναι τα προβλήματα που διαπιστώνονται στη φετινή καλλιέργεια καλαμποκιού σε όλη την περιοχή του κάμπου, από Καβάλα, Δράμα και Σέρρες, μετά από την έντονη φετινή εμφάνιση του εντόμου Diabrotica, το οποίο κατατρώγει τη ρίζα του καλαμποκιού και στη συνέχεια τα άνθη και τα φύλλα του.
Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους εχθρούς του καλαμποκιού, που για φέτος βρίσκεται σε έξαρση, εξαιτίας του ότι δεν έχει γίνει αμειψισπορά – αλλαγή καλλιέργειας δηλαδή, προκειμένου το έντομο να χαθεί από τα χωράφια και να ηρεμήσει η γη.
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες το πρωί με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κα. Ιωάννα Σαρήγκολη, η οποία εξήγησε ότι, ακόμα και οι ψεκασμοί δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν το έντομο Diabrotica, το οποίο τη μια χρονιά μπορεί να μην έχει μεγάλο πληθυσμό, και την επόμενη να πολλαπλασιαστεί ξαφνικά.
Όπως εξήγησε στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Σαρήγκολη, το Diabrotica, «είναι ένα έντομο το οποίο όταν βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης στο έδαφος τρέφεται από τις ρίζες του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα το φυτό να αδυνατεί και να πέφτει. Και όταν το καλαμπόκι πάει να σηκωθεί, έχει την εμφάνιση του λαιμού της χήνας, όπως λέγεται.»
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι γνωστά, «όταν το έντομο ενηλικιώνεται, τρώει τα αρσενικά και θηλυκά άνθη, δηλαδή τα «μουστάκια» του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα να μην έχουμε γονιμοποίηση ή να έχουμε ελλιπή γονιμοποίηση. Το ενήλικο Diabrotica τρέφεται επίσης και από τα φύλλα του φυτού και προκαλεί κηλιδώσεις και στο τέλος ξήρανση των φύλλων.»
Σε έξαρση το φετινό καλοκαίρι
Σύμφωνα με τα όσα έχουνε γίνει γνωστά, το έντομο Diabrotica φέτος βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την περιοχή του κάμπου, από τα τενάγη Φιλίππων, τη Δράμα και τις Σέρρες. Αναφερόμενη σ’ αυτό η κα. Σαρήγκολη, επισημαίνει: «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να ελέγχουμε τον πληθυσμό του με παγίδες. Μέχρι πέρυσι είχαμε ελάχιστες συλλήψεις στη Δράμα, ενώ στην περιοχή των Σερρών είχαμε πολλές συλλήψεις. Γνωρίζαμε έτσι θα ερχόταν φέτος και στη δική μας περιοχή.
Φέτος, όντως έχουμε περισσότερες προσβολές. Η πλειοψηφία των προσβολών είναι προς τα τενάγη στον κάμπο και στα χωριά Καλαμώνα, Νεροφράκτη, Αγία Παρασκευή που γειτονεύουν με την Καβάλα. Στην Καβάλα έχει γίνει πολύ έντονο το πρόβλημα. Στις άλλες καλλιέργειες καλαμποκιών, Σιταγρούς, Αργυρούπολη, Προσοτσάνη δεν έχουμε τόσο πρόβλημα, είναι ελάχιστο», τονίζει η κα. Σαρήγκολη.
Λύση η αμειψισπορά
Η εμφάνιση του εντόμου ήταν αναμενόμενη φέτος, γιατί είναι έντομο που πολλαπλασιάζει ξαφνικά την αναπαραγωγή του! «Μόνη λύση είναι αμειψισπορά», λέει η κα. Σαρήγκολη. «Το Diabrotica, διαχειμάζει στο έδαφος και την επόμενη φορά πρέπει να μην βάλουμε καλαμπόκι, ώστε την άνοιξη να έχει ψοφήσει και να μην έχουμε επανεμφάνιση του εντόμου. Η μόνη καταπολέμηση, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, είναι η αμειψισπορά με άλλες καλλιέργειες. Να αλλάξουμε καλλιέργεια.
Αν δούμε ότι το έντομο έχει ξεκινήσει τις ζημιές, είναι ήδη αργά και δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Υπάρχουν ψεκαστικά, αλλά είναι αδόκιμο και το κόστος του ψεκάσματος είναι μεγάλο. Απ’ όσο ξέρουμε κοστίζει 80 € το στρέμμα. Σκεφτείτε μια έκταση 100 στρεμμάτων καλαμποκιού, με δυο μέτρα ύψος τα καλαμπόκια, να μπορούμε να μπούμε και να κάνουμε καλή εφαρμογή του ψεκαστικού υγρού.»
Ιδιαίτερα σημασία δίνει η κα. Σαρήγκολη στην αμειψισπορά, «η οποία δεν θα πρέπει να γίνει μεμονωμένα, αλλά σε μεγάλες εκτάσεις, καθώς το έντομο είναι ικανό να πετάει 40 και 80 χιλιόμετρα μακριά. Άρα, αν ο γείτονας έχει καλαμπόκι και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει αμειψισπορά σε εκτεταμένες εκτάσεις, ώστε να το αντιμετωπίσουμε μια και καλή!»
Η εικόνα των ζημιών
Σε ερώτηση για το αν αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της ζημιάς που έχει προκαλέσει το έντομο Diabrotica, η κα. Σαρήγκολη λέει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς φέτος έχουμε ζημιά και από άλλα αίτια, όπως την πυραλίδα, τη ζέστη κτλ. και δεν μπορεί να γίνει επιμερισμός των ζημιών. «Όμως στον κάμπο έχουμε μια αρκετά μεγάλη ζημιά, όμως δεν μπορούμε να την εκφράσουμε αυτή τη στιγμή με ποσοστά.»
Όπως επισημαίνει τέλος, «από την εμπειρία που έχουμε και στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαμε μικρό πληθυσμό, την επόμενη χρονιά έχουμε έξαρση. Είναι στη διαδικασία αναπαραγωγής του εντόμου, οι πληθυσμοί του να γίνονται ξαφνικά μεγάλοι και από χρονιά σε χρονιά έχουμε πολλαπλάσια μεγέθη. Να πούμε ότι φέτος ήταν μια ήπια προσβολή, ενώ αν δεν προσέξουμε και δεν κάνουμε αμειψισπορά, του χρόνου θα είναι ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα.»