Σε κατάληψη προχώρησαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας
Έντονα κτιριακά προβλήματα με το υπόγειο
να πλημμυρίζει και σοβάδες να πέφτουν
► Επιστολή στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου είχε κάνει η διεύθυνση το 2019
► Είχε συζητηθεί και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την προηγούμενη χρονιά
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ προχώρησαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το ζήτημα των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και η ίωση των τελευταίων ημερών που πλήττει τα σχολεία, όπως και το ζήτημα των ελλείψεων καθηγητών μουσικών οργάνων, αλλά και σε άλλα μαθήματα.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που σήμερα αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Δράμας, είναι τα κτιριακά προβλήματα. Όπως μας λένε οι μαθητές, από την υγρασία, έχουν φτάσει στο σημείο να ξεκολλούν σοβάδες στις τάξεις εν ώρα μαθήματος, ενώ η κατάσταση είναι τραγική ακόμα και στο μεγάλο χώρο του φουαγιέ, εκεί όπου οι μαθητές τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα.
Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί τον Μάρτιο του 2019 ο «Πρωινός Τύπος» και συγκεκριμένα με δημοσίευμα στις 21 Μαρτίου. Το θέμα είχε φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας μάλιστα, έπειτα από σχετικές καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Μυστακίδη, ο οποίος ήταν και καθηγητής του συγκεκριμένου σχολείου.
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν αναφερθεί τα ζητήματα του Μουσικού Σχολείου, ενώ ο κ. Μυστακίδης τα ανέφερε και πάλι μέσα στο 2019 σε άλλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε εκείνη τη συζήτηση, είχε αναφερθεί κυρίως στα προβλήματα με τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με καθίζηση του εδάφους περιμετρικά του σχολείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα με την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων. Όπως μας έλεγε χθες μαθητής του Μουσικού σχολείου, όταν βρέχει, από την κατάσταση που επικρατεί, πλημμυρίζει συνήθως το υπόγειο.
Μάλιστα, στις 6 Μαρτίου 2019, η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, έστειλε σχετική επιστολή προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, όπου γίνεται λόγος για «σοβαρά κτιριακά προβλήματα από τα οποία διακυβεύεται το μέλλον των κτιριακών εγκαταστάσεων και η ασφάλεια των μαθητών».
Σε μια απάντησή του για το θέμα, ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (σήμερα αντιπεριφερειάρχης Δράμας), σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Ιανουαρίου, είχε επισημάνει: «Αυτό που γίνεται στο Μουσικό με τα περιμετρικά φρεάτια, είναι ότι το σχολείο γύρω του έχει μπαζωθεί. Τα μπαζώματα αυτά θα κάθονται για τα επόμενα 100 χρόνια. Τα ίδια προβλήματα έχω κι εγώ στην επιχείρησή μου».
Όπως είχε εξηγήσει μάλιστα ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, «σ’ αυτά τα μπαζώματα έχουν τοποθετηθεί όλα τα περιμετρικά φρεάτια, τα οποία οδηγούν στην τάφρο. Αυτά λοιπόν, προφανώς βουλώνουν με φερτά υλικά, γιατί πιστεύω ότι δεν έχει ειδοποιήσει κανένας για τον καθαρισμό τους. Οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να ασχολούνται με τον καθαρισμό πριν από το φθινόπωρο. Καμιά δημοτική αρχή δεν είναι υπόλογη γι’ αυτά που συμβαίνουν μέσα σε ένα σχολείο. Θεωρώ ότι με μια παρέμβαση από κάποιον που γνωρίζει μπορούν να καθαριστούν τα φρεάτια και σε δεύτερη φάση, κάποια που έχουν καθίζηση, να έρθουν στο αρχικό τους επίπεδο».
Η κατάσταση παραμένει
Μιλώντας χθες με τον κ. Μυστακίδη ο οποίος παρακολουθεί το θέμα, σημειώνει ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι το ζήτημα της διαρροής των νερών μέσα στα υπόγεια. Το άλλο είναι ότι σε ορισμένα σημεία μέσα στο κτίριο, έχει κάποιες αποσαθρώσεις από σοβάδες και μπογιές από την υγρασία».
Όπως τονίζει ο ίδιος, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη παρέμβαση στο κτίριο, «όπως παρεμβάσεις έξω από το κτίριο ώστε να περιοριστεί η εσωτερική υγρασία. Μάλιστα, για να καταλάβετε, έχουν σπάσει τα λούκια, πέφτουν τα νερά της βροχής πάνω στα σπασμένα τσιμέντα και τα φρεάτια και το νερό από εκεί μπαίνει μέσα το κτίριο».
Καψημάλης: «Υπερβολικά…»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κ. Καψημάλης, τονίζει ότι η δημοτική αρχή έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας 50.000 ευρώ προκειμένου να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
Όταν του είπαμε ότι πέφτουν σοβάδες, βγαίνουν τα χρώματα και το υπόγειο πλημμυρίζει, ο κ. Καψημάλης μας είπε ότι «πρόκειται για υπερβολές». Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσικού Σχολείου θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2020 και θα μπορέσει να καλύψει όλα τα προβλήματα όπως: μονώσεις, υγρομονώσεις και άλλα πολλά θέματα. «Το πρώτο που θα γίνει από τις σχολικές μονάδες, θα είναι το Μουσικό Σχολείο και θα λυθούν όλα τα προβλήματα».