Χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό από το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Έντονες αντιδράσεις
από τους κατοίκους της Μικρόπολης
για τα φωτοβολταϊκά στο Μενοίκιο
Οι περιπτώσεις των οινοποιών και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων (φ.π.) στην περιοχή του Νομού Δράμας, απασχολεί ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα.
Στη Δράμα, οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχαν φτάσει στο σημείο να γίνουν συσκέψεις ακόμα και στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, όπου οι οινοποιοί εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιδράσεις τους, σε σημείο μάλιστα που έστειλαν και σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση σε ορισμένα σημεία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν τότε οι οινοποιοί, οι εκτάσεις που ήθελαν να δεσμεύσουν οι εταιρείες των φ.π., ουσιαστικά εμπόδιζαν το έργο τους και φυσικά διακινδύνευαν το ίδιο το προϊόν του οίνου, ο οποίος για τη Δράμα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Έντονες διαμαρτυρίες έχουν εκφραστεί μάλιστα και από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς θεωρούν ότι με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, καταπατώνται βοσκήσιμες γαίες για τα κοπάδια τους.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου νωρίτερα φέτος, καθώς με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε τη μη αδειοδότηση ιδιωτικών εταιρειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (φ.π.) σε διάφορες περιοχές του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά και κατά κόρον έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», τα φ.π. που επρόκειτο να εγκατασταθούν στο λεκανοπέδιο, θα περικύκλωναν την Κοινότητα Νευροκοπίου, αλλά και την Κοινότητα Καταφύτου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα είχαν αναφερθεί και επιστημονικά άρθρα, τα οποία προειδοποιούσαν για διάφορες αρνητικές καταστάσεις.
Στη συνέχεια όλων των παραπάνω αντιδράσεων, οι κάτοικοι της Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, δημιούργησαν μια Επιτροπή Αγώνα για τη ματαίωση της εγκατάστασης φ.π. στην περιοχή του Μενοικίου και πολύ κοντά στο χωριό τους με κεντρικό σύνθημα «Σώστε το Μενοίκιο».
Ήδη μέσα στη χρονιά, πραγματοποίησαν δύο μεγάλες συνελεύσεις, με την τελευταία στις 20 Οκτωβρίου στη Μικρόπολη. Στόχος, το φ.π. που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή και όπως λέγεται, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, αν όχι το μεγαλύτερο.
Η Επιτροπή Αγώνα ζητάει τη ματαίωση των σχεδίων της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην Τ.Κ. Μικρόπολης στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο όρος.
Όπως μάλιστα αναφέρουν, από το 2021 στη Βόρεια πλευρά της Μικρόπολης στα όρια του Μενοικίου με το Φαλακρό όρος, στο πέρασμα προς το Πανόραμα (παλαιό Καλαπότι) μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εγκατέστησε γιγαντιαίο σύστημα Α.Π.Ε. με φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, κτιριακές εγκαταστάσεις διασύνδεσης και σύστημα δικτύου με πυλώνες εναέριας μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τονίζουν μάλιστα, ότι, ο βίαιος τρόπος εγκατάστασης του έργου αυτού, η μεγάλη έκταση την οποία κατέλαβε και η εκτεταμένη σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση που έγινε, επέφεραν μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Όπως λένε, η αλλαγή χρήσης της έκτασης προς οικονομικό όφελος ιδιωτικής εταιρείας από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα τους γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αντισταθμιστικά οφέλη.
Στο μεταξύ, μια άλλη ιδιωτική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει πρόταση για δέσμευση ολόκληρου το οροπεδίου της Καλλίπολης στη νότια πλευρά εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης. Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων ακριβώς στην κορυφή, του σημαντικού για την περιοχή αισθητικού Δάσους με τις «Αιωνόβιες Καστανιές» εντός της Προστατευόμενης, NATURA 2000 περιοχής, με την ονομασία «Κορυφές Μενοικίου Όρους».
Αναφορά κάνουν ακόμα και στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού, όπου «ένα μικρής ισχύος ιδιωτικό φράγμα, με μη συμβατό τρόπο, εκμεταλλευόμενο κάποιο τέχνασμα διαχείρισης όδευσης των νερών του αρδευτικού δικτύου του κάμπου, επιτυγχάνει υδατόπτωση και παραγωγή ηλ. ενέργειας. Τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος είναι άγνωστα, μη δημοσιοποιημένα».
Το ζητούμενο στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτή η εγκατάσταση των φ.π. σε διάφορες περιοχές της χώρας γίνεται άναρχα, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο να έχει οριοθετήσει ζώνες όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και χωρίς κάποια συγκεκριμένη τακτική.
Αν και αρκετοί είναι εκείνοι που συμφωνούν με την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θέτουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. Και αυτό είναι ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα της Μικρόπολης για το Μενοίκιο, «οι άναρχες διανοίξεις ορεινών δρόμων, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και η διασπορά ηλεκτρομηχανολογικού υλικού για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών καθρεπτών, ανεμογεννητριών, συσσωρευτών και μεταλλικών πυλώνων εναέριας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον και θα προσδώσουν, στον ορεινό όγκο μια βιομηχανική αφιλόξενη όψη. Οι αγωγοί μεταφοράς μέσης και υψηλής ηλ. ενέργειας – τάσης, θα δημιουργήσουν ζώνες μη ιονίζουσας ακτινοβολίας επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων και των έμβιων όντων».
Αυτό που ιδιαίτερα τονίζουν οι άνθρωποι της Επιτροπής για το Μενοίκιο, είναι ότι «νιώθουν να αδικούνται και να καταδιώκονται καθώς αντιλαμβάνονται ότι αυτό που παρουσιάζεται ως πράσινη ενέργεια θα τους ξεριζώσει και θα τους εκδιώξει από τον τόπο τους».