Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καλλινικίδης
Έντονο το πρόβλημα
με την αποκομιδή απορριμμάτων
στην πόλη της Δράμας
Καλλινικίδης: «Όταν ρωτάμε τη γειτονιά ποιος πέταξε μπάζα και έπιπλα και δεν θυμούνται, είμαι αποφασισμένος να τα αφήνω εκεί μέχρι να θυμηθούν» – «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω στην επιβολή προστίμων»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝ μέρει συζήτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, σχετικά με το ζήτημα προσλήψεων στην Υπηρεσία Καθαριότητα και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας.
Με έκτακτο θέμα που συζητήθηκε, η δημοτική αρχή προτίθεται να προσλάβει τις επόμενες ημέρες 12 άτομα και για δύο μήνες, ώστε να βοηθηθεί η υπηρεσία από την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, ο «Π.Τ.» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με το ζήτημα του προσωπικού, στο οποίο οφείλονται περίπου 3.500 ώρες ρεπό, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν τα επόμενα χρόνια.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα ασχοληθούμε με το ζήτημα της αποκομιδής αλλά και το θέμα των ογκωδών αντικειμένων. Είναι κοινός τόπος όλων των συμπολιτών μας, ότι γενικά υπάρχει ένα πρόβλημα, αφενός όσον αφορά το ζήτημα των ογκωδών αντικειμένων αλλά και των μπαζών που αφήνει ο καθένας, εκεί όπου βολεύεται. Και είναι απορία πολλών δημοτών αυτής της πόλης, γιατί πολλές φορές όλα αυτά τα αντικείμενα παραμένουν εκεί που αφήνονται και δεν μαζεύονται από το Δήμο Δράμας.
Στα ερωτήματα απαντάει ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί και ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, υπόσχεται πρόστιμα, αλλά και ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι, στη θητεία του, να δημιουργήσει μια πόλη καθαρή.
Τα ογκώδη δεν είναι υποχρέωση του Δήμου
Αρχικά θέσαμε προς τον κ. Καλλινικίδη, τα παράπονα που έχουμε δεχτεί από συνδημότες μας ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται σωστά και ότι υπάρχουν προβλήματα.
Απαντώντας ο ίδιος, σημείωσε ότι «δεν ισχύει απολύτως τίποτα απ’ αυτά. Δεν υπάρχουν σημεία που δεν μαζεύονται. Αυτά που δεν μαζεύονται είναι τα ογκώδη» και εξηγεί:
«Τα ογκώδη δεν είναι υποχρέωση του Δήμου να τα μαζέψει. Αυτός που θέλει να πετάξει ογκώδη, οφείλει να πάρει έναν ιδιωτικό κάδο και να τα πετάξει εκεί. Διότι διαφορετικά κινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου, για παράνομη απόρριψη απορριμμάτων, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μια καταγγελία στην υπηρεσία μας από άλλο δημότη, ο οποίος δεν δέχεται να πληρώνει δημοτικά τέλη αυτός, για τα ογκώδη του διπλανού».
Ερωτώμενος αν ο Δήμος έχει συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο να μαζεύει ογκώδη αντικείμενα και αν υπάρχει τηλέφωνο όπου μπορούν να επικοινωνούν οι δημότες μας, ο κ. Καλλινικίδης απαντάει: «Αυτό ισχύει. Ο ιδιώτης όμως πηγαίνει και τα παίρνει όχι από το σημείο όπου θα αφεθούν τα ογκώδη, αλλά από το αμαξοστάσιο του Δήμου. Και μιλάμε για τα ογκώδη για τα οποία έχει τη δυνατότητα και μόνο μετά από συνεννόηση και ραντεβού η Υπηρεσία να τα κουβαλήσει».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Καλλινικίδης, «Για παράδειγμα, δεν νοούνται ως ογκώδη, όταν ο άλλος κάνει ανακαίνιση το μαγαζί του και βγάζει έξω τα μπάζα του. Δεν νοούνται ογκώδη, όταν ο άλλος κάνει ανακαίνιση το σπίτι του ή θέλει να αλλάξει καναπέδες, καρέκλες κτλ., και τα βγάζει απροειδοποίητα έξω. Γι’ αυτό, θα έπρεπε ο ίδιος να φροντίσει να πάρει έναν κάδο».
«Δεν είμαστε αχθοφόροι»
Στο σημείο, αναφέρει ότι «όταν ένας δημότης έχει ένα στρώμα ή μια πολυθρόνα, παρά το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε, βεβαίως σ’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις θα το κάνουμε, αλλά μόνο κατόπιν ραντεβού».
Ερωτώμενος , αν ένας δημότης μπορεί να τηλεφωνήσει για να δώσει ένα κάθισμα, μια ντουλάπα, έναν καναπέ, μια λεκάνη μπάνιου, σημειώνει ότι, «μπορεί να τηλεφωνήσει – εκτός από λεκάνες και πλακάκια – για να πάρουμε κάποια έπιπλα και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ξύλινο έπιπλο και θέλετε να το διώξετε, αν και δεν είμαστε υποχρεωμένοι και δεν θέλουμε να σας υποχρεώσουμε , σ’ αυτή την περίπτωση θα κάνουμε μια υπέρβαση των καθηκόντων μας και θα έρθουμε να το πάρουμε. Αλλά μόνο κατόπιν ραντεβού. Δεχόμαστε τηλέφωνα δημοτών που μας λένε κατεβάσαμε έπιπλα, ελάτε να τα πάρετε. Δεν είμαστε αχθοφόροι. Μ’ αυτή τη λογική που βαδίζουν ορισμένοι – όχι όλοι – θα έπρεπε να έχουμε έναν υπάλληλο κάτω από κάθε πολυκατοικία».
Εκστρατεία ενημέρωσης
Ερωτώμενος για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ . Καλλινικίδης σημειώνει ότι «θα κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου. Ναι, υπάρχει τηλέφωνο για να παίρνουμε τα ογκώδη, μόνο κατόπιν συνεννόησης. Δεν θα μαζέψουμε ογκώδη που κατέβηκαν από ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Και ανάλογα τα αξιολογούμε και αν πρόκειται για μεγάλη μάζα ογκωδών, τότε οι πολίτες θα πρέπει να καλούν έναν ιδιώτη. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προβούμε στην επιβολή προστίμων. Δεν είμαστε τιμωροί, θέλουμε συνεργασία αλλά θέλουμε και την πλήρη κατανόηση».
«Δεν θα χαριστώ σε κανέναν»
Στη διαπίστωση ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Δράμας μπορεί να μιλάει για πρόστιμα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να πέφτουν πρόστιμα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας τονίζει: «Αυτό είναι ένα ζήτημα. Είμαι αποφασισμένος ως νέος αντιδήμαρχος να προχωρήσω στην επιβολή προστίμων. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν, ακόμα κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η Δράμα να είναι καθαρή πόλη».
Σημειώνει εδώ ότι, «όσον αφορά το θέμα με τις γειτονιές, και όταν κάποιος πετάει κάτι, ρωτάμε τη γειτονιά ποιος το έκανε, τότε κανείς δεν βλέπει τίποτα. Στην περίπτωση που κανείς δεν είδε τίποτα, είμαι επίσης αποφασισμένος να αφήνω εκεί τα έπιπλα, εκεί τα μπάζα μέχρι να θυμηθούν ποιος τα πέταξε».
Στη διαπίστωση ότι και αυτό δεν είναι λύση, σημειώνει: «Αν δεν υπάρχει συνεργασία, δεν μπορεί να καθαριστεί η πόλη. Γιατί πάντα θα υπάρχουν ασυνείδητοι. Δεν μιλάω για τους πολλούς, μιλάω για τους λίγους, οι οποίοι δυστυχώς δημιουργούν αυτή την κατάσταση. Ξέρετε πόσοι άλλοι ευγενείς Δραμινοί καλούν, ερχόμαστε σε συνεννόηση και εξυπηρετούνται; Δυστυχώς υπάρχουν και οι λίγοι που δημιουργούν όλο αυτό το πρόβλημα».
Πλύσιμο πλατειών και κάδων
Ερωτώμενος σχετικά με το πλύσιμο των κάδων, σημειώνει ότι «ήδη τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρόσληψη έκτακτου δίμηνου προσωπικού, το οποίο θα βοηθήσει μεν στην αποκομιδή, αλλά κυρίως στο πλύσιμο πλατειών, δρόμων και κάδων», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρέλαβα μια υπηρεσία με καθόλου προσωπικό. Λίγο λιγότερο από το 50%. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να κάνω θαύματα. Όμως με τη βοήθεια της Υπηρεσίας και του δημάρχου, ήδη προβήκαμε σε προλήψεις, ώστε να ανταποκριθούμε στο πολύ άμεσο πλύσιμο κάδων, δρόμων και πλατειών».